L'aparició de la revolució verda es va deure a molts factors (la recuperació de la fam i la necessitat de recuperació de la població en la post guerra mundial, una indústria química altament desenvolupada, un canvi social necessari i forçat, la necessitat de negociar per enfortir el sistema socioeconòmic vencedor…), tot això, sense majors valoracions va ocórrer fa més de mig segle, es dir unes tres generacions enrere, i amb grans i profunds canvis estructurals i funcionals promoguts per la nova realitat climàtica, ambiental, que genera una forta emergència social.
“La violencia puede destruir el poder; pero es completamente incapaz de crearlo”
Hannah Arendt
Hoy quiero invitarlos a reflexionar sobre un fenómeno inquietante para la sociedad occidental actual: la agresividad política parece correlacionarse, en ciertos casos, con un aumento de la popularidad de algunos líderes. Este acontecimiento desafía las concepciones tradicionales de la política como espacio de diálogo, negociación y consenso, y plantea interrogantes fundamentales sobre la naturaleza del poder y la ciudadanía.
Aquest darrer març sigut el mes plujós del que va de segle (https://www.meteo.cat/wpweb/climatologia/butlletins-i-episodis-meteorologics/butlleti-mensual/), fet que s’ha fet encara més pales perquè es venia d’una sequera perllongada al llarg de tres anys (https://www.meteo.cat/wpweb/climatologia/butlletins-i-episodis-meteorologics/historic-de-cartografia-climatica/historic-de-mapes-de-precipitacio-mensual/).
El sector vitivinícola es troba en un moment complexa un més dels molts en què s'ha trobat i es trobarà.
Així han aparegut aranzels, sobreproducció, baixos preus de compra i venda, pèrdua d'identitat del producte en alguns casos significatius i representatius, canvi global, nova i canviant realitat climàtica, incerteses de tota mena, nous hàbits de consum, on molts d’aquests estan associats a la salut... (1).
"La incapacidad de pensar no es estupidez; se encuentra más bien en la incapacidad para reflexionar sobre lo que uno está haciendo." - Hannah Arendt
Hoy quisiera invitarlos a reflexionar sobre un asunto que se discute bastante poco en nuestros días, puesto que en esta “era de la información”, paradójicamente, asistimos a una proliferación masiva de ignorancia naturalizada. Es necesario aclarar que no se trata de una carencia fortuita, sino más bien de un proceso meticulosamente orquestado mediante la erosión sistemática del pensamiento crítico y la capacidad de discernimiento. Antes de comenzar, podemos preguntarnos: ¿cómo se fabrica este tipo de ignorancia? ¿Quiénes se benefician de una sociedad casi completamente anestesiada intelectualmente?