Ni parats, parem...

Estem totalment involucrats en  tota mena d’estratègies de mitigació front al canvi climàtic, algunes de les quals es tenen que fer, es fan o ja s’han fet en el context de l’agricultura(https://elcargol.com/opinio/6765-el-paisatge-de-vinya-permet-fer-bon-vi-i-cava-i-a-la-vegada-es-un-important-embornal-de-carboni).

Tanmateix, per esser eficients en el desenvolupament, aplicació i millora d’aquestes estratègies, calen els valors de partida, els valors de base, respecte dels quals es podran fer valoracions i consideracions.

La COVID sens dubte és un gran problema mundial i per això, permet fer valoracions a aquesta escala, que són molt difícils de plantejar i valorar experimentalment.

Així, ni en el més agosarat dels somnis, s’hagués pogut imaginar una societat aturada a nivell planetari, quedant-se amb els metabolismes a nivell basal, en cadascuna de les mateixes, que composen la població global, d'acord amb les seves característiques socioculturals i el nivell d'afectació de la pandèmia.

Aquest metabolisme basal o gairebé, és molt important per valorar com afectem amb la nostra activitat, a les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) i per tant a l'escalfament global. També, en quina mesura podem incidir en la mitigació d'aquest, ja que tenim la implicació dels diferents sector socioeconòmics i els seus valors de referencia.

Així, seguint l'informe de Global Carbon Project de l'any 2020 (https://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget https://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget/20/infographics.htm), el primer que destaca, és que la parada funcional va suposar un descens del 7% en les emissions de GEI respecte del 2019, que equival a ajustar aproximadament la nostra manera de funcionar al que es va pactar en el seu moment respecte de les reduccions d’emissions, en la COP 21 de París i COP 22 de Marràqueix.

Els sectors que més van contribuir a les mateixes van ser els de el transport, l’aeri i sobretot el de carretera, junt amb la indústria.

L'agricultura, tot i ser un sector essencial i per tant, un dels que no es va aturar en cap moment de la pandèmia, va contribuir en un 14% de les emissions totals (http://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/tercer-informe-sobre-canvi-climatic-catalunya/TERCER_INFORME_CANVI_CLIMATIC_web.pdf;veure capítol 2), lo qual en el 2020 va esser una xifra petita, donada la baixada general de tots els sectors, incidint majoritàriament, tant sols en el que respecta a l’agroindústria i el transport.

Això, és motiu de reflexió, pel que sempre es comenta respecte de l’efecte negatiu de l'agricultura en l’ambient al incrementar / afavorir el canvi climàtic.

A partir d’aquest gran nombre de dades, es important tractar de desenvolupar una metanàlisi, que permeti considerar el perquè de l'agricultura i el on, quant i quan genera emissions. També, si aquestes són atribuïbles al propi procés agropecuari o al mercat associat.

Sigui com sigui, i assumint, que ha estat la parada del metabolisme social més important mai generada anteriorment, el balanç global continua sent negatiu i la nostra manera de ser i viure, el nostre model sistèmic, fa que el balanç de CO2 atmosfèric segueixi creixent, la qual cosa indica que les previsions de canvi climàtic, no és que seran, sinó que possiblement són irrevocablement un dura realitat, en la qual els punts de no retorn a estats climàtics més positius per al nostre model social, ja han estat sobrepassats (https: //www.medecc.org / first-mediterranean-assessment-report-mar1 /).

Hi havia informes, basats en observacions parcials, en assaigs molt concrets, en estudis de metadades ... ara tot això ha estat corroborat, amb aquest trist assaig a escala planetària. Aquests model de ni parar, parem ha generat una realitat climàtica, que ha donat lloc a una gran emergència social.

https://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget/20/infographics.htm

 


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

Es lliuren els premis del segon concurs literari en salut mental "Les Paraules Parlen per Tu"
Es lliuren els premis del segon concurs literari en salut mental

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental 2021, el Servei de Salut Mental de l'Alt Penedès, gestionat per l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, va celebrar el passat divendres al V [ ... ]

Llegir més
Neix a Ordal el festival d'arts escèniques Tresquaranta
Neix a Ordal el festival d'arts escèniques Tresquaranta

Ordal estrenarà el proper 2 d'octubre el seu primer festival d'arts escèniques, batejat com a Tresquaranta. La companyia local Criatures lidera aquesta proposta, que ofereix una ruta cultural de d [ ... ]

Llegir més
Ampert demana el vot pel seu projecte i poder guanyar una donació solidària de Laboratoris Cinfa
Ampert demana el vot pel seu projecte i poder guanyar una donació solidària de Laboratoris Cinfa

L'associació Ampert ha presentat el projecte de transport i acompanyament de pacients oncològics de l’Alt Penedès a una acció solidària de Laboratoris Cinfa, on aquesta empresa farà entrega [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1.164

Penedès Guia

Conte Sant Jordi El Cargol 2020

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 30
Jeroni, Sofia

Divendres dia 1
Teresa, Remigi

Dissabte dia 2
Àngels de la Guarda, Sadurní

Diumenge dia 3
Francesc, Gerard

Dilluns dia 4
Petroni, Àurea

Dimarts dia 5
Froilà, Atilà, Caritina

Dimecres dia 6
Bru, Emili, Fe, Maria

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

  93 890 00 11 (Ext.01)
Olga Aibar
(Redactora en cap)
 
redaccio@ elcargol.com
Lorena del Amor
(Redactora) 
 penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

 93 890 00 11 (Ext. 02)
Montse Calzado:

 692 189 896  comercial@ elcargol.com
Xavier Vallès:
 675 649 413  xavier@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

 93 890 00 11 (Ext. 03)
Abdelghafour Eddalai
 93 890 00 11 (Ext. 05)
 publicitat
@ elcargol.com
 elcargol@ elcargol.com


 

Membres de:
 
 Amb la col·laboració de:

 

 Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.


Membres de:
 


 Amb la col·laboració de:

 

 Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.