El paisatge de vinya permet fer bon vi i cava, i a la vegada, es un important embornal de carboni

  Actualment s’està tornant a tramitar la Ley del Cambio Climatico de España (https://www.europapress.es/epagro/noticia-congreso-aplaza-2021-tramitacion-ley-cambio-climatico-ya-no-aprobara-antes-marzo-20201211184745.html).

  Lo qual es important, segurament per Catalunya no tant, perquè ja en disposem d’una des de l’any 2017 (https://canviclimatic.gencat.cat/ca/ambits/Llei_canvi_climatic/), ja que unificarà criteris per tal de poder acomplir amb els compromisos de la COP21 de Paris del 2015, ratificats en la COP22 de Marrakech del 2016, en els quals s’ estableix un marc global per evitar un canvi climàtic d’alt risc pel planeta i per tant per la nostra societat i estil de vida, mantenint l'escalfament global molt per sota dels 2°C, desenvolupant esforços per limitar-lo a 1,5°C. Mentre en paral·lel, aspira a reforçar la capacitat dels països per fer front als efectes del canvi climàtic i per tant a recolzar-los en els seus esforços.

  Son punts destacats la mitigació, tant en el que respecte a la reducció de les emissions, com a la captura de les mateixes, per tal de generar un balanç negatiu en quant a l’increment de CO2 en l’atmosfera, quan més aviat millor.

  El fet requereix coneixements científics objectius i demostrats, que siguin disponibles pels diferents sectors socioeconòmics, per tal de que puguin desenvolupar estratègies, que permetin aconseguir un equilibri entre les emissions i les absorcions en la segona meitat de segle.

  En aquest sentit, IRTA, des de l’any 2013 i sempre en col·laboració amb altres institucions de recerca, de dins i fora del país, ha estudiat primer la capacitat de captura i emmagatzemen dels sols i estructures llenyoses fixes de les vinyes (veure bibliografia en la part baixa de l’article), per després desenvolupar un manual de bones practiques agràries, per tal d’incrementar i/o mantenir aquesta capacitat d’embornal. Les quals es poden trobar en la Guia de practiques agrícoles segrestadores de carboni en la vinya de CARBOCERT (2020) i que poden resumir-se  en la descripció i mètode d’aplicació en:

  Aplicació d’esmenes orgàniques

  Ús hi maneig de cobertes verdes espontànies

  Ús i maneig de cobertes verdes plantades

  Incorporació de les restes de poda d’hivern

  Incorporació de les restes de poda en verd

  Tot això, a més de potenciar la funció embornal de la vinya, ajuden a la retenció d’aigua en el sol, mantenen i/o incrementen la biodiversitat, eviten i/o redueixen l’erosió i l’escorrentia...

  Així doncs, el Penedès, el seu paisatge de vinya, no tant sols permet fer bons vins i caves, sinó que també fixa carboni, i per tant, a més de reduir el perills associats al canvi climàtic, mitigant-lo, pot esser una via de recolzament econòmic basat en aquesta funció.

  Cal a més tenir en compte, que després de l'abandonament agrícola, apareixen masses arbòries secundàries, pinedes, amb una capacitat d'emmagatzematge de carboni, solament una quarta part superior a una vinya de secà i amb un major risc de incendi, un escàs valor econòmic de la fusta, no així dels serveis ecosistèmics i per tant una compromesa/discutible productivitat de l'aigua.

  La informació hi és, el personal per contribuir a la seva aplicació també, cal doncs posar-nos-hi ja, perquè el repte es molt gran.

   

  * Funes, I.; Savé, R., Aranda, X.,Molina, A, Batlles, C.; Retana, J., Gracia, M., Vayreda, J., Grau, B., de Herralde, F. & Biel, C. 2013. Balance de carbono en la interface, en el equilibrio, agroforestal mediterráneo. Actas Congreso REMEDIA. Zaragoza.

  * Balances de agua y carbono en vid. Efectos de la variedad, las condiciones edafoclimáticas y las técnicas de cultivo . 2014. ENOVITICULTURA Nº Especial 31

  *http://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/tercer-informe-sobre-canvi-climatic-catalunya/TERCER_INFORME_CANVI_CLIMATIC_web.pdf (2016)

   

  * Guia CARBOCERT https://guiacarbocert.es/wp-content/uploads/2020/08/guia%20carbocert%20para_web.pdf   (2020)

   

  * Practicas agricolas secuestradoras de carbono en viñedo https://guiacarbocert.es/wp-content/uploads/2020/08/5.vinedo.pdf (2020)

   

  * Funes, I., Savé, R., Rovira P., Molowny-Horas, R., Alcañiz, JM., Ascaso, E., Herms, JI., Herrero C., Boixadera, J. and Vayreda, J. 2019. Agricultural soil organic carbon stocks in the north-eastern Iberian Peninsula: drivers and spatial variability. STOTEN-D-18-12688R1. 

  0
  0
  0
  s2smodern


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  Es reprenen els mercats d’artesania, brocanters i pintura del segon diumenge de mes
  Es reprenen els mercats d’artesania, brocanters i pintura del segon diumenge de mes

  Després  d’una aturada des del mes de desembre, finalment es poden reprendre els Mercats d’artesania, brocanters i pintura de cada segon diumenge de mes. Tal i com es feia habitualment, el me [ ... ]

  Llegir més
  Se sortejaran tres lots de productes entre els clients del mercat setmanal de Sant Sadurní
  Se sortejaran tres lots de productes entre els clients del mercat setmanal de Sant Sadurní

  Amb motiu del llançament de la nova imatge del mercat, i com a punt de partida d’un conjunt d’accions futures de dinamització i fidelització, la regidoria de Comerç de l'Ajuntament de Sant S [ ... ]

  Llegir més
  La Setmana de la Gent Gran de Sant Sadurní s’ajorna fins al setembre
  La Setmana de la Gent Gran de Sant Sadurní s’ajorna fins al setembre

  L’Ajuntament de Sant Sadurní ha decidit ajornar la Setmana de la Gent Gran fins al setembre. Si les circumstàncies ho permeten, el Dinar de Germanor es celebrarà el dia 26 de setembre al celler [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.138

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 8
  Joan d’Organyà, Macària

  Divendres dia 9
  Maria de Cleofàs, Marcel

  Dissabte dia 10
  Ezequiel, Dimes, Terenci

  Diumenge dia 11
  Estanislau

  Dilluns dia 12
  Juli I, Damià, Vísia

  Dimarts dia 13
  Hermenegild, Martí I

  Dimecres dia 14
  Tiburci, Lambert, Domnina

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com