Esperar quan es coneix el que vindrà, pot esser perdre el temps

  Estem en uns moments en que ens qüestionem si serem capaços de sortir-nos-en de la crisi sanitària i al mateix moment sistèmica, que ha aflorat la COVIT19.

  Amb aquesta fixació lògica, perdem amplitud de mires i oblidem altres problemes, que hi eren, hi son i hi seran, d’una manera constant i transversal, com es el canvi climàtic, la realitat climàtica, el qual qüestionarà moltes de les opcions per anar endavant, possiblement amb un model de societat diferent, però més resilient.

  Es fa difícil, des de la feixuga i problemàtica quotidianitat, pensar en gran, per desprès poder actuar en petit.

  Fer-ho requereix, tot i tenir-lo, allunyar-se del problema, valorar quin i com es, quines son i poden esser les conseqüències, comparar-ho amb altres situacions similars, plantejar solucions, avaluar-les, transferir-les i seguir-les, acompanyant-les.

  Per axó la nostra societat ha generat la distribució de responsabilitats, fent que determinades organitzacions, com es el cas de l’IRTA com a missió, assumir des de el sector agroalimentari, el contribuir a la millora del benestar i la salut de la població.

  Per fer-ho, un dels punts a tractar es el canvi climàtic, les seves causes i conseqüències en el sector agroalimentari i per tant, en el vitivinícola.

  Li cal fer-ho, amb objectivitat i eficiència, per lo que el treball en equip es base funcional per assolir els objectius en temps i forma adequada pel correcte funcionament del sector. Lo qual, ho ha fet i ho fa, volgudament amb INCAVI, URV, VITEC, UAB, EURECAT, UdL, SMC, CREAF, CTFC, ICGC, DARP, OCCC i amb centres espanyols i estrangers, junt amb empreses privades i organitzacions empresarials, ja que l’objectiu, son obtenir bons i aplicables resultats, no la posició en l’autoria dels mateixos.

  Així en els darrers 10 anys, s’ha fet un gran esforç en el marc de diferents projectes, per desenvolupar i avaluar estratègies d’adaptació i mitigació al canvi climàtic en el conreu de la vinya.

  Es coneix, que fer per produir, potser menys i irregularment, però amb la mateixa qualitat i amb el factors identitaris propis, a la vegada, es sap i esta reglat, com fixar carboni en els sols i estructures llenyoses.

  Així, l’adaptació (viure en i amb el canvi climàtic) s’ha focalitzat en: 

  * Valorar fisiològicament varietats, clons i portaempelts resistents a diferents estressos ambientals, com la sequera, les baixes i altes  temperatures, els cops de calor......els desajustos metabòlics

   * Desenvolupar estratègies per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua en el reg, mitjançant agricultura de precisió, aprofitament d’aigües freàtiques i/o reciclades....

   * Millorar l’estructura del sols mitjançant adobats orgànics o no, junt amb el treball en la terra, per tal d’obtenir  una major i millor fertilitat química i biològica, junt amb una més gran capacitat de retenció d’aigua.

   

  A la vegada, en mitigació (reduir els agents causals del canvi climàtic, especialment els gasos d’efecte hivernacle) s’ha treballat en:

   * Valoració dels residus orgànics per tal de reduir les emissions i la carga contaminant en el medi.

   * Avaluació i potencials estratègies de reducció de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle (CO2; meta; òxids de nitrogen...)

   * Increment de la quantitat de carboni retingut en les estructures llenyoses permanents dels conreus i en els sols agrícoles

   

  Lo qual s’ha dut o s’està portant a terme en els projectes: 

  CONSOLIDER RIDECO (http://www.irta.cat/es-es/rit/noticies/paginas/rideco.aspx) i CONSOLIDER MONTES (http://www.creaf.uab.es/montes/)

   

  http://medacc-life.eu/ca

  http://demoware.eu/en

  https://www.visca.eu/

  https://life-midmacc.eu/ca/

  https://www.medecc.org/first-mediterranean-assessment-report-mar1/

  Fundació La Caixa (http://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/ca/content/projecte-accua)

  https://www.youtube.com/watch?v=t0J3YVuaUAo

  http://www.empresaclima.org/proyecto/vin-adapt/

  https://www.youtube.com/watch?v=vURwIZ9dYFA&feature=youtu.be

  http://globalviti.com/

  http://lifeclinomics.eu/ca/

  https://canviclimatic.gencat.cat/ca/actualitat/noticies/Noticia/Clinomics

  https://www.rtvvilafranca.cat/2019/12/lobservatori-de-la-sequera-de-lalt-penedes-es-posa-en-marxa/

   

  Som dons el sector vitícola, un dels més preparats per adaptar-nos i mentre tant, revertir el canvi climàtic.

  Com sempre, es pot fer més i cal fer-ho, però mai, aquest interès per la millora, te que esser l’excusa per no començar a prendre decisions i desenvolupar accions, es el moment de fets i no paraules, més quan el temps corre molt, sempre i arreu.

  Com deia Marti Pol, aquest es el temps que ens ha tocat viure, es el nostre temps, no el desaprofitem per nosaltres i els que ens seguiran


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.284

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 15
  Faustí, Geòrgia, Claudi

  Divendres dia 16
  Elies, Juliana, Honest

  Dissabte dia 17
  Aleix, Ròmul, Silví

  Diumenge dia 18
  Simeó, Eladi, Bernadeta

  Dilluns dia 19
  Gabí, Conrad, Jordi

  Dimarts dia 20
  Nemesi, Eleuteri, Amada

  Dimecres dia 21
  Pere Damià, Claudi, Dositeu

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Lorena Del Amor
  (Redactora) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com