La directora general de l’Incavi, Alba Balcells, ha presentat aquest matí el Pla Estratègic Horitzó-2025, que ha definit com “una eina per transformar l’institut en un agent dinamitzador del sector”. Després de 42 anys de vida, l’entitat vol actualitzar-se davant els reptes actuals del sector com la globalització econòmica i els reptes productius provocats pel canvi climàtic, la cerca de nous consumidors i hàbits de compra i la necessitat d’impulsar la imatge del vi catal".
El pla estratègic consisteix en 23 projectes estratègics a desenvolupar en els tres propers anys. Alguns ja s’estan executant, com la inversió de 500.000 euros per “situar els laboratoris de l’Incavi en la primera línia internacional”, ja que comptaran amb un nou equipament que els convertirà en un centre de referència en serveis d’anàlisis a cellers, facilitant que aquests no hagin de desplaçar-se a fora de Catalunya.
L’Incavi també vol esdevenir capdavanter mundial en l’assegurament de la traçabilitat en el sector utilitzant tecnologia blockchain, potenciar varietats autòctones i tradicionals i fomentar el patrimoni de varietats de vinyes recuperades.
Pel que fa a la promoció, hi ha en execució cinc plans estratègics, entre els quals destaca el desenvolupament de la imatge de marca paraigua per al vi català, la creació del web Catalan Wines com a espai de difusió de la cultura del vi català, l’impuls dels vins de Finca Qualificada com a vins insignia del país, creant una ruta enològica dels vins de Finca Qualificada, un projecte lligat a un programa de tastos i activitats. De moment, aquesta ruta s’implantaria a 12 DO, entre les quals la del Penedès, i l’objectiu és ampliar-la a la resta de denominacions d’origen catalanes.
Alba Balcells assegurava que “tenim per endavant reptes importants. L’Incavi vol fer més en diferents àmbits com la recerca, la promoció, la certificació de vins o la formació especialitzada”.
Aquestes i altres accions han d'acabar revertint en un augment del consum de vi català. Les últimes dades publicades indiquen que, del total del vi que es consumeix a Catalunya, el 41,5% correspon a productes amb DO catalana. La directora general de l'INCAVI considera que "això és una anomalia" i sosté que els propers anys "cal fer un salt important" per incrementar aquest percentatge”.