CONVIVÈNCIA D’AIGÜES de Zoraida Burgos

  Clamo el goig entre els elements 

  He descobert tard l’obra de ZB, però no per això deixa de ser una bella obra poètica massa temps poc valorada. Com en tantes altres coses hem d’agrair a La Breu l’edició de la seva obra completa fins avui. El llibre segueix les diferents publicacions amb un ordre cronològic, i s’obre amb una introducció d’Andreu Subirats i es tanca amb un epíleg d’Albert Roig, tots dos poetes tortosins. No conec, i dispenseu, cap més veu femenina amb una obra així de les Terres de l’Ebre.

  ZB és poeta, escriptora,  bibliotecària, grafòloga, pintora i restauradora d'objectes. Podem dir que pertany als escriptors de la postguerra, i que té unes certes coincidències amb F. Fuster, com ser reconegudes tard, o com la sensibilitat i la pràctica de les disciplines artístiques es noten en la seva obra, per exemple. 

  Aquesta obra completa és una gran oportunitat per als que no l’havíem llegit. Cada llibre està separat per dibuixos de libèl·lules (càrrega simbòlica de canvi, metamorfosi física i espiritual, adaptabilitat, símbol d’emoció, lleugeresa de l’ésser, tòtem de saviesa, resistència emocional, si apareix a la teva vida vol dir que has de fer canvis en el teu món interior...) Crec que el lector pot dir que llegint sent els canvis que ha viscut l’autora i si és sensible, potser els canvis personals, en llegir-la.

  Els títols dels poemes ens obren sovint el tema que s’hi tractarà. Des del primer moment ja s’entreveuen els grans eixos de l’obra. L’existència humana, com no podia ser d’altra manera, però la seva mirada personal la transforma i la fa poèticament diferent i única. 

  El temps és un tema cabdal de l’obra, el temps pel forat d’una agulla. Diu en un dels versos: el meu temps personal se m’escurça. Esperem que s’allargui força i puguem gaudir de la seva poètica molt de temps. La presència constant del pas del temps s’aboca en tots els llibres com la sorra sobre la platja, i això s’acompanya del record, un altre eix d’aquesta poesia. La fosca dictadura, la descoberta dels poetes sociorealistes, i també el compromís amb els negres maltractats, els amics torturats i empresonats, la repressió física i psicològica del franquisme marca la seva primera etapa, però el compromís és arreu, i el record d’aquesta època fosca també. 

  ZB s’endinsa en l’art ran de la jubilació que li va permetre dedicar-s’hi plenament, la seva admiració per Picasso, els fauvistes, etc., li obren un nou camp artístic que també va acompanyant la seva poètica. Llavors comença a col·laborar en exposicions, i alguns textos es refereixen a això exclusivament però, com us deia, veureu que l’art es va reflectint i va construint cada vegada més els seus versos. 

  Si parlem de l’espai on es despleguen els poemes, veureu la sensibilitat de l’autora per transformar l’entorn en imatges d’art.  Els tamarius –fragilitat rosada-, les canyes esgrafiades, el tatuatge dels joncs, el mar, ( arrapada a la retina la imatge del mar) els blaus del Mediterrani, els meandres adormissats del riu, la convivència d’aigües, creen el marc del paisatge més proper, el meu paisatge, en diu ella.  En el llibre, L’obsessió de les dunes, s’expressa en poemes en prosa, que semblen un desplegable de postals dels llocs que visita, Vänern a Suècia, París, la terra que l’ha vist néixer, el nord d’Àfrica... Més endavant el paisatges dels seus viatges són poemes, son imatges, són olors potents, perfums especials, són cases i jo diria que en alguns moments són quadres, penso en un poema que porta per títol Lohengrin (mite i música en una paraula), on, per mi, la darrera estrofa és virtualment un quadre. 

  Un altre element sempitern és l’escriptura, vocals en oneig, trossos de la vida amb els quals faig paraules, escric, o potser em reescric, escriure-viure-ho dues vegades, i tot això en la solitud i el silenci per extreure’n de dins, ben endins, els millors mots, els més bells i precisos que no fan altre cosa que redimir-nos. Quanta bellesa en els seus versos! 

  L’erotisme recorre l’obra amb una mirada amable, apassionada, tendra i de cop el protagonista és l’altre, la seva pell, la cambra, el silenci, el record d’una passió viscuda que ara li genera desencís. La sexualitat s’humanitza ran dels seus mots. I la vida és com un regal dels déus, i la filosofia de la vida és l’essència de l’ésser, i mentre resseguim l’existencialisme de l’obra se’ns  va mostrant la feina ben feta i consolidada d’aquesta dona tortosina que es mereix que se’n parli més, i més encara. Llegiu-la!

  L'Atlàntida de Jacint Verdaguer
  L'Atlàntida de Jacint Verdaguer

  Aquest poema èpic té deu cants, una introducció i una conclusió. Narra l'enfonsament dels atlants. J.V. hi va treballar durant anys. L'obra implica, que la poesia catalana recupera la nostra lle [ ... ]

  Llegir més
  El malalt imaginari de Molière
  El malalt imaginari de Molière

  Celebrem els 400 anys del naixement de Jean-Baptiste Poquelin, més conegut com a Molière. El malalt imaginari va ser la seva darrera obra. Ell ja estava malalt i va morir mentre la interpretava. E [ ... ]

  Llegir més
  L'Auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol
  L'Auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol

  Parlo de la novel·la, que és un clàssic i un bon exemple del Modernisme costumista. SR utilitza la tècnica de l'auca per fragmentar la narració en diferents episodis, on explica la trajectòria [ ... ]

  Llegir més
  Nosaltres els Valencians de Joan Fuster
  Nosaltres els Valencians de Joan Fuster

  Celebrem els 100 anys del naixement i els 30 de la mort de J. Fuster. Amb aquest assaig emblemàtic dona un nou enfonc al País Valencià, proposant-ne una reconstrucció dins del marc dels territor [ ... ]

  Llegir més
  Cantates, Fugues i Colls de la Baralla de Guillem Viladot
  Cantates, Fugues i Colls de la Baralla de Guillem Viladot

  Hem de llegir GV, artista total, per posar al lloc que es mereix la poètica, l'art, l'escultura, el poema visual, etc., d'aquest genial autor. Ara Pagès editors presenta aquest llibre que l'autor  [ ... ]

  Llegir més


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  Els dibuixants Carlos Azagra i Encarna Revuelta seran aquesta tarda a Vilafranca per signar còmics
  Els dibuixants Carlos Azagra i Encarna Revuelta seran aquesta tarda a Vilafranca per signar còmics

  Foto: Salón del Cómic de Zaragoza Carlos Azagra, creador i dibuixant dels personatges de PGB "Pedro Pico y Pico Vena" i de les revistes El Jueves i Makoki, entre altres, i la colorista Encarna R [ ... ]

  Llegir més
  Crema el quadre elèctric d’una empresa de pinsos dels Monjos
  Crema el quadre elèctric d’una empresa de pinsos dels Monjos

  Aquest matí  s’ha produït un incendi a un quadre elèctric de la sala de distribució d’una empresa de pinsos ubicada a l’avinguda Pla de l’estació de Santa Margarida i els Monjos.

  Llegir més
  Bandau estrenarà divendres una nova cançó, 'Finals d'agost', que parla sobre la Festa Major de Vilaf...
  Bandau estrenarà divendres una nova cançó, 'Finals d'agost', que parla sobre la Festa Major de Vilafranca

  El grup penedesenc Bandau estrenarà aquest divendres una cançó titulada Finals d'agost. En aquesta nova peça el grup parla sobre la Festa Major de Vilafranca i les experiències de tots aquells  [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.206-1.207

  Penedès Guia

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 4
  Joan-Maria, Perpètua

  Divendres dia 5
  M.D. de les Neus, Osvald, Afra

  Dissabte dia 6
  Just, Pastor, Hormisdes

  Diumenge dia 7
  Sixt II, Gaietà, Albert

  Dilluns dia 8
  Domènec, Ciríac

  Dimarts dia 9
  Domicià, Romà, Esteve

  Dimecres dia 10
  Llorenç, Deodat, Astèria

  Dijous dia 11
  Clara, Tiburci, Susanna

  Divendres dia 12
  Herculà, Hilària

  Dissabte dia 13
  Poncià, Hipòlit, Cassià, Aurora

  Diumenge dia 14
  Maximilià-Maria, Eusebi, Anastàsia

  Dilluns dia 15
  Assumpció de Maria

  Dimarts dia 16
  Esteve d’Hongria, Roc, Serena

  Dimecres dia 17
  Jacint, Beatriu, Eusebi

  Dijous dia 18
  Agapit, Helena

  Divendres dia 19
  Magí, Lluís d’Anjou

  Dissabte dia 20
  Bernat, Cristòfor, Samuel

  Diumenge dia 21
  Pius, Privat, Ciríaca

  Dilluns dia 22
  Timoteu

  Dimarts dia 23
  Rosa de Lima, Felip Benici

  Dimecres dia 24
  Bartomeu, Enília, Àurea

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com