LA VIDA AMB UN FORAT A DINS de Philip Larkin, (traducció de Marcel Riera)

  ...arrossegant renecs i fum de pipa...on ha anat a parar tota la vida?

  Benvolguts lectors, avui us recomano una meravellosa antologia del poeta anglès Philip Larkin, traduïda per Marcel Riera, que ens va acompanyar en un espectacle sobre la poesia de Larkin, meravellós, tendre, impactant que van crear: August Garcia, Pep Garcia, Josep Martí i Pep Puig, i el van presentar entre d’altres llocs a  l’Agricol de Vilafranca. La traducció de M.Riera de High Windows / Finestrals, que va editar la Breu, ens va omplir de màgia i de bellesa, mentre ens amaravem dels versos de Larkin.

  Ara podeu llegir, perquè just acaba de sortir, l’antologia de quasi la totalitat de l’obra poètica, amb una edició bilingüe, com ha de ser. Un plaer per la nostra literatura tenir aquesta traducció d’una persona que estima i coneix la literatura anglesa i de manera especial Larkin.

  La poesia d’aquest home que tots recordem amb ulleres de vidres gruixuts, un xic tímid, director de la Biblioteca de la Universitat de Hull, on l’imaginem tancat en silenci, absort en la seva obra, reconstrueix una realitat aspra com la de la desfeta de la guerra mundial, o la classe obrera i les seves misèries, amb una duresa colpidora, però també amb ironia, i de vegades amb exquisida bellesa, o bé amb una quotidianitat, ara feliç, ara amarga.

  Els seus versos  descriuen el paisatge d’una realitat decebedora, tenyida de ports, de molls, de vaixells vells i atrotinats, que solquen dòcils camins aquàtics. El mar, les gavines, les barques, però també els pobles camperols, l’herba verda dels prats, de vegades sense segar, vistos des de dalt del tren, on el seu ull viatger filtra l’ànima del que veu i del que llegim, mentre ens dirigim a  qualsevol ciutat o a la capital, Londres, la gran urbs, els seus barris, la societat de consum, una vida pagant la nevera, el  televisor, ambulàncies,... Tot com si el seu ull miop fes l’anàlisi lúcida, pacient i a voltes cruel del món en què va viure. Com si ell ho contemplés tot des de grans finestrals abocats a la realitat.

  Aquesta força descriptiva, de vegades li fa omplir de preguntes retòriques els poemes. No n’espera resposta, sovint sembla que sigui la mateixa pregunta la resposta. Són tan contundents!

  De fet, a Larkin,  li agradava la fotografia i sovint en parla en els seus poemes “la distància d’una kodak”, i alguns, val a dir que semblen postals que han captat l’instant efímer, i esdevenen com una mena de diàleg entre ell i el seu entorn.

  Els grans temes de l’existència humana ens acompanyen durant tota la lectura, potser el més fidel és el pas del temps, de presència sovintejada en els títols dels poemes i amb reflexions existencialistes extraordinàries: Només tens una vida i més val que no la deixis anar... Al costat de tot això, hi ha l’erotisme, l’amor, el desamor, la hipoteca, la malaltia, les dones  maltractades, el sexe, els Beatles, Lady Chatterlay, la difícil etapa de la vellesa de la gent humil, sense recursos,... és colpidor com ho poetitza tot plegat, junt amb la música de Jazz, que li encantava, i amb l’alcohol marcant les vides misèrrimes, per evadir-se d’una realitat massa hostil. La vida amb majúscules.

  En fi una exquisidesa poètica, amb versos llargs, propers a la prosa poètica, o de breus. De vegades amb un lèxic senzill, escatològic, colpidor o per épater una mica al lector, de vegades amb una sofisticació meravellosa.

  Tot és doncs una extensa cartografia d’un paisatge proper, d’unes vides properes, i amb una gama de registres lèxics extraordinària.

  Deixeu-vos corprendre pel gran Larkin i els seus poemes.

  L'Atlàntida de Jacint Verdaguer
  L'Atlàntida de Jacint Verdaguer

  Aquest poema èpic té deu cants, una introducció i una conclusió. Narra l'enfonsament dels atlants. J.V. hi va treballar durant anys. L'obra implica, que la poesia catalana recupera la nostra lle [ ... ]

  Llegir més
  El malalt imaginari de Molière
  El malalt imaginari de Molière

  Celebrem els 400 anys del naixement de Jean-Baptiste Poquelin, més conegut com a Molière. El malalt imaginari va ser la seva darrera obra. Ell ja estava malalt i va morir mentre la interpretava. E [ ... ]

  Llegir més
  L'Auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol
  L'Auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol

  Parlo de la novel·la, que és un clàssic i un bon exemple del Modernisme costumista. SR utilitza la tècnica de l'auca per fragmentar la narració en diferents episodis, on explica la trajectòria [ ... ]

  Llegir més
  Nosaltres els Valencians de Joan Fuster
  Nosaltres els Valencians de Joan Fuster

  Celebrem els 100 anys del naixement i els 30 de la mort de J. Fuster. Amb aquest assaig emblemàtic dona un nou enfonc al País Valencià, proposant-ne una reconstrucció dins del marc dels territor [ ... ]

  Llegir més
  Cantates, Fugues i Colls de la Baralla de Guillem Viladot
  Cantates, Fugues i Colls de la Baralla de Guillem Viladot

  Hem de llegir GV, artista total, per posar al lloc que es mereix la poètica, l'art, l'escultura, el poema visual, etc., d'aquest genial autor. Ara Pagès editors presenta aquest llibre que l'autor  [ ... ]

  Llegir més


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  Els dibuixants Carlos Azagra i Encarna Revuelta seran aquesta tarda a Vilafranca per signar còmics
  Els dibuixants Carlos Azagra i Encarna Revuelta seran aquesta tarda a Vilafranca per signar còmics

  Foto: Salón del Cómic de Zaragoza Carlos Azagra, creador i dibuixant dels personatges de PGB "Pedro Pico y Pico Vena" i de les revistes El Jueves i Makoki, entre altres, i la colorista Encarna R [ ... ]

  Llegir més
  Crema el quadre elèctric d’una empresa de pinsos dels Monjos
  Crema el quadre elèctric d’una empresa de pinsos dels Monjos

  Aquest matí  s’ha produït un incendi a un quadre elèctric de la sala de distribució d’una empresa de pinsos ubicada a l’avinguda Pla de l’estació de Santa Margarida i els Monjos.

  Llegir més
  Bandau estrenarà divendres una nova cançó, 'Finals d'agost', que parla sobre la Festa Major de Vilaf...
  Bandau estrenarà divendres una nova cançó, 'Finals d'agost', que parla sobre la Festa Major de Vilafranca

  El grup penedesenc Bandau estrenarà aquest divendres una cançó titulada Finals d'agost. En aquesta nova peça el grup parla sobre la Festa Major de Vilafranca i les experiències de tots aquells  [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.206-1.207

  Penedès Guia

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 4
  Joan-Maria, Perpètua

  Divendres dia 5
  M.D. de les Neus, Osvald, Afra

  Dissabte dia 6
  Just, Pastor, Hormisdes

  Diumenge dia 7
  Sixt II, Gaietà, Albert

  Dilluns dia 8
  Domènec, Ciríac

  Dimarts dia 9
  Domicià, Romà, Esteve

  Dimecres dia 10
  Llorenç, Deodat, Astèria

  Dijous dia 11
  Clara, Tiburci, Susanna

  Divendres dia 12
  Herculà, Hilària

  Dissabte dia 13
  Poncià, Hipòlit, Cassià, Aurora

  Diumenge dia 14
  Maximilià-Maria, Eusebi, Anastàsia

  Dilluns dia 15
  Assumpció de Maria

  Dimarts dia 16
  Esteve d’Hongria, Roc, Serena

  Dimecres dia 17
  Jacint, Beatriu, Eusebi

  Dijous dia 18
  Agapit, Helena

  Divendres dia 19
  Magí, Lluís d’Anjou

  Dissabte dia 20
  Bernat, Cristòfor, Samuel

  Diumenge dia 21
  Pius, Privat, Ciríaca

  Dilluns dia 22
  Timoteu

  Dimarts dia 23
  Rosa de Lima, Felip Benici

  Dimecres dia 24
  Bartomeu, Enília, Àurea

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com