LA VIDA AMB UN FORAT A DINS de Philip Larkin, (traducció de Marcel Riera)

  ...arrossegant renecs i fum de pipa...on ha anat a parar tota la vida?

  Benvolguts lectors, avui us recomano una meravellosa antologia del poeta anglès Philip Larkin, traduïda per Marcel Riera, que ens va acompanyar en un espectacle sobre la poesia de Larkin, meravellós, tendre, impactant que van crear: August Garcia, Pep Garcia, Josep Martí i Pep Puig, i el van presentar entre d’altres llocs a  l’Agricol de Vilafranca. La traducció de M.Riera de High Windows / Finestrals, que va editar la Breu, ens va omplir de màgia i de bellesa, mentre ens amaravem dels versos de Larkin.

  Ara podeu llegir, perquè just acaba de sortir, l’antologia de quasi la totalitat de l’obra poètica, amb una edició bilingüe, com ha de ser. Un plaer per la nostra literatura tenir aquesta traducció d’una persona que estima i coneix la literatura anglesa i de manera especial Larkin.

  La poesia d’aquest home que tots recordem amb ulleres de vidres gruixuts, un xic tímid, director de la Biblioteca de la Universitat de Hull, on l’imaginem tancat en silenci, absort en la seva obra, reconstrueix una realitat aspra com la de la desfeta de la guerra mundial, o la classe obrera i les seves misèries, amb una duresa colpidora, però també amb ironia, i de vegades amb exquisida bellesa, o bé amb una quotidianitat, ara feliç, ara amarga.

  Els seus versos  descriuen el paisatge d’una realitat decebedora, tenyida de ports, de molls, de vaixells vells i atrotinats, que solquen dòcils camins aquàtics. El mar, les gavines, les barques, però també els pobles camperols, l’herba verda dels prats, de vegades sense segar, vistos des de dalt del tren, on el seu ull viatger filtra l’ànima del que veu i del que llegim, mentre ens dirigim a  qualsevol ciutat o a la capital, Londres, la gran urbs, els seus barris, la societat de consum, una vida pagant la nevera, el  televisor, ambulàncies,... Tot com si el seu ull miop fes l’anàlisi lúcida, pacient i a voltes cruel del món en què va viure. Com si ell ho contemplés tot des de grans finestrals abocats a la realitat.

  Aquesta força descriptiva, de vegades li fa omplir de preguntes retòriques els poemes. No n’espera resposta, sovint sembla que sigui la mateixa pregunta la resposta. Són tan contundents!

  De fet, a Larkin,  li agradava la fotografia i sovint en parla en els seus poemes “la distància d’una kodak”, i alguns, val a dir que semblen postals que han captat l’instant efímer, i esdevenen com una mena de diàleg entre ell i el seu entorn.

  Els grans temes de l’existència humana ens acompanyen durant tota la lectura, potser el més fidel és el pas del temps, de presència sovintejada en els títols dels poemes i amb reflexions existencialistes extraordinàries: Només tens una vida i més val que no la deixis anar... Al costat de tot això, hi ha l’erotisme, l’amor, el desamor, la hipoteca, la malaltia, les dones  maltractades, el sexe, els Beatles, Lady Chatterlay, la difícil etapa de la vellesa de la gent humil, sense recursos,... és colpidor com ho poetitza tot plegat, junt amb la música de Jazz, que li encantava, i amb l’alcohol marcant les vides misèrrimes, per evadir-se d’una realitat massa hostil. La vida amb majúscules.

  En fi una exquisidesa poètica, amb versos llargs, propers a la prosa poètica, o de breus. De vegades amb un lèxic senzill, escatològic, colpidor o per épater una mica al lector, de vegades amb una sofisticació meravellosa.

  Tot és doncs una extensa cartografia d’un paisatge proper, d’unes vides properes, i amb una gama de registres lèxics extraordinària.

  Deixeu-vos corprendre pel gran Larkin i els seus poemes.

  L’AMANT de Marguerite Duras
  L’AMANT de Marguerite Duras

  Fa 25 anys de la mort de MD, novel·lista, dramaturga, escriptora, guionista i directora de cinema francesa.
  L’Amant, guardonada amb el Goncourt, ara fa 37 anys, va ser un èxit mundial, traduïda  [ ... ]

  Llegir més
  Mme Bovary de Gustave Flaubert
  Mme Bovary de Gustave Flaubert

  Fa 200 anys del naixement de Flaubert. L’any 1856 va publicar Mme Bovary, que va causar un gran escàndol, i li comportà un procés per immoralitat del qual fou absolt. És el relat d’un adulte [ ... ]

  Llegir més
  La Divina Comèdia de Dante Alighieri
  La Divina Comèdia de Dante Alighieri

  Aquest any fa 700 anys de la mort de Dant, autor de La divina Comèdia, una obra magna i un compendi de sabers. La conformen 33 cants i un d’introductori, amb versos hendecasíl·labs i tercets en [ ... ]

  Llegir més
  Les flors del mal de Charles Baudelaire
  Les flors del mal de Charles Baudelaire

  Aquest any fa 200 anys del naixement d'aquest poeta clàssic de la Literatura Universal. Les flors del mal, l'obra més emblemàtica, es considera l'inici de la modernitat poètica, on hi podeu trob [ ... ]

  Llegir més
  Espigues en flor Maria Antònia Salvà
  Espigues en flor Maria Antònia Salvà

    Aquesta escriptora de l'Escola Mallorquina, viatjà amb Miquel Costa i Llovera a Terra Santa i d'aquí naixerà el clàssic que us proposo. Josep Carner li va fer el pròleg i s'edità a l'editori [ ... ]

  Llegir més


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  Ja es coneixen els números guanyadors del sorteig de la Mega Panera de Comerç del Foix
  Ja es coneixen els números guanyadors del sorteig de la Mega Panera de Comerç del Foix

  Aquest matí ha tingut lloc el sorteig de la Mega Panera de Comerç del Foix a les dependències del  local d’entitats. L'acte s'ha celebrat en presència de membres de la junta i de l’alcaldes [ ... ]

  Llegir més
  Avui i divendres vinent hi haurà mercat a Vilafranca
  Avui i divendres vinent hi haurà mercat a Vilafranca

  El tradicional mercat dels dissabtes que se celebra a Vilafranca tindrà lloc avui i divendres vinent, en motiu que les festivitats de Nadal i de Cap d'Any s'escauen en dissabte.

  Llegir més
  El Mercat dels Monjos ha celebrat els seus 30 anys
  El Mercat dels Monjos ha celebrat els seus 30 anys

  El Mercat setmanal de Santa Margarida i els Monjos va celebrar ahir diumenge el trentè aniversari de la seva creació amb un acte institucional de commemoració i un passeig de les autoritats pel r [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.178

  Penedès Guia

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 20
  Fabià, Sebastià

  Divendres dia 21
  Fruitós, Agnès

  Dissabte dia 22
  Vicenç, Anastasi

  Diumenge dia 23
  Ildefons, Francesc Gil, Climent

  Dilluns dia 24
  Francesc, Felicià

  Dimarts dia 25
  Bretanió, Elvira

  Dimecres dia 26
  Timoteu, Titus, Paula, Robert, Esteve

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com