El projecte Penedès 360º té com a objectius posicionar l’Alt Penedès com a destinació de referència enoturística, cultural, de natura, de ciclisme i de senderisme, seguint les tendències i les demandes del mercat (que s’encaren a un turisme més actiu i sostenible i a destinacions amb una oferta turística més diversificada). Amb aquesta oferta millorada, es volen augmentar les pernoctacions i la regularitat en l’ocupació dels allotjaments turístics i l’ús dels serveis associats amb el turisme.
La primera actuació del Pla de Foment del Turisme de l’Alt Penedès ha estat al mirador del Circell, ubicat al punt més alt del nucli de les Gunyoles. S’ha adequat la zona d’estacionament de vehicles i el camí que uneix aquesta zona amb el mirador (ara hi poden accedir persones amb mobilitat reduïda). Al mirador, s’ha obert un vial en forma d’espiral per donar-hi més èmfasi, s’ha vegetat el turó, s’han plantat arbres per tenir punts d’ombra a l’estiu, s’han posat diferents elements de mobiliari urbà i s’ha senyalitzat amb una cartellera de planxes d’acer que indica els punts més singulars del territori visibles des del turó.
La segona actuació ha estat al mirador de Cantallops. Ubicat a la zona anomenada Cap de Grill, és un espai amb fantàstiques vistes a la serralada d’Ordal. S’ha concebut l’espai com un passeig al llarg del carrer Cantallops modificant les voreres per col·locar-hi arbres i bancs, pavimentant el recorregut i afegint una barana de fusta tot al llarg del recorregut. Els contenidors que hi havia a la vorera s’han integrat amb murs i tanques de fusta. Al final del passeig, en el punt més emblemàtic del mirador, s’ha col·locat un cartell informatiu, s’ha plantat un arbre emblemàtic i s’ha posat una il·luminació nova. En aquest punt, també s’ha enjardinat la part baixa de l’església de Santa Magdalena.
La tercera actuació s’ha dut a terme al mirador del Penedès. Ubicat a la part més alta de la urbanització de Sant Elies (Mediona), a l’entorn de l’ermita homònima d’origen romànic. S’ha urbanitzat l’accés al mirador i l’espai entre l’ermita i el vessant sud del turó. S’han posat bancs i grades de formigó, que serveixen per seure i alhora per contenir les terres dels nivells inferiors; també s’han plantat alguns arbres perquè facin ombra a l’estiu, s’han posat tanques de fusta, taules i papereres, per convertir l’espai en una zona de pícnic.
La quarta actuació del Pla de Foment del Turisme ha consistit en la millora de l’equipament “El Forn” de Sant Cugat Sesgarrigues. Aquest edifici albergava una exposició d’objectes vinculats a l’activitat agrícola i a la vida rural, aportats desinteressadament pels veïns de Sant Cugat. L’actuació ha consistit a millorar l’espai per convertir-lo en un espai del record que ajudi a entendre la importància dels objectes exposats i que preservi la memòria de la vida del poble.
La cinquena actuació ha consistit en el projecte museogràfic del conjunt monumental Sa Roca, centrat en l’església de Santa Maria i el castell de Sant Martí Sarroca. S’han treballat els continguts dels punts informatius de l‘itinerari; aquests continguts es comunicaran a través d’una plataforma web amb accés per smartphone i lector de codis QR.
La sisena actuació ha consistit en el condicionament de dues àrees de pícnic als pèlags de Vilobí del Penedès. En concret, s’han adequat una àrea al pèlag sec i una al pèlag llarg, amb taules i bancs de fusta, papereres i senyalització.
La setena actuació del Pla de Foment del Turisme ha consistit en la senyalització direccional i interpretativa de totes les rutes i variants de l’itinerari Penedès 360º i la senyalització turística dels municipis de Font-rubí i Subirats.
A partir de l’anàlisi cartogràfica i el treball de camp, s’ha consensuat un traçat definitiu de l’itinerari slow bike, amb variants per accedir als elements patrimonials inclosos en el FEDER Penedès 360º. Després, s’ha fet un treball de catalogació dels senyals, s’ha georeferenciat la base de dades dels senyals preexistents, s’han definit els continguts i les ubicacions i s’han instal·lat els nous senyals.
La vuitena actuació ha consistit en la creació d’una web per difondre l’oferta, les rutes i tots els recursos del Penedès 360º. També s’han creat suports audiovisuals i fotogràfics per a la web, les aplicacions mòbils, les xarxes socials i altres accions de promoció.
La web www.penedes360.cat permet descarregar les rutes en format .gpx i està vinculada a aplicacions ben posicionades en el segment del senderisme i el cicloturisme (wikiloc i bikemap), en les quals s’han carregat tots els continguts (descripció de cada ruta, característiques tècniques i waypoints d’interès turístic i de serveis).
La darrera actuació del Pla de Foment del Turisme de l’Alt Penedès ha estat la restauració del castell de Sant Martí Sarroca, fase II. Amb aquesta actuació ha culminat la recuperació del conjunt arquitectònic iniciada a mitjans del segle XX i s’ha dut a terme amb els mateixos materials i solucions constructives aplicades anteriorment.
Ha consistit en l’acabament del cos edificat del castell a nivell de la planta noble i la instal·lació d’un ascensor i una escala perquè les persones puguin circular per tot l’edifici. Això ha permès comunicar totes les sales a qualsevol nivell de l’edifici. També permet aixoplugar els actes celebrats al pati d’armes. Finalment, s’ha instal·lat un nou punt d’informació i acollida al pati d’armes per ordenar les visites al castell i facilitar la informació sobre el conjunt monumental.
Totes aquestes actuacions del Pla de Foment del Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’han finançat parcialment amb una subvenció (259.000€) del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
A més, formen part del projecte Penedès 360º, que al seu torn està subvencionat parcialment pel programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, eix 6, i per la Diputació de Barcelona.