El president del Vinseum vol “convertir Vilafranca en una vila de museu”

  El president de Vinseum, Joan Tarrada, ha presentat aquest matí el pla del mandat del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. El principal objectiu és convertir-lo en “el número 1 d’Europa”. Per això, ha presentat diverses propostes de futur. Segons Tarrada, per aconseguir aquesta fita “caldria replantejar diferents aspectes per tal que Vilafranca estigui a l’alçada”. La primera d’elles seria “recuperar el barri i la plaça gòtica” en tota la seva dimensió, traslladant el monument als Castellers a una altra ubicació per tal de guanyar en visibilitat. Proposava com a alternativa l’avinguda de Tarragona, on actualment està la premsa de vi, que es traslladarà a Cal Berger, un cop finalitzin les obres d’adequació que s’hi estan realitzant. D'aquesta manera, estaria en una de les entrades de la vila. Un altre dels objectius principals és “convertir Vilafranca en una vila de museus”. 

  Segons Tarrada, “Vilafranca té capacitat per a ser-ho” i posava com a exemples d’aquesta idea transformar la casa museu Cal Fortuny en el punt de partida de les visites modernistes de la vila, i posar en valor “col·leccions privades que la vila no pot deixar escapar” com la col·lecció de gramòfons de Joan Trius,  o crear la col·lecció rural del Vinseum a partir de peces d’un particular similars a les que s’exposen al Museu de la vida rural d’Esplugues de Francolí. La tercera opció museística és “portar el Museu del tractor a Vilafranca”.

  També es vol fer visitable l’escultura de Josep Llimona que es troba a la cripta de Santa Maria. La idea és construir un ascensor per tal que pugui ser accesible a tothom i oferir visites guiades des del mateix Vinseum i incloure en l’oferta museística de la vila el retaule de Sant Jordi que es troba a l’església de Sant Francesc.  Una altra de les propostes és recuperar les naus de Cal Berger i els Cellers Mori.

  Una altra idea és treure els populars “cavallitos del Quique” del magatzem on són des de fa uns anys per restaurar-los i crear un carrusel d’època, adaptat a les normatives actuals, que se situaria permanentment a la plaça Penedès i els beneficis dels quals es destinarien a un projecte social.

  Sobre la premsa de vi, també apuntava que caldria obrir un concurs internacional per fer “una rèplica moderna, que cridi l’atenció, i que apuntava que es podria ubicar a la rotonda situada davant del supermercat Esclat.

  També es proposa replantejar les places de l’Oli i de Santa Maria perquè siguin peatonals i esdeviguin “una mena de boulevard amb terrasses decorades i amb un mobilitari adients a l’entorn”. Així mateix, es vol unir els dos aparcaments situats darrera de la plaça de l’Oli, que actualment estan separats per un hort.     

   

  Pel que fa al museu pròpiament dit, de moment, estan pendents dels fons FEDER per a poder impulsar la segona fase de les obres previstes i, si finalment s’atorga, s’estudiaria fer també alhora la tercera fase, que consistiria en l’ampliació dels espais i l’habilitació d’aules de tast, espais d’esposició temporals, un espai de restauració, etc. La voluntat és poder realitzar l’obra civil, i més tard adequar-la “i vestir-la com cal”.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.285

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 22
  Margarida, Elionor

  Divendres dia 23
  Policarp, Marta

  Dissabte dia 24
  Modest, Sergi, Primitiva, Edilbert

  Diumenge dia 25
  Cesari Nazianzè, Valeri

  Dilluns dia 26
  Nèstor, Alexandre

  Dimarts dia 27
  Gabriel de la Dolorosa, Baldomer, Honnorina

  Dimecres dia 28
  Rufí, Hilari

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Lorena Del Amor
  (Redactora) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com