L’equip d'arqueologia de la Font de la Canya ha creat recentment una cooperativa, amb criteris d'economia social i sense ànim de lucre. Sota el nom d’ArqueoVitis SCCL l’objectiu és donar serveis de caire científic i divulgatiu sobre el patrimoni arqueològic, cercant la convivència amb els agents socials de l’entorn i la possibilitat d’ajudar el jovent a créixer formativa i laboralment en aquest sector. Els serveis que ofereixen inclouen la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni cultural fins a la creació de noves oportunitats laborals.
El grup que ha fet néixer aquest projecte està format per diferents professionals dins el sector de la recerca científica, de l’educació social i de la divulgació i comunicació, que des de fa anys han treballat en diferents projectes lligats al patrimoni i a la seva socialització.
Actualment la seu de la cooperativa està situada a l’antiga rectoria de Sant Pere d’Avinyó, a Avinyonet del Penedès, un espai històric adjacent a l’Església de Sant Pere d’Avinyó, antic centre del desaparegut nucli de població. L’espai es divideix en aules destinades a la formació i projecció d’audiovisuals, sales d’informàtica, laboratoris de treball, despatxos i habitacións. També disposa de zones comunes de menjador, esbarjo i serveis.
La idea del projecte neix de la necessitat que hi ha dins el sector del patrimoni de realitzar un gir en la disciplina científica cap a vessants més socials. A més, dins el sector de la recerca arqueològica externa al àmbits acadèmics o lligats a les institucions públiques, actualment no existeix cap cooperativa.
Segons indiquen els seus responsables, “volem realitzar una arqueologia realment social, una arqueologia realment comunitària inspirada en projectes existents arreu del món, en els quals la societat no formada en el sector hi té un paper rellevant i central, entenent que el patrimoni és un llegat compartit i del qual totes i tots n’hem de tenir cura. Apostem per la socialització del Patrimoni i el seu coneixement”.