El nucli subiratenc de Sant Pau tornarà a acollir el Mercat del Préssec d’Ordal a partir d’aquest cap de setmana. El mercat arriba enguany a la 18a edició i s’allargarà fins al setembre amb les varietats de préssec més tardanes.
Set dels nou productors de préssec d’Ordal vendran els seus productes tots els caps de setmana, tant dissabte com diumenge. També els vendran qualsevol dia a les seves finques. Als mercats també hi haurà quatre artesans agroalimentaris que vendran productes fets amb préssec d’Ordal i 10 cellers de la comarca oferiran els seus vins i caves al llarg de l’estiu.
Paral·lelament, amb l’objectiu d’atraure turistes que vulguin gaudir de l’experiència, tal com apuntava el tècnic de Turisme de Subirats, Òscar Guerrero, es faran activitats complementàries els dissabtes de juliol. Entre altres, es farà un tast d’esperanto, sucs amb préssec o gelats de préssec.
Productors i Ajuntament es mostren molt satisfets de la celebració d’aquesta activitat. Calculen que un miler de visitants passa cada dia pel mercat i que aquests hi van amb l’objectiu de comprar.
Préssecs més petits i més cars, però igual de bons i dolços
El president de l’Associació de Productors del Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, ha explicat que la sequera també afectarà el préssec. A banda d’abaixar la producció -que podria arribar a ser del 50%- els préssecs seran més petits, però igual de bons i dolços.
A causa de la conjuntura inflacionista d’aquest any, els productors de préssec es veuran amb l’obligació d’apujar preus “si no és insostenible”, apunta Ràfols. Per aquest motiu, el préssec d’Ordal serà entre un 10% i un 15% més car que l’any passat. Ràfols explicava que tots els productes que fan servir als camps de presseguers s’han encarit i n’hi ha alguns que han doblat el seu preu.
Per altra banda, els agricultors assenyalen el problema dels senglars com un dels més difícils de gestionar. Ràfols explica que quan aquests animals entren al camp “ho arrasen tot”. És per això que tots els productors han hagut d’invertir en encerclar tots els seus camps amb el pastor elèctric amb dos o tres fils que emeten una descàrrega elèctrica de fins a 10.000 volts. Tot i això, Ràfols apunta que el sistema no és 100% fiable i que pot passar que els animals acabin entrant als camps.