Quins aliments necessita el cervell per funcionar?

 

Una alimentació desequilibrada pot produir carències de determinats nutrients i això pot donar símptomes com el nerviosisme, el cansament, la falta d’atenció, problemes de memòria i, fins i tot, depressió. I és que el cervell és un òrgan molt complex i hem de cobrir les seves necessitats a través del que mengem, com passa amb tots els òrgans del nostre cos. 

Així doncs, tot el que mengem diàriament té un efecte directe en la producció de senyals químics, que el que fan és transmetre la informació a tot el sistema nerviós. Cada una d’aquestes substàncies té una funció específica i perquè el nostre cervell les pugui sintetitzar cal que la nostra dieta proporcioni tots els nutrients necessaris. 

Els nutrients i la seva funció

Glucosa: És la principal font d’energia per al cervell i ens la donen els aliments rics en carbohidrats com els cereals integrals, els llegums, els tubercles o la fruita.

Proteïnes: Tenen una funció estructural i són font d’aminoàcids essencials, com el triptòfan, que es troba en aliments com el peix, la carn, els ous, els làctics, les nous o l’alvocat.

Greixos omega-3: Disminueixen el risc de patir demència, milloren l’aprenentatge i prevenen malalties neurodegeneratives. Contenen omega-3 les llavors de lli, els olis vegetals i, especialment, el peix blau (sardines, salmó, tonyina) i les algues.

Vitamines: Totes les vitamines tenen un paper rellevant per al cervell: la vitamina A, té un paper antioxidant; la vitamina C, que protegeix el cervell i participa en els processos de memòria i la vitamina E, que protegeix les membranes de les cèl·lules.

Minerals: Tots els minerals són importants per al cervell: el iode és imprescindible per al desenvolupament del cervell a la infància; el magnesi actua com a relaxant de l’activitat cerebral; el calci, que afavoreix l’arribada de sang al cervell; el ferro, que proporciona oxigen al cervell i el zinc, que té un paper rellevant en les activitats del cervell.

Substàncies fitoquímiques: Tenen un paper rellevant en la prevenció de processos inflamatoris i degeneratius i, per tant, milloren els resultats cognitius i les funcions cerebrals. En són font les hortalisses de fulla verda, les nectarines, la papaia o els créixens.

Hidratació:  Fonamental per a un bon funcionament del cervell. Una ingesta escassa d’aigua està relacionada amb la irritabilitat i la pèrdua de funció cognitiva.


Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de nutrició i salut d’Ametller Origen

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 11
Isaac, Estanislau

Divendres dia 12
Juli, Damià, Vísia

Dissabte dia 13
Hermenegild, Martí I

Diumenge dia 14
Tiburci, Lambert, Domnina

Dilluns dia 15
Telm, Crescent, Amastàsia

Dimarts dia 16
Toribi de Lièbana, Engràcia

Dimecres dia 17
Elies, Anicet, Robert, Pau, Isidor

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com