Vint alcaldes del Penedès escenifiquen el seu rebuig a la MAT des del castell d’Olèrdola

 

El projecte afecta sis municipis de l’Alt Penedès: Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos i Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls. El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, ha explicat que divendres passat van presentar al·legacions al projecte. Així mateix, conjuntament amb Diputació de Tarragona i la resta dels ajuntaments afectats, s’han elaborat tres informes sobre la totalitat del projecte a través d’un bufet especialitzat extern. El Consell Comarcal ha informat desfavorablement i s’hi oposa frontalment perquè “incompleix la normativa del sector energètic i els principis de la Llei d’avaluació ambiental”.

Així mateix, conjuntament amb Diputació de Tarragona i la resta dels ajuntaments afectats, s’han elaborat tres informes sobre la totalitat del projecte a través d’un bufet especialitzat extern. 

El Consell Comarcal ha informat desfavorablement i s’oposat frontalment perquè “incompleix la normativa del sector energètic i els principis de la Llei d’avaluació ambiental”. Lluch ha titllat d’“arrabassada” el projecte i ha incidit en què la MAT suposa "una trinxera” pels ecosistemes i pel paisatge penedesenc.

Entre les consideracions ambientals, el projecte afecta l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, passa pel Parc del Foix i el Parc del Garraf (la seva normativa prohibeix qualsevol nou traçat de línies elèctriques) i  afecta el pèlag de la Saulonera (Olèrdola). A banda, la MAT suposa un elevat grau d’impacte sobre el sector agrari perquè ocupa sòls d’alt valor agrícola i no té en compte la protecció del sòl especial de la vinya establert al Pla Director Territorial de l’Alt Penedès.

La línia de molt alta tensió també afecta una gran quantitat de construccions patrimonials afectades (castells, esglésies, ermites, cementiris, masies històriques, nuclis de vinya, elements naturals (coves, fonts) i Béns d’Interès Nacional.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’ha redactat un informe propi signat per quatre tècniques que conclou que el projecte afecta béns patrimonials i culturals i “pot produir un impacte irreversible sobre el paisatge que repercuteixi directament en l’activitat econòmica agrícola i enoturística”. També indica que l’impacte ambiental del projecte és “sever” i fins i tot crític en aquests aspectes.

Respecte a les consideracions urbanístiques i paisatgístiques, el projecte no justifica prou la necessitat d’aquesta infraestructura, afecta el sòl de protecció especial de la vinya que està protegit per llei, afecta una dels principals connectors ecològics, no analitza suficientment les alternatives de traçat existents (ex. podria transcórrer soterrada i/o al costat dels grans corredors d’infraestructures). A banda, també té un fort impacte sobre la salut.

En conclusió, aquesta infraestructura “alteraria el paisatge, no aportaria cap benefici a la comarca (només perjudicis) i no permetria incorporar energies renovables al territori” i lamenten que “no s’ha comptat amb el territori a l’hora de fer la proposta de traçat (ajuntaments, consells comarcals, ciutadania)”.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès manifesten que “la nostra aposta per les energies renovables no és compatible amb un model energètic que no tingui respecti el territori”, motiu pel qual afirmen que “no volem la MAT i demanem la seva retirada”.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, ha agraït als batlles que s’hagués escollit el seu municipi per a realitzar l’acte i ha manifestat que “és important trobar solucions alternatives a aquest projecte”.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

Es lliuren els premis del segon concurs literari en salut mental "Les Paraules Parlen per Tu"
Es lliuren els premis del segon concurs literari en salut mental

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental 2021, el Servei de Salut Mental de l'Alt Penedès, gestionat per l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, va celebrar el passat divendres al V [ ... ]

Llegir més
Neix a Ordal el festival d'arts escèniques Tresquaranta
Neix a Ordal el festival d'arts escèniques Tresquaranta

Ordal estrenarà el proper 2 d'octubre el seu primer festival d'arts escèniques, batejat com a Tresquaranta. La companyia local Criatures lidera aquesta proposta, que ofereix una ruta cultural de d [ ... ]

Llegir més
Ampert demana el vot pel seu projecte i poder guanyar una donació solidària de Laboratoris Cinfa
Ampert demana el vot pel seu projecte i poder guanyar una donació solidària de Laboratoris Cinfa

L'associació Ampert ha presentat el projecte de transport i acompanyament de pacients oncològics de l’Alt Penedès a una acció solidària de Laboratoris Cinfa, on aquesta empresa farà entrega [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1.164

Penedès Guia

Conte Sant Jordi El Cargol 2020

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 30
Jeroni, Sofia

Divendres dia 1
Teresa, Remigi

Dissabte dia 2
Àngels de la Guarda, Sadurní

Diumenge dia 3
Francesc, Gerard

Dilluns dia 4
Petroni, Àurea

Dimarts dia 5
Froilà, Atilà, Caritina

Dimecres dia 6
Bru, Emili, Fe, Maria

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

  93 890 00 11 (Ext.01)
Olga Aibar
(Redactora en cap)
 
redaccio@ elcargol.com
Lorena del Amor
(Redactora) 
 penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

 93 890 00 11 (Ext. 02)
Montse Calzado:

 692 189 896  comercial@ elcargol.com
Xavier Vallès:
 675 649 413  xavier@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

 93 890 00 11 (Ext. 03)
Abdelghafour Eddalai
 93 890 00 11 (Ext. 05)
 publicitat
@ elcargol.com
 elcargol@ elcargol.com


 

Membres de:
 
 Amb la col·laboració de:

 

 Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.


Membres de:
 


 Amb la col·laboració de:

 

 Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.