Vint alcaldes del Penedès escenifiquen el seu rebuig a la MAT des del castell d’Olèrdola

 

El projecte afecta sis municipis de l’Alt Penedès: Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos i Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls. El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, ha explicat que divendres passat van presentar al·legacions al projecte. Així mateix, conjuntament amb Diputació de Tarragona i la resta dels ajuntaments afectats, s’han elaborat tres informes sobre la totalitat del projecte a través d’un bufet especialitzat extern. El Consell Comarcal ha informat desfavorablement i s’hi oposa frontalment perquè “incompleix la normativa del sector energètic i els principis de la Llei d’avaluació ambiental”.

Així mateix, conjuntament amb Diputació de Tarragona i la resta dels ajuntaments afectats, s’han elaborat tres informes sobre la totalitat del projecte a través d’un bufet especialitzat extern. 

El Consell Comarcal ha informat desfavorablement i s’oposat frontalment perquè “incompleix la normativa del sector energètic i els principis de la Llei d’avaluació ambiental”. Lluch ha titllat d’“arrabassada” el projecte i ha incidit en què la MAT suposa "una trinxera” pels ecosistemes i pel paisatge penedesenc.

Entre les consideracions ambientals, el projecte afecta l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, passa pel Parc del Foix i el Parc del Garraf (la seva normativa prohibeix qualsevol nou traçat de línies elèctriques) i  afecta el pèlag de la Saulonera (Olèrdola). A banda, la MAT suposa un elevat grau d’impacte sobre el sector agrari perquè ocupa sòls d’alt valor agrícola i no té en compte la protecció del sòl especial de la vinya establert al Pla Director Territorial de l’Alt Penedès.

La línia de molt alta tensió també afecta una gran quantitat de construccions patrimonials afectades (castells, esglésies, ermites, cementiris, masies històriques, nuclis de vinya, elements naturals (coves, fonts) i Béns d’Interès Nacional.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’ha redactat un informe propi signat per quatre tècniques que conclou que el projecte afecta béns patrimonials i culturals i “pot produir un impacte irreversible sobre el paisatge que repercuteixi directament en l’activitat econòmica agrícola i enoturística”. També indica que l’impacte ambiental del projecte és “sever” i fins i tot crític en aquests aspectes.

Respecte a les consideracions urbanístiques i paisatgístiques, el projecte no justifica prou la necessitat d’aquesta infraestructura, afecta el sòl de protecció especial de la vinya que està protegit per llei, afecta una dels principals connectors ecològics, no analitza suficientment les alternatives de traçat existents (ex. podria transcórrer soterrada i/o al costat dels grans corredors d’infraestructures). A banda, també té un fort impacte sobre la salut.

En conclusió, aquesta infraestructura “alteraria el paisatge, no aportaria cap benefici a la comarca (només perjudicis) i no permetria incorporar energies renovables al territori” i lamenten que “no s’ha comptat amb el territori a l’hora de fer la proposta de traçat (ajuntaments, consells comarcals, ciutadania)”.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès manifesten que “la nostra aposta per les energies renovables no és compatible amb un model energètic que no tingui respecti el territori”, motiu pel qual afirmen que “no volem la MAT i demanem la seva retirada”.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, ha agraït als batlles que s’hagués escollit el seu municipi per a realitzar l’acte i ha manifestat que “és important trobar solucions alternatives a aquest projecte”.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com