Dijous passat es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el primer que se celebrava de forma presencial després de més d'un any de sessions telemàtiques. El plenari va aprovar la compra de la Casa Jané de Vilafranca, immoble adjacent a l’edifici de Can Freixedas, seu del Consell Comarcal. Xavier Lluch va explicar que “tenim manca d’espai i comprant aquest edifici contigu podrem millorar l’atenció que donem a les persones usuàries de Serveis Socials, alhora que recuperarem una casa protegida pel Catàleg de patrimoni històrico-artístic de Vilafranca”. La proposta de compra es va aprovar per unanimitat.
Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, es va llegir la proposta única de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, que consistia a donar compte de l’adjudicació, per part de la Junta de Govern, del contracte per a l’execució del condicionament de dues àrees de pícnic al Parc dels Talls de Vilobí del Penedès. Aquestes àrees s’ubicaran al pèlag sec i al pèlag llarg i consistiran en plataformes vegetals amb taules i bancs de fusta fixats a les taules. Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va explicar que es tracta d’una obra menor inclosa dins l’operació “Penedès 360º” de l’eix prioritari 6 del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.
Dins l’Àrea d’Economia i Hisenda es va aprovar un expedient de modificació de crèdit del pressupost del Consell Comarcal de 2021 per un import de 42.138 euros. Carles Morgades, president de l’Àrea, va explicar que calia incorporar majors ingressos provinents de transferències de la Diputació i la Generalitat, que es destinaran a l’adquisició de recursos per fer front a emergències, manteniment de la xarxa de sensors d’humitat en vinya de l’Observatori de la Sequera (projecte Life Clinomics), a la redacció de plans de protecció civil per als municipis, a despeses de funcionament de l’Escola de Música de l’Alt Penedès i a la compra de programari informàtic per al Consell Comarcal. L’expedient de modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.
Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.
Després de la part de control, el grup comarcal d’En Comú Guanyem va presentar per a la seva aprovació una moció de suport a la ciutadania colombiana i per demanar al govern colombià que garanteixi el lliure exercici de la llibertat d’expressió i en especial de les llibertats sindicals, i que posi fi a la violència practicada amb l’objectiu d’aïllar i debilitar la capacitat d’acció col·lectiva de la classe treballadora.
Ramon Arnabat va recordar els assassinats selectius de sindicalistes, ecologistes i defensors dels drets humans perpetrats pel poder econòmic i que van provocar una aturada nacional i manifestacions massives a Colòmbia. El govern va respondre a les manifestacions pacífiques amb una escalada militar, amb accions d’intimidació, persecució, atac i repressió dels líders sindicals i socials i amb centenars de persones mortes i milers de persones detingudes. Aquesta moció es va aprovar per unanimitat.
Tot seguit, el portaveu d’En Comú Guanyem va presentar una segona moció sobre el desplegament de les instal·lacions d’energies renovables a Catalunya. Ramon Arnabat va explicar que la moció proposa “passar d’una postura defensiva a una postura activa a favor de la transició energètica... Cal canviar el Decret 16/2019 per donar poder als ens locals i aquest canvi requereix d’un gran acord a nivell polític en el Parlament”.
En concret, la moció demana que sigui el territori el que decideixi on s’han d’instal·lar els parcs de plaques fotovoltaiques i els parcs eòlics i també proposa un canvi de model de gestió de l’energia, de manera que la Generalitat i els ajuntaments tinguin un paper clau en el control de les xarxes de distribució i la gestió de les centrals hidroelèctriques i també que es potenciïn els projectes de comunitats energètiques locals i les petites i mitjanes instal·lacions promogudes per inversors locals.
La segona moció es va aprovar també per unanimitat i s’afegeix a les mocions sobre aquest tema aprovades anteriorment pel plenari del Consell Comarcal i als acords unànimes del plenari del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès.
La sessió plenària va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.