La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha assistit aquest matí a la presentació de la Guia territorial de l’Alt Penedès per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans, que ha tingut lloc a la sala d'actes del Consell Comarcal, a Vilafranca. Es tracta de la primera guia de Catalunya que aborda aquesta problemàtica, que va en augment, i ho fa a través d’un protocol que detalla tots els passos que han de seguir els diferents serveis sanitaris, socials i de seguretat per detectar i actuar davant de casos de maltractament a la gent gran. Bassa ha anunciat que properament es presentaran les guies de l’Anoia i del Maresme.
Segons ha comentat la consellera, a Catalunya es calcula que hi ha prop de 10.500 persones grans que podrien ser víctimes d’un maltractament. Des dels serveis socials afirmen que es detecten un de cada cinc casos, dels quals només 1 de cada 10 es denuncia. Per aquest motiu “és indispensable un protocol amb el qual abordem el problema”.
La guia de l’Alt Penedès recull diferents tipologies de maltractament a les persones grans com els abusos físic, sexual i econòmic o d’explotació, la negligència a l’hora d’atendre les seves necessitats, l’abandonament i la vulneració de drets. Segons la diputada de l’àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fantos, “aquest és un problema de futur, ja que les persones cada vegada envelleixen més i això les fa més vulnerables”. Tanmateix, ha explicat que prop de 2.000 penedesencs estan connectats del servei de teleassistència, fet que ajuda a actuar més ràpidament davant de possibles casos de maltractament.
En l’elaboració de la guia hi ha col·laborat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Ajuntament de Vilafranca, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa”. El document, basat en un protocol anterior elaborat l’any 2009, actualitza el mapa de recursos de la comarca i inclou tipologies i indicadors dels maltractaments. A més, recull informació sobre els diferents àmbits on es pot manifestar la violència contra les persones grans (domèstic, institucional i estructural), això com indicacions sobre els factors de risc, eines de prevenció i actuacions de difusió i sensibilització contra el maltractament a la gent gran.
El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, ha afirmat durant la presentació que “aquesta és una xacra social que encara que ens costi visualitzar, existeix. La guia és el tret de sortida per portar la llum a aquesta problemàtica”.
El director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón, ha assenyalat que “tractar amb respecte i dignitat a les persones grans és reconèixer en aquest bon tracte els valors d’una societat més justa i madura, i una responsabilitat i un compromís de tots.
Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ha explicat que “aquest segle XXI tindrem més gent gran i gent molt gran, per la qual cosa és important tenir clar la responsabilitat que tenim com a societat”. Segons dades de la Generalitat, el 1985 van atorgar 8 medalles a persones centenàries, una xifra que el 2016 va ascendir a 431.