Patronals vinícoles i entitats socials del Penedès s’han unit per reclamar a la Generalitat que protegeixi el paisatge a l’hora de definir les infraestructures que desplegarà durant els propers anys a l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Agrupats sobre la nova Plataforma DIV (Defensem la Identitat Vitivinícola del Penedès), els impulsors han celebrat el primer acte públic aquest dimecres per exposar la seva preocupació davant la redacció del Pla Territorial Parcial (PTP) que el Departament de Territori i Sostenibilitat està acabant de definir per tenir un primer esborrany.
Una de les obres que més neguit genera als impulsors de la nova plataforma és la construcció del Quart Cinturó en el tram sud, que adverteixen que pot ser “molt lesiu” per l’Alt Penedès, arribant a fragmentar, asseguren, algunes de les terres on s’elabora el Cava de Paratge Qualificat.
La nova plataforma neix impulsada per les patronals Institut del Cava, Pimecava i UVIPE (Unió Vinícola del Penedès) i pel CEPVI (Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola), i asseguren que en poques setmanes compten amb 120 adhesions, entre les quals hi ha els sindicats agraris, la Cambra de Comerç, i els principals cellers i empreses proveïdores del sector de la vinya i el vi.
Ignasi Grau, enginyer agrònom i assessor de la Plataforma DIV, ha destacat que l’objectiu és “que a partir de la realitat cultural, històrica i social del vi, que persisteix al llarg dels segles, es faci un planejament amb bones propostes pel territori”. “Busquem el diàleg i la complicitat del Departament de Territori i Sostenibilitat en la redacció del Pla Territorial Parcial (PTP)”, ha afegit.
Un dels principals projectes d’aquest Pla en els quals la nova entitat reclama poder participar és la redacció del tram sud de l’autovia B-40, més coneguda com a Quart Cinturó. Grau ha detallat que la Generalitat tindria diverses propostes damunt la taula, una de les quals travessaria una carena que creua Sant Llorenç d’Hortons i Sant Sadurní d’Anoia “generant un impacte visual terrible i fragmentant un espai vinícola de valor excepcional”.
Des de la Plataforma DIV estenen la mà al Departament de Territori i Sostenibilitat, assegurant que els consta “que hi ha la voluntat de ser transparents i participatius” en la redacció del PTP, mentre insten els responsables polítics a “fer arribar la informació als agents socials i econòmics afectats”. En aquesta intenció de diàleg, patronals i entitats confien poder fer aportacions de cara a la redacció de l’avanç del Pla, que preveuen que serà a principis del 2019, si bé admeten que la “complexitat” del planejament urbanístic podria endarrerir aquesta data per enèsima vegada.