Contra la "MAT", totes i tots

  És un fet que ens trobem abocats a un canvi climàtic irreversible, si col·lectivament no fem un gir radical en les polítiques adreçades al creixement permanent. La UE ha dotat als estats membres de directrius per implementar la transició energètica i aconseguir els objectius de descarbonització i abandonament de la utilització de recursos fòssils. Introduint, entre d’altres, les Comunitats Energètiques Ciutadanes com una fórmula per implicar la ciutadania en la generació d'energia de forma descentralitzada, acostant la producció als llocs de consum i dimensionant-la a les necessitats reals de cada població.

  Però aquí, la transició energètica, han optat per fer-la donant via oberta a les dinàmiques del lliure mercat i permetent que les empreses que conformen l'actual oligopoli energètic siguin les que comandin aquesta transició amb la construcció de grans parcs eòlics i fotovoltaics de generació elèctrica, i amb la distribució de la mateixa mitjançant línies aèries de molt alta tensió (MAT) que transcorren milers de quilòmetres envaint i malmetent el nostre territori. És el cas de l'anomenat Clúster Begues, que servirà per evacuar l'energia generada per 27 macroinstal·lacions fotovoltaiques i eòliques ubicades a les províncies de Saragossa i Terol i que, a través d'una gran estesa de línies MAT, travessen i devasten gran part del nostre territori, afectant un total de 68.177,9 hectàrees, de les quals 11.000 corresponen al Penedès.

  Actualment, aquest projecte es troba pendent de resolució a causa del gran nombre d'al·legacions que s'han presentat. Però, per part del Govern de l'Estat s'han iniciat una sèrie de modificacions legislatives per permetre i agilitzar l'aprovació d'aquests expedients. I el Govern de la Generalitat guarda silenci i inactivitat en referència a la definició de quin és el model energètic que volem implementar a Catalunya.

  Com diem, ara és el moment de passar de les paraules als fets. D’analitzar quin és el nivell de generació energètica que podem assolir sense comprometre més territori, aprofitant els espais urbans, industrials, d'infraestructures, etc., que ja ocupem; de crear, de forma decidida i sense complexos, una empresa energètica pública promoguda des de la Generalitat, però fonamentada des dels Ajuntaments; i d'impulsar la creació massiva de Comunitats Energètiques Ciutadanes a tots els municipis que contribueixin i enforteixin l'empresa pública energètica. En definitiva, no perdem l’oportunitat de ser sobirans energèticament, que per una vegada el discurs polític i els fets siguin una mateixa cosa.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.285

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 22
  Margarida, Elionor

  Divendres dia 23
  Policarp, Marta

  Dissabte dia 24
  Modest, Sergi, Primitiva, Edilbert

  Diumenge dia 25
  Cesari Nazianzè, Valeri

  Dilluns dia 26
  Nèstor, Alexandre

  Dimarts dia 27
  Gabriel de la Dolorosa, Baldomer, Honnorina

  Dimecres dia 28
  Rufí, Hilari

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Lorena Del Amor
  (Redactora) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com