Have you ever seen the rain? *

  Aquest dies ens estan informant el mitjans de les projeccions ambientals fetes pels propers dies, pels Agents Rurals del DACC de la GENCAT

  La imatge es colpidora, i immediatament es projecta en els boscos, sempre els boscos, que son el 66% de la superfície del país, els quals estan en perill, cert, per moltes causes i una d’elles, per un maleït cercle virtuós, que es genera en que hi ha més evaporació per l’increment de temperatura, segueix amb molts episodis de pluja imperceptible i molt pocs de pluja important en quantitat i manera, essent el següent pas, que els boscos (dues terceres parts de la superfície de Catalunya) consumeixen aigua, donant-se com resultat final dels diferents passos, una sequera molt forta, que torna a retro alimentar el cercle.

  Aquesta sequera en el cas dels boscos promou perill d’incendi, però també promou perill, en àmbits lligats a la salut com son l’alimentació i el confort tèrmic de les persones, genera importants problemes per pèrdua de productivitat de conreus, ramaderia i pesca en aigües someres, i en les persones greus problemes per desequilibris tèrmics, deshidratació i dificultats pel descans.

  Tancar parcs naturals, obrir piscines i llocs refrigerats es una solució, absolutament  d’emergència i sentit comú, però es un autèntic pedaç en un teixit, el clima del país, totalment esparracat.

  Tanmateix, es segueix pensant  i actuant vers un dema que no serà, i no es que manqui informació, com la generada i explicada per Meteocat a nivell de clima meteorologia.   

  Les previsions de les temperatures en 2050 son clarament a l’alça, per tant el negatiu cercla virtuós abans descrit, seguirà generant sequera, fins i tot més intensa.

  La pregunta es perquè no es tenen en compta els estudis i projeccions respecte dels boscos (CTFC i CREAF), del sector agroalimentari (IRTA, universitats), de les masses d’aigua (ACA, ICGC), els informes de AEMET, SMC, TICCC, MedECC...?

  Hi ha consciencia, de que els problemes poden esser complicats o no de resoldre, però el que es segur es que son complexos, per tant a manca d’estudis i solucions holístiques, perquè no es comença a gestionar el territori, l’únic que tenim, respecte d’objectius de país, com pot esser la sobirania alimentaria?

  Si es redueix la massa forestal amb el coneixement actual, no te perquè incrementar-se l’erosió, ni tant sols la pèrdua de capacitat embornal de carboni, però el que es segur es que es guanyarà aigua pel cicle hidrològic (el projecte MEDACC** ho xifrava en un 20%), si l’agricultura fa el millor per cada lloc, l’eficiència en l’ús de l’aigua esta assegurada, si s’incrementa l’ús d’aigua reciclada...i així un llarg etcètera, es tindrà més aigua a l’abast de tothom, amb models de governança equitatius, justos,..., fins i tot solidaris.

  Potser comença a esser pertinent preguntar als joves si han vist ploure, i a nosaltres preguntar-nos, que hem fet tenir aigua.

  Es molt esfereïdora la incertesa vers el futur, però segurament ho es més la certesa del present. Ha arribat indefectiblement el temps de fer, a la fi d’esser.

  *(Have you ever seen the rain? Creedence clearwater revival;1970; https://www.youtube.com/watch?v=Gu2pVPWGYMQ)

  ** http://medacc-life.eu/ca


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  Els dibuixants Carlos Azagra i Encarna Revuelta seran aquesta tarda a Vilafranca per signar còmics
  Els dibuixants Carlos Azagra i Encarna Revuelta seran aquesta tarda a Vilafranca per signar còmics

  Foto: Salón del Cómic de Zaragoza Carlos Azagra, creador i dibuixant dels personatges de PGB "Pedro Pico y Pico Vena" i de les revistes El Jueves i Makoki, entre altres, i la colorista Encarna R [ ... ]

  Llegir més
  Crema el quadre elèctric d’una empresa de pinsos dels Monjos
  Crema el quadre elèctric d’una empresa de pinsos dels Monjos

  Aquest matí  s’ha produït un incendi a un quadre elèctric de la sala de distribució d’una empresa de pinsos ubicada a l’avinguda Pla de l’estació de Santa Margarida i els Monjos.

  Llegir més
  Bandau estrenarà divendres una nova cançó, 'Finals d'agost', que parla sobre la Festa Major de Vilaf...
  Bandau estrenarà divendres una nova cançó, 'Finals d'agost', que parla sobre la Festa Major de Vilafranca

  El grup penedesenc Bandau estrenarà aquest divendres una cançó titulada Finals d'agost. En aquesta nova peça el grup parla sobre la Festa Major de Vilafranca i les experiències de tots aquells  [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.206-1.207

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 4
  Joan-Maria, Perpètua

  Divendres dia 5
  M.D. de les Neus, Osvald, Afra

  Dissabte dia 6
  Just, Pastor, Hormisdes

  Diumenge dia 7
  Sixt II, Gaietà, Albert

  Dilluns dia 8
  Domènec, Ciríac

  Dimarts dia 9
  Domicià, Romà, Esteve

  Dimecres dia 10
  Llorenç, Deodat, Astèria

  Dijous dia 11
  Clara, Tiburci, Susanna

  Divendres dia 12
  Herculà, Hilària

  Dissabte dia 13
  Poncià, Hipòlit, Cassià, Aurora

  Diumenge dia 14
  Maximilià-Maria, Eusebi, Anastàsia

  Dilluns dia 15
  Assumpció de Maria

  Dimarts dia 16
  Esteve d’Hongria, Roc, Serena

  Dimecres dia 17
  Jacint, Beatriu, Eusebi

  Dijous dia 18
  Agapit, Helena

  Divendres dia 19
  Magí, Lluís d’Anjou

  Dissabte dia 20
  Bernat, Cristòfor, Samuel

  Diumenge dia 21
  Pius, Privat, Ciríaca

  Dilluns dia 22
  Timoteu

  Dimarts dia 23
  Rosa de Lima, Felip Benici

  Dimecres dia 24
  Bartomeu, Enília, Àurea

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com