Have you ever seen the rain? *

    Aquest dies ens estan informant el mitjans de les projeccions ambientals fetes pels propers dies, pels Agents Rurals del DACC de la GENCAT

    La imatge es colpidora, i immediatament es projecta en els boscos, sempre els boscos, que son el 66% de la superfície del país, els quals estan en perill, cert, per moltes causes i una d’elles, per un maleït cercle virtuós, que es genera en que hi ha més evaporació per l’increment de temperatura, segueix amb molts episodis de pluja imperceptible i molt pocs de pluja important en quantitat i manera, essent el següent pas, que els boscos (dues terceres parts de la superfície de Catalunya) consumeixen aigua, donant-se com resultat final dels diferents passos, una sequera molt forta, que torna a retro alimentar el cercle.

    Aquesta sequera en el cas dels boscos promou perill d’incendi, però també promou perill, en àmbits lligats a la salut com son l’alimentació i el confort tèrmic de les persones, genera importants problemes per pèrdua de productivitat de conreus, ramaderia i pesca en aigües someres, i en les persones greus problemes per desequilibris tèrmics, deshidratació i dificultats pel descans.

    Tancar parcs naturals, obrir piscines i llocs refrigerats es una solució, absolutament  d’emergència i sentit comú, però es un autèntic pedaç en un teixit, el clima del país, totalment esparracat.

    Tanmateix, es segueix pensant  i actuant vers un dema que no serà, i no es que manqui informació, com la generada i explicada per Meteocat a nivell de clima meteorologia.



     

    Les previsions de les temperatures en 2050 son clarament a l’alça, per tant el negatiu cercla virtuós abans descrit, seguirà generant sequera, fins i tot més intensa.

    La pregunta es perquè no es tenen en compta els estudis i projeccions respecte dels boscos (CTFC i CREAF), del sector agroalimentari (IRTA, universitats), de les masses d’aigua (ACA, ICGC), els informes de AEMET, SMC, TICCC, MedECC...?

    Hi ha consciencia, de que els problemes poden esser complicats o no de resoldre, però el que es segur es que son complexos, per tant a manca d’estudis i solucions holístiques, perquè no es comença a gestionar el territori, l’únic que tenim, respecte d’objectius de país, com pot esser la sobirania alimentaria?

    Si es redueix la massa forestal amb el coneixement actual, no te perquè incrementar-se l’erosió, ni tant sols la pèrdua de capacitat embornal de carboni, però el que es segur es que es guanyarà aigua pel cicle hidrològic (el projecte MEDACC** ho xifrava en un 20%), si l’agricultura fa el millor per cada lloc, l’eficiència en l’ús de l’aigua esta assegurada, si s’incrementa l’ús d’aigua reciclada...i així un llarg etcètera, es tindrà més aigua a l’abast de tothom, amb models de governança equitatius, justos,..., fins i tot solidaris.

    Potser comença a esser pertinent preguntar als joves si han vist ploure, i a nosaltres preguntar-nos, que hem fet tenir aigua.

    Es molt esfereïdora la incertesa vers el futur, però segurament ho es més la certesa del present. Ha arribat indefectiblement el temps de fer, a la fi d’esser.

    *(Have you ever seen the rain? Creedence clearwater revival;1970; https://www.youtube.com/watch?v=Gu2pVPWGYMQ)

    ** http://medacc-life.eu/ca

    Rius - Mones


    Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

     

     

     

     

     

    El Cargol 1.290

    Penedès Guia

    El Santoral de la setmana

    Dimecres dia 27
    Alexandre, Rupert, Lídia

    Dijous dia 28
    Guntram, Sixt, Doroteu

    Divendres dia 29
    Ciril, Eustaci, Beatriu

    Dissabte dia 30
    Pere Regalat, Quirí, Règul, Clímac

    Diumenge dia 31
    Benjamí, Amós

    Dilluns dia 1
    Venanci, Hug, Teodora

    Dimarts dia 2
    Francesc de Pàola, Maria Egipcíaca

    Dimecres dia 3
    Ricard, Maria, Nicetas

     

    Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

    REDACCIÓ 

     93 890 00 11 (Ext.01)
    691 484 842

    Olga Aibar
    (Redactora en cap)
    redaccio@ elcargol.com

    Lorena Del Amor
    (Redactora) 
    penedes
    @ elcargol.com

    GESTIÓ COMERCIAL 

    93 890 00 11 (Ext. 02)

    Montse Calzado
    692 189 896
    comercial@ elcargol.com

    Noelia García
    625 414 156
    comercial2@ elcargol.com

    DISSENY I MAQUETACIÓ 

    93 890 00 11 (Ext. 03)

    Abdelghafour Eddalai
    publicitat
    @ elcargol.com
    elcargol
    @ elcargol.com