Forà bo pensar, que s’ha encetat una nova manera de treballar

  El dia 22 d’Abril, l’ADV de l’Alt Penedès, concretament la seva tècnica Laia Ferre, va organitzar en la Sala polivalent de l’Ajuntament de Sant Marti de Sarroca, una reunió debat, respecte de les estratègies d’adaptació de la viticultura front al canvi climàtic.

  En aquesta participaren 24 persones, essent el debat conduit per Laia i Robert Savé (emèrit IRTA), essent fluid, contrastat, obert i crític.

  Es va fer pales, que es disposa de molta i bona informació, des de els organismes públics (SMC, ICGC, IRTA, URV, INCAVI, VITEC) i també, i molt important des de les bodegues i la pagesia.

  Aquesta informació, tradicional, no reglada, es molt valuosa per la seva relació durant molt de temps amb la terra, la vinya, la seva agronomia i els punts clars i foscos del conreu. Es especialment important, perquè es cabdal per ajuntar-la amb el coneixement de les institucions publiques, i així poder generar models funcionals per la nostra viticultura.

  Essent aquesta combinació, l’únic mètode fiable, per generar projeccions realistes, més enllà de la validesa estadística.

  Les projeccions, son el primer pas vers les estratègies d’adaptació, ja que ens diuen on i amb quina intensitat es generaran situacions agronòmicament adverses per la vinya, amb lo qual, un cop presa la decisió, es pot desenvolupar el següent pas adaptatiu, l’agronomia (varietat/clon/peu; densitat de plantació; conducció; reg o no; fertilització o no; carrega del cep; poda en verd; gestió de la coberta del sòl; moment de la collita;...).

  A més, en la reunió va quedar molt clar, que la millor estratègia adaptativa es anar aplegats, discutint opcions  i valorant solucions, posant-se de manifest la importància d’un servei públic d’assessorament/acompanyament estrictament agronòmic, donada la velocitat dels canvis i la incertesa dels mateixos.

  Forà bo pensar, que s’ha encetat una nova manera de treballar amb visió col·lectiva pels problemes individuals, lo qual es una manera de fer eficient el major i millor recurs de que es disposa, el coneixement junt amb el sentit comú.

   

   

   

   

   


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  El Cargol 1.222

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 1
  Eloi, Naüm, Natàlia
  Divendres dia 2
  Silvà, Bibiana, Elisa
  Dissabte dia 3
  Franesc-Xavier, Cassià
  Diumenge dia 4
  Joan, Bàrara, Bernat, Ada
  Dilluns dia 5
  Dalmau, Guerau, Crispina
  Dimarts dia 6
  Nicolau, Pere Pasqual, Fortià, Asel·la
  Dimecres dia 7
  Ambròs, Eutiquià, Fara
  Dijous dia 8
  Immaculada Concepció de la Verge Maria, Esther

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com