ÉS L’ HORA DE FER ELS CAVES NOMÉS AMB RAÏM

  Com és sabut, per fer els vins escumosos (champagne, cava, clàssic penedès, corpinnat..) es fa una segona fermentació del vi dins de l’ ampolla, en la que s’ hi posa sucre i llevats que se’l mengen (l’ anomenat “tiratge”), provocant un gas natural que són les característiques bombolles que veiem a l’ obrir l’ ampolla. També el sucre és una part essencial en el “licor d’ expedició” amb el que es reomple normalment l’ ampolla abans d’ etiquetar i que li dona el bouquet que vol l’ elaborador.

  Tot aquest sucre, que és poc per cada ampolla però que es multiplica pels milions d’ ampolles que s’ elaboren cada any, ve majoritàriament de la remolatxa del centre d’ Europa o de llocs més llunyans quan es vol ecològic. El que fa aquest sucre de remolatxa també ho pot fer el most del raïm, un cop concentrat (i si cal, rectificat), cosa que alguna reputada cava ja fa habitualment i altres estan disposats a començar aquest mateix any.

  Durant aquestes setmanes de confinament he pogut parlar telefònicament amb un bon nombre de representants del sector del vi i els espumosos, des d’ elaboradors a representants de pagesos i de cooperatives, dels Consells Reguladors de les D.O. Penedès i Cava i de l’ Administració, i unànimement transmetien dos conceptes: que estan molt preocupats per com anirà la verema d’ aquest any, tant pels stocks que hi ha com per l’aturada de la restauració, i que cal trobar solucions per reduir la quantitat de vi que sortirà al mercat; i una de les solucions per reduir-la és la utilització d’ una part del most, un cop concentrat, per l’ elaboració dels escumosos. Aquesta utilització tindria l’ avantatge de reduir de forma important la quantitat de vi disponible, donaria un senyal clar a les autoritats estatals i europees de que es va a totes i per tant es tindria més força per reclamar ajuts per les altres mesures que es proposen (destil·lació per alcohol, poda en verd...) i es sortiria al mercat amb el plus de que les ampolles dels nostres escumosos estan plenes tant sols de suc de raïm.

  El sobrecost del most concentrat es calcula entre uns 7 o 9 cèntims d’ euro per ampolla. Un cost que les empreses que aposten per la qualitat es veuen en cor repercutir en el preu de venda, però que pel que sembla a les grans empreses que juguen amb la quantitat els hi costa d’ acceptar. La força d’aquesta mesura és que sigui general, que l’aprovin els Consells Reguladors com una manera més de tancar el cercle de la vinya. I aquí és on tothom amb qui he parlat creu que és una mesura positiva i possible, tant per l’actual problemàtica com pel futur, però difícil per la resistència de les grans empreses que han portat el sector fins aquí.

  Ja era una constatació, però en el món que ens trobem amb problemes sanitaris i climàtics globals, caldrà ser el més autosuficients possible i el Penedès haurà de ser una Regió Agroalimentària, que s’ haurà de diversificar, tendint cap a la Sobirania Alimentària. La vinya és un signe d’ identitat i de força econòmica que caldrà preservar i treure’n tot el suc; i fer el tiratge dels espumosos amb el propi most és un dels camins que no s’ hauria de deixar i que els plans estratègics dels diferents sectors haurien de contemplar de forma immediata.

  0
  0
  0
  s2smodern
  Finalitza el servei per felicitar l’aniversari als infants que han fet anys durant el confinament

  A partir d’avui dimarts 2 de juny es posa fi al servei endegat per l’’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i Penedès Televisió, per felicitar d’una forma especial a aquells infants que han  [ ... ]

  Llegir més
  L’Ajuntament de Vilafranca s’adhereix al dol oficial de deu dies
  L’Ajuntament de Vilafranca s’adhereix al dol oficial de deu dies

  L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès s’adhereix al dol oficial que s’ha decretat a nivell de l’Estat durant un període de 10 dies en memòria de les víctimes de la pandèmia del Coro [ ... ]

  Llegir més
  Talls de trànsit als carrers Ferran i Migdia

  Per tal de realitzar els treballs de connexió del clavegueram del nou c/ Pontons, des d'avui i fins divendres estarà tallat al trànsit el tram final del c/ Ferran, entre els c/ Torrelles de Foix i [ ... ]

  Llegir més


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  El Cargol 1.094

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 28:
  Germà, Emili, Maria-Anna
  Divendres dia 29:
  Just
  Dissabte dia 30:
  Ferran, Joana d’Arc, Emília
  Diumenge dia 31:
  Peronella, Pasqual
  Dilluns dia 1:
  Justí, Ignasi, Flor
  Dimarts dia 2:
  Marcel·lí, Pere, Germà, Just, Eugeni
  Dimecres dia 3:
  Carles, Isaac, Justí, Oliva

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com


   

  Membres de:
   
   Amb la col·laboració de:

   

   Contactar - Avís legal Copyright © 2019. Tots els drets reservats.


  Membres de:
   


   Amb la col·laboració de:

   

   Contactar - Avís legal Copyright © 2019. Tots els drets reservats.