La flassada

Per fi, sembla que tothom o quasi, estigui preocupat per la sequera i engrescat en cercar i aplicar solucions per aquesta.

Tanmateix, hi ha com a mínim dos aspectes relacionats que cal tenir en compte, un és el temps i l’altre la resiliència actual del sector vitivinícola, de tots i cadascun dels seus components (cep, finca, celler, treballador, propietari, indústria auxiliar, distribuïdor, comprador...).

El temps condiciona les solucions, ja que hi ha les que s'han d'aplicar ja, en uns ceps secs sobre uns camps sense aigua, i que ja estan albirant la brotada a causa de les altes temperatures. Altres que requereixen ajuts per mantenir la situació agrícola territorial com ara, si més no en el temps de transició vers noves situacions, si es compleixen terminis i promeses, que són a anys vista, per garantir fonts d’aigua.

La resiliència és la capacitat d’adaptació respecte d’una pertorbació, i a la vegada recuperar el seu funcionalisme un cop aquest hagi finalitzat o normalitzat.  El que en les condicions actuals és molt difícil d’assolir, tant per problemes interns (preus de compra i venda, anys de pèrdues, poca capacitat d’endeutament per realitzar transformacions tecnològiques...) i externs (gran mercat global i canvis d’hàbits de consum).

Però aquesta és la realitat, i com en temps de la fil·loxera, no tan sols cal canviar el recurs, que aleshores van ser els ceps americans i ara l’aigua, de fonts ben variades i que ben segur no serà suficient per a tot i tothom, sinó també cal una reorganització del sector, del que, on, qui, com, perquè, quan i quant...

És com la història de la flassada, primer cal assumir que s'ha de compartir, després que no n'hi ha prou per cobrir igual a tothom i a la fi, generar el màxim confort pel nombre més gran possible d'usuaris.

Sembla, que venen temps de canvis agronòmics, però sobretots estructurals organitzatius, ja que el bé comú, vol un sector vitivinícola resilient.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Eleuteri

Divendres dia 19
Lleó IX, Papa, Vicenç

Dissabte dia 20
Agnès, Sulpici, Oda

Diumenge dia 21
Anselm, Silví

Dilluns dia 22
Caius, Soter, Agapit I

Dimarts dia 23
Jordi, Gerard, Adalbert

Dimecres dia 24
La Divina Mesericòrdia, Fidel, Gregori, Benet, Pere

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com