La relativitat de les dates assenyalades (02/02/2024)

  El Govern de la Generalitat de Catalunya i d’acord amb la Comissió Inter departamental de la Sequera ha declarat la situació d’emergència hídrica en el sistema Ter-Llobregat (clic aquí).

  Avui és el primer dia de restriccions d’aigua en el 52% del territori, on hi viu el 92% de la població catalana (clic aquí).

  Avui és el dia mil noranta cinquè de restriccions d’aigua en els secans de Catalunya i molt especialment els del Penedès, que son el 65% de la superfície agrícola del país.

  Amb aquestes dades, cal valorar el que es diu d’una manera massa lleugera i enrevessada en els mitjans, portant a desinformació, tot i la bona voluntat, segur, d’informar i formar objectivament respecte de la sequera (clic aquí).

  La realitat es la que apareix en la figura adjunta de l’ACA.

  Així l’important reducció del 80% del reg agrícola, no s’aplica en el Penedès, ja que no es rega, d’una manera significativa, per manca d’aigua i infraestructures per aplicar-la. Per tant, si més no en aquest zona, cal desvincular en bona part la disponibilitat d’aigua per la població de l’emprada en l’agricultura.

  Tanmateix, és cabdal prendre consciència de que el cicle de l’aigua es complex en espai i temps, i que l’ús de pous i freàtics, sense una visió compartida de present i futur, pot generar grans i greus problemes de disponibilitat d’aigua, tant en els seus aspectes quantitatius com qualitatius.

  L’agricultura i la vitivinicultura del Penedès es veu i veurà negativament afectada, si no disposa d’aigua suficient i estable en el temps.

  En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), mitjançant l’IRTA, INCAVI, ACA i Meteocat, estan desenvolupant un estudi de necessitats del conreu de vinya fins a finals de segle, així com de les potencials disponibilitats d’aigua per compensar-les.

  Serà una informació per planificar i fer a mig i llarg termini. Per tant, s’haurà d’haver superat el repte que comporta la sequera actual, que s’haurà de fer amb complicitat, coneixements, sentit comú, juntament amb la col·laboració de l’Administració.

  El canvi climàtic, si més no en els secans, fa que s’hagi de reconsiderar l’agronomia de les vinyes, havent-se d’assumir que cal disposar d’aigua per fer viable el conreu i el sector vitivinícola.

  Avui és el mateix dia en el Penedès que en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, però entre altres coses, no representen el mateix en quant a l’aigua, i cal recordar, que l’aigua és vida.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.306

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 18
  Frederic, Marina

  Divendres dia 19
  Àurea, Símmac

  Dissabte dia 20
  Elies, Pau, Margarida

  Diumenge dia 21
  Llorenç, Daniel, Pràxedes

  Dilluns dia 22
  Maria-Magdalena, Teòfil

  Dimarts dia 23
  Brígida, Bernat, Maria, Gràcia

  Dimecres dia 24
  Víctor, Borís, Cristina

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Roger Freixa
  (Redactor) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com