Els refugis climàtics son una qüestió de salut pública

Estem transitant aquesta setmana per la tercera “onada de calor” d’aquest estiu. I els mitjans avisen que serà un estiu de temperatures record, mai abans assolides. Cap territori se n’escapa.

La calorada excessiva i continuada comporta  un augment de la morbiditat i de la mortalitat, especialment en gent gran i persones amb patologies cròniques, però també afecta als més petits, i a la població en general.

Es un problema de Salut Pública, i per combatre’l es despleguen cada any els corresponents protocols, que tenen com a punt fort els refugis climàtics: equipaments públics -interiors i exteriors- destinats a oferir un espai fresc i amb punts d’aigua a totes aquelles persones que no puguin aconseguir confort climàtic a casa seva.

Des de Vilafranca en Comú considerem que l’oferta a la nostra vila es insuficient, tant en nombre com en horaris. La Biblioteca obre tant sols 5 hores al dia de dilluns a divendres. I tots els refugis “interiors” estan tancats les hores centrals del dia entre setmana, i tancats del tot els caps de setmana.

Cal ampliar horaris però també espais; espais de qualitat,  on es puguin fer coses, on poder estar en família desenvolupant activitats tranquil.les, on poder gaudir de lectura o d’una conversa a la fresca, amb mobiliari i infraestructures adequades.

I cal revertir la política de tallar arbres. Vilafranca necessita mes verd, no menys.

Des de Vilafranca en Comú pensem que es moment d’obrir els patis de les escoles als barris i la gent; mesura llargament reivindicada pel nostre grup municipal per facilitar espais comunitaris i segurs durant tot l’any i que serien d’especial utilitat en aquests episodis d’onada de calor.

També cal buscar la manera de fer accessible les piscines municipals a tota la població, ni que sigui oferint entrada gratuïta un dia a la setmana.

I assegurar-nos de que les persones grans que viuen soles estan en bon estat de salut i que disposen de refrigeració o ventiladors i aigua suficient.

Les onades de calor son un problema creixent de Salut Pública i l’equip de govern se l’ha de prendre seriosament d’una vegada per totes, adoptant mesures decidides i valentes que vagin mes enllà dels grans titulars. 


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com