Sembla com si fos ahir, i no, es 5 anys després

L’aigua és, sens dubte, un recurs bàsic per a la vida i imprescindible en gairebé totes les activitats humanes. A Catalunya és un recurs limitat i escàs, i els potencials usos, utilitzant els mètodes i tecnologies actuals, demanden uns volums superiors als disponibles, la qual cosa ens porta a un horitzó d’insostenibilitat si no es redreça la situació amb una visió global, tant dels recursos com dels usos.

Com s’ha vist en aquest document una millora en l’eficiència de l'ús de l'aigua i la recerca de fonts d’aigua alternatives són les dues vies proposades per aconseguir cobrir tant els objectius ambientals com els de producció d’aliments (a la vegada que els industrials i urbans).

Un dels usos no consumptius de l’aigua a Catalunya són els aprofitaments hidroelèctrics que distorsionen la gestió eficient en d’altres d’àmbits, sense que generalment coincideixin les estratègies de desembassament per aquests usos amb els altres, com l’agrícola o l’ambiental. Cal harmonitzar, en la mesura de lo possible, aquests efectes disruptius del sistema hidroelèctric fent que en la gestió dels embassament es tinguin més compte els requeriments ambientals i agrícoles.

El principal obstacle per assolir una gestió sostenible de l’aigua a Catalunya és de caire estratègic i polític, és un problema de governança i de consens social. Amb les decisions polítiques i les solucions tècniques adequades, és possible assolir una gestió integral dels recursos hídrics per fer front al repte d’una major sostenibilitat i autosuficiència alimentaria en el marc del canvi climàtic.

Cal fer una gran reconsideració de la gestió de l’aigua, molt probablement caldrà fer-la sota l’òptica del nexe Aigua-Energia-Aliments com element clau per la sostenibilitat.

 Afrontar-ho ja i amb decisió és fonamental per orientar el futur nostre i dels que vindran cap a un horitzó de sostenibilitat.

Referent al índex d’auto-abastament, entenem que podria ser assolit per Catalunya si es fan els canvis necessaris en el model de producció i consum. En tot cas és una qüestió important que caldria estudiar a fons i on l’IRTA té expertesa per contribuir-hi.

Finalment remarcar que aquest document s’ha elaborat per experts IRTA que treballen en disciplines ben diferents (ambiental, ecosistemes aquàtics, producció agrària) a on l’aigua n’és un element primordial. Experts que a la vegada tenen els seus punts de vista focalitzats en les seves disciplines, però que han treballat per elaborar un document que abordi una gran part de la problemàtica de l’aigua cobrin amplies visions, des de les “ambientalistes” a les “productivistes”. Visions que, en resum, tracten de preservar el planeta i a les persones que hi viuen.

En conseqüència l’IRTA te coneixement i experiència en molts d’aquest temes i per tant pot ser de gran ajuda per l’anàlisi de les possibles solucions/escenaris, basant-se en la ciència, en la tècnica i molt especialment en el sentit comú individual i social (altrament dit experiència).

Aquest text anterior esta extret tal qual del document VISIÓ IRTA SOBRE LA GESTIÓ

DE L’AIGUA A CATALUNYA: Apunts per una gestió global eficient, de juny del 2017 (https://www.irta.cat/wp-content/uploads/2018/03/Aigua_v3.pdf).

Han passat més de 5 anys, les condicions ambientals s’han agreujat i consolidat, el sector agroalimentari esta molt més tensionat, la sequera es una realitat permanent i en la política s’actua amb expressió de novetat amb tot el que passa i s’inventen estructures per estudiar fets coneguts i plantejar solucions ja valorades, proposades i funcionals.

Cal assumir d’una vegada per totes, que no hi ha aigua per tot el que es vol fer i com es vol fer, cal una nova governança.

Amb les actuacions o deixadeses d’avui, sembla com si fos ahir, i no, es 5 anys després.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com