La Moixiganga de Vilafranca feta un quadre

Passen els mesos i, amb això, cada vegada ens anem apropant més a la Festa Major de Vilafranca. Aquestes darreres setmanes molts balls del seguici, per no dir la majoria, han obert les convocatòries per trobar nous balladors, tots, menys un… la Moixiganga; aquell ball que va desaparèixer misteriosament d’un dia per l’altre sense que es donessin gaires detalls i del qual es va prometre la seva recuperació a partir del passat mes de setembre.

Ja som al febrer, i em sorprèn que ningú no hagi dit res al respecte, ni exballadors, ni cultura, ni cap persona que viu la festa. Ha desaparegut la primera Moixiganga referenciada a Catalunya i ningú ha dit res! Sincerament, tinc poques esperances que la podem tornar a veure en acció aquesta Festa Major, tot i que espero equivocar-me...

No obstant això, he de dir que l'any passat es va trobar una solució provisional immillorable, contractar la Moixiganga de Sitges. A parer meu, un ball que ens va donar una lliçó del que és fer les coses ben fetes, amb rigor, protocolarietat i amb màxima solemnitat que, fins i tot, destacava i contrastava amb les imatges de gresca de la banda, que enmig de la processó de Sant Fèlix i amb la imatge del patró al davant, interpretava cançons de Buhos, com 'Volcans', i la Policia Local ballava al ritme de la música amb les masses de plata del segle XVI.

Fa uns mesos, alguns s’excusaven dient que el problema de la desaparició de l’entitat provenia de la mateixa junta, i d’altres, que deien que la Moixiganga és un ball poc atractiu, d’aquells que alguns anomenen com a “ball de segona”. Independentment d’això, per revertir aquesta qüestió, s’havia parlat de canviar el vestuari i, fins i tot, de modificar les coreografies; però no sé si és la solució més encertada, la veritat…

Tot i que la Moixiganga tingui una descendència religiosa, no té perquè ser ballada per gent que ho sigui, és més, els mateixos sitgetans que la ballaven van afirmar que la majoria dels membres no eren ni creients.

El que s'ha de fer és conscienciar als balladors del privilegi que comporta participar en una festa com la nostra, la Més Típica, i deixar-nos d'estigmes i etiquetes als altres balls. Serà així com es convenceran a nous membres i deixarem de confondre una processó amb un carnaval, malgrat que algú li agradi... però recordo que després ens queixem de les persones que tenen zero respecte a els balls i que travessen el carrer amb patinet en plena processó. I mira que jo soc el primer que li agrada la festa, però no confonguem les coses. La Festa té moments de disbauxa, però s'han de saber diferenciar.

En definitiva, reitero que la decisió provisional de l'any passat va ser del tot encertada, però crec, també, que no té massa sentit que hàgim de dependre d'un ball forà perquè acompanyi a un sant que no és el seu. Espero que en les pròximes setmanes tinguem alguna notícia, o si més no, que s'informi en quin estat es troba el pla per recuperar-la, ja que  actualment, la Moixiganga està morta i enterrada. 


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 2
Anastasi, M.D. de l’Araceli

Divendres dia 3
Felip, Jaume, Antonina

Dissabte dia 4
Silvà, Florià, Gotard

Diumenge dia 5
Àngel, Amador, Martí, Irene

Dilluns dia 6
Domènec, Beneta, Justí

Dimarts dia 7
Sixt, Eovald, Benet II

Dimecres dia 8
Maria, Eladi, Miquel

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com