Parlar no es dir, informar no es formar...cal més

Aquestes darreres setmanes estem assistint a un bombardeig de noticies meteorològiques des de visions molt diferents, així hi ha descriptives, predictives, serioses, agosarades, objectives, subjectives, concretes, generals...amb l’objectiu d’informar, o de fer pujar l’interès pel mitja de comunicació.

Des de el més absolut reconeixement, de la vàlua i la feina dels professionals de la meteorologia i les institucions on treballen com METEOCAT i AEMET (1,2), cal reconèixer que es complexa generar projeccions potencials del temps, de la meteorologia que farà en un determinat lloc, i per tant es difícil encertar i més, quan aquesta projecció es vol fer arribar per temes concrets com l’estat de les carreteres, la quantitat de neu en les estacions d’esquí, l’estat de les platges...i a més sempre i arreu.

Tanmateix, hem demanat aquesta informació, o un cop més algú ha tirat pel dret, i es fan des de determinats sectors, traduccions lliures que diuen el que millor els hi sembla per omplir espai informatiu i suport d’empreses i institucions?

Pot semblar desagradable la meva opinió, ho accepto i ho sento si es així, se’ns ha preguntat per la informació que volem?, així, quants dies fa que diuen que plou i neva i quants dies fa que no mostren, que l’estat dels embassaments no varia?, lo qual, a més en bona part, es gracies a les dessaladores i la despesa energètica i petjada de carboni associada.

Perquè en lloc de parlar de cm de neu, no parlen de mm de precipitació (1cm de neu equival a entre 0.8 i 2.0 mm, segons com estigui de compactat)?, i en paral·lel perquè no es diu en quina superfície caurà i en quina conca hidrogràfica?

Perquè no es diu que en gran part dels secans de Catalunya, no plou i no hi ha aigua?, tant poc important es el sector agroalimentari, respecte d’altres absolutament dependents dels embassaments? (3,4,5. Les figures corresponen a l’ACA  i a l’Observatori de la Sequera del Penedès).

Parlar no es dir, informar no es formar, i potser ja ha arribat el moment de dir clarament, que cal formació respecte de l’aigua, del seu cicle, de la seva qualitat, del seu ús, del nexe inseparable aigua/energia.

Ara, amb la sequera l’aigua es un factor limitant, però amb les previsions de l’informe MedECC (6) en 2050, hi haurà un 20% menys, podent derivar a esser un factor determinant per la resiliència del sector agroalimentari, i en el cas del Penedès de la viticultura.

Potser cal preparar-nos adaptant a les nostres característiques i necessitats a models de governança ja desenvolupats, que han estat pensats, discutits, provats, i que son operatius i positivament funcionals, com la Taula del Ter (7), la del Llobregat (8), la Taula de cogestió de l’aqüicultura en el Delta de l’ Ebre (9) i la Taula  i la Taula de l’aigua (10).

Aquesta sequera, que ara estem patint, no es un avis, es la realitat actual i futura.

 

1.- https://www.meteo.cat/

2.- https://www.meteo.cat/

3.- https://canviclimatic.gencat.cat/ca/actualitat/noticies/Noticia/Clinomics

4.-https://www.irta.cat/ca/premi-catalunya-impacta-per-a-una-eina-doptimitzacio-del-reg-desenvolupada-per-lirta/

5.- http://www.medacc-life.eu/sites/medacc-life.eu/files/event_files/informe_final.pdf

6.-  https://www.medecc.org/outputs/mar1-infographic-water-food-med/

7.- http://medacc-life.eu/es/category/ter; http://medacc-life.eu/sites/medacc-life.eu/files/docuemnts/nota_de_premsa.pdf

8.- https://taulallobregat.org/

9.-https://ruralcat.gencat.cat/contingut-web-editor/-/asset_publisher/ivzEIW4jWshK/content/la-taula-de-cogestio-de-l-aquicultura-al-delta-de-l-ebre-prioritza-la-reactivacio-de-la-circulacio-d-aigua-dolca-a-les-badies-dels-alfacs-i-del-fangar?inheritRedirect=false

10.- https://www.aiguaesvida.org/tag/taula-de-laigua/


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 2
Anastasi, M.D. de l’Araceli

Divendres dia 3
Felip, Jaume, Antonina

Dissabte dia 4
Silvà, Florià, Gotard

Diumenge dia 5
Àngel, Amador, Martí, Irene

Dilluns dia 6
Domènec, Beneta, Justí

Dimarts dia 7
Sixt, Eovald, Benet II

Dimecres dia 8
Maria, Eladi, Miquel

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com