Des de fa una setmana es disposa de més informació i opinió plural i objectivament contrastada dels efectes del canvi climàtic en el sector primari de Catalunya.
Per tant hi ha tota la llibertat d’actuació respecte d’aquesta realitat ambiental, que esdevé emergència social, però aquesta no podrà argumentar manca d’informació per accions i/o omissions negatives per resoldre els problemes.
Així, el passat 25/01/2023, RuralCat del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, va publicar el Dossier Tècnic nº 120: “Canvi climàtic i la seva incidència en el sector primari”, que queda concretat en la següent nota informativa del propi departament.
Aquest monogràfic es tracta d’un pas més per ampliar el coneixement de com afecta el canvi climàtic en diferents àmbits del sector primari i analitza les seves corresponents adaptacions per gestionar-los.
Es un treball plural, coral i transversal, desenvolupat amb participació d’experts en la matèria, es presenten diversos articles que exposen el context actual de la pesca, l’agricultura, la ramaderia, la gestió forestal i l’alimentació.
La seva opinió, elaborada a partir de dades objectives, identifica les mancances del model de producció actual i quines modificacions serien òptimes. Els coneixements dels experts que hi han col·laborat promouen la informació, la formació i el debat, i no s’allunyen del compromís polític pactat a la Cimera de Glasgow (COP26): reduir els gasos d’efecte d’hivernacle per mantenir l’escalfament per sota d’1,5 graus centígrads i arribar a zero net el 2050 (Dossier Tècnic).
El dossier tècnic comença amb l’article “El Pacte Verd Europeu: la resposta europea al canvi climàtic”, que posa en context sobre la situació d’emergència climàtica i les actuacions que es proposen des de la Unió Europea a través del Pacte Verd Europeu.
Tot seguit, el monogràfic continua amb un article relacionat amb l’agricultura “Indicadors agroclimàtics i de recursos per valorar la idoneïtat espacial i temporal de la productivitat dels conreus”, un amb la ramaderia “Quin serà el model ramader dels propers anys del segle actual amb canvi climàtic a Catalunya?”, i un amb la pesca “El futur de la pesca i l’aqüicultura a Catalunya: cap a un model sostenible d’adaptació al canvi climàtic”.
El següents, “El paisatge del futur, nous equilibris bosc/agricultura” fa una repassada a l’evolució recent i reptes dels boscos i els paisatges catalans, “D’on vindran les proteïnes?” parla dels reptes que s’enfronta el sistema alimentari a causa del canvi climàtic, i “Una nova pagesia?”, fa una anàlisi dels ingressos i l’abandó de l’activitat, explica el concepte de nova pagesia i la transició agroecològica.
El dossier tècnic es tanca amb una entrevista a Francesc Mauri, especialista en Meteorologia, divulgador sobre el canvi climàtic, membre del Consell Assessor del Servei Meteorològic de Catalunya i autor i coautor de diversos llibres sobre meteorologia.
Aquesta publicació ha estat realitzada i coordinada científicament pel Dr. Robert Savé Monserrat, investigador emèrit de l’IRTA, i en els temes d’organització i logística de la publicació per Maria Josep de Ribot Porta, Imma Malet Prat i Annabel Teixidó Martínez del DACC, havent comptat amb la col·laboració de més de 30 autors de diverses universitats i institucions de recerca.