Les curses de cavalls: origen y modalitats


  Al món de l'hípica, les curses són sovint anomenades “esport de reis”. I és que es tracta d'una disciplina que potser relacionem amb les apuestas, però que té una llarga història. Al capdavall, el cavall és un animal que ha acompanyat la humanitat durant una gran part de la seva existència i, per aquest mateix motiu, ha estat present a la seva feina i en esdeveniments històrics, però també en diferents mostres de cultura i art.

  A Catalunya, hem conviscut molt de temps amb els cavalls. De fet, a l'Alt Penedès encara estem molt familiaritzats amb el món equí, ja que hi ha una gran presència d'aquests animals a les vinyes, i nombroses finques de la regió també es dediquen a la seva criança. En realitat, fins i tot n'hi ha que estan equipades per practicar l'hípica, un esport arrelat amb la cultura mediterrània. Però, quina és la història de les curses? On van començar? Aquestes són algunes de les preguntes que intentarem respondre a continuació.

  Una tradició amb molta història

  Per trobar l'origen de les curses a cavall, hem de retrocedir una mica més de 5000 anys. En realitat, els registres més antics dels que se'n tenen constància són de 1400 aC. La majoria de les civilitzacions del món antic, de fet, convivien amb aquest animal, i se sap que els hitites ja els feien servir per estirar els seus carros. El món egipci també va emprar els cavalls per a diverses finalitats, encara que en aquest cas se centrava en la guerra.

  Però si volem parlar de carreras de caballos tal com les entenem avui dia, ens hem d'avançar fins al segle XII. Va ser en aquesta època quan el rei Carles II d'Anglaterra, un gran aficionat a l'esport i a les competicions, va organitzar la que és considerada com a primera cursa d'Europa. Durant aquest període, a més, va ser quan es van començar a creuar races per obtenir animals que reunissin les millors característiques.

  Tipus de curses

  Actualment podem trobar diferents tipus de curses hípiques. Per exemple, les de galop són les més populars. Se celebren en hipòdroms, a pista plana i amb cavalls de cadira. Per a aquest tipus de competicions, la distància serà una variable que permetrà classificar-les. En aquest cas, descobrirem que el més habitual és que siguin d'entre 1 i 1,6 quilòmetres, encara que la distància pot ser superior, tal com passa amb els dos quilòmetres del Derby de Kentucky.

  Tot i això, també podem trobar altres modalitats de competició. Les clàssiques, per exemple, són un tipus de curses que es disputen al Regne Unit en què es fan servir cavalls de tres anys i sense castrar. Per a cavalls de dos anys es reserven les curses de tipus Nursey i, finalment, podem trobar la categoria Maiden, que està reservada per a exemplars que no han guanyat cap competició amb anterioritat.

  No ens ha d'estranyar que el món de l'hípica sigui ampli i complex. Tal com hem vist, aquest noble animal ens acompanya des de fa mil·lennis. Per això, si volem saber-ne més, només necessitem apropar-nos a una finca on es practiqui l'equitació, com les que trobarem per l'Alt Penedès, per muntar a cavall.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.305

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 11
  Benet, Pius I, Olga

  Divendres dia 12
  Abundi, Ignasi, Marciana, Joan Gualbert

  Dissabte dia 13
  Enric, Eusebi, Sara

  Diumenge dia 14
  Camil, Francesc, Adela

  Dilluns dia 15
  Bonaventura, Antíoc

  Dimarts dia 16
  M.D. del Carme, Magdalena

  Dimecres dia 17
  Aleix, Justa, Marcel·lina

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Roger Freixa
  (Redactor) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com