Preocupació per increment de tripijocs en els partits de futbol

Durant l'últim temps van sortir a la llum xifres preocupants respecte als tripijocs en els esports professionals. La International Betting Integrity Association (IBIA), una de les entitats de supervisió de fraus més grans en el mercat, va portar endavant un estudi que llança dades que exposen al sector del tennis i el futbol. L'alerta per l'augment de casos alerta a les empreses que formen part de la indústria esportiva.

L'Últim informe dut a terme per la IBIA va abastar el segon trimestre del 2022. Les dades ja reportades en 2021 i primer trimestre del 2022 havien reflectit un descens de tripijocs. No obstant això, les xifres de l'últim informe van rellevar 32 alertes oficials per tripijocs en el futbol. A l'espera del Mundial de Qatar que es va jugar uns mesos després, el futbol va quedar sota la lupa.

Segons l'informe elaborat per la IBIA, al futbol li va continuar el tennis amb 27 alertes de frau. Amb cinc notificacions de diferència, el tennis també ha quedat exposat davant les autoritats. Li van seguir les carreres de cavall amb 12 alertes. La IBIA és considerada una de les entitats més importants que vetllen per la integritat en l'esport i s'espera que hi hagi futures publicacions sobre les accions preses.

 

Tripijocs durant Qatar 2022

El creixent número d'alertes per tripijoc que va denotar la IBIA va conduir al fet que la FIFA hagués de controlar rigorosament els partits del Mundial. No obstant això, l'estructura de control que va proveir un torneig de tal magnitud va permetre seguir de prop els partits. Tots els ulls del món van estar posats a Qatar durant el mes de desembre i la FIFA no podia permetre's un error.

El Mundial de Qatar va consistir en la jugada de 64 partits. Una vegada finalitzat el torneig en el qual es va consagrar a Argentina campiona del món, la FIFA va declarar que no s'havien registrat tripijocs en cap de les instàncies de joc. El grup encarregat de controlar i supervisar les possibles manipulacions de diferent índole en els partits va informar que no es van detectar amenaces.

No obstant això, la polèmica deslligada per l'arbitratge entre el partit de l'Argentina vs. Països Baixos va deslligar dubtes. El referee espanyol Antonio Mateu Lahoz va ser durament criticat pel seu mal acompliment. Així i tot, la FIFA no va parlar sobre possibles tripijocs, però va actuar ràpid i va desplaçar a l'àrbitre de la seva funció durant la resta del torneig.

Encara que Qatar no va ser escenari de manipulació, sí que hi ha hagut ocasions durant anteriors partits en Mundials de Futbol que van ser reportades com a frau. L'últim reporti va ser en relació al partit entre el Japó i Polònia a Rússia 2018. Cap a finals del partit els asiàtics perdien, encara que, fins i tot perdent, encara tenien chances de classificar en Vuitens de Final. Els últims minuts de la trobada va despertar dubtes respecte a conductes d'arbitratge i es va córrer el rumor de possibles arranjaments entre els equips.

 

Quins tipus de tripijocs existeixen i qui es beneficien

Els tripijocs poden incloure diferents tipus d'accions fraudulentes, per la qual cosa, els reglaments han de tenir normes clares i explicades. Els fraus d'aquesta índole no sols inclouen la tergiversació d'un resultat sinó, també, altres detalls que ocorren dins del camp de futbol i a la velocitat dels futbolistes. Poden ser a través de targetes grogues, serveis específics o penals, entre altres.

El propòsit d'aquesta mena d'accions que amaguen un frau sol estar relacionat a la cerca de guanys a través del món de les apostes. El futbol compon un dels sectors d'apostes esportives més grans de la indústria i la varietat d'apostes és infinita. Els amañadores poden obtenir moltíssims diners si guanyen.

Per descomptat que aquelles persones darrere d'aquesta mena de tripijocs no són usuaris senzills i corrents que fan apostes per diversió. Es tracta de grans agrupacions criminals organitzades amb alts poders adquisitius que podrien comprar un club si el volguessin. L'Europol ha advertit sobre aquesta mena de delinqüents per a posar en circulació informació de prevenció, atès que els amañadores operen internacionalment.

Actualment, existeixen organitzacions que s'encarreguen de prevenir els tripijocs. Una de les mesures que es pren té a veure amb capacitacions al cos tècnic i als jugadors. Aquestes inclouen informació sobre què fer en cas que un amañador es contacti amb ells i a qui poden acudir. La comunicació sobre un intent de tripijoc és obligatòria i, en cas aquesta no es compleixi, es pot arribar a cancel·lar al futbolista durant diversos anys.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 2
Anastasi, M.D. de l’Araceli

Divendres dia 3
Felip, Jaume, Antonina

Dissabte dia 4
Silvà, Florià, Gotard

Diumenge dia 5
Àngel, Amador, Martí, Irene

Dilluns dia 6
Domènec, Beneta, Justí

Dimarts dia 7
Sixt, Eovald, Benet II

Dimecres dia 8
Maria, Eladi, Miquel

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com