Ahir es va donar el tret de sortida a les Festes de Sant Raimon 2023, unes festes que s’allargaran fins al 22 de gener i que consistiran en una programació de 22 actes lúdics adreçats a totes les edats. En parlem amb els organitzadors, l’Agrupació de Raimons.
Com va néixer l’agrupació i quanta gent hi formeu part?
L’Agrupació de Raimons es va crear oficialment el 1989. Abans ens anàvem trobant per fer sopars durant el mes de gener. Ens va unir la lluita pel nostre nom. En castellà i en anglès hi ha la i, però en canvi, en català és Sant Ramon. Fins i tot vam fer una carta al Papa preguntant-li sobre això. Aleshores vam començar una sèrie de reivindicacions a Vilafranca, una de les quals era que les festes de Sant Ramon, que feia poc que s’havien tornat a implantar a la Vila, no es deien de Sant Raimon. Per aquest motiu vam comentar a l’ajuntament que, si les canviaven de nom, nosaltres ens comprometíem a fer un acte lúdic dins de les festes, i hi van accedir.
Hi va haver un any en què les festes estaven en crisi.
Sí, la fórmula que se seguia a càrrec de les entitats va anar a menys i semblava que les festes s’estaven perdent. L’any 2017 vam anar a parlar amb l’ajuntament per saber quins canvis volien fer i si nosaltres encaixàvem en la idea que tenien, però ens van dir que no sabien com les volien enfocar. Els vam presentar un projecte de com ens agradaria a nosaltres que fossin i els vam dir que, si s’avenien, les organitzaríem nosaltres.
Què canviava respecte de les anteriors?
Es feien en menys dies, concentrats en dos caps de setmana, perquè abans eren del 7 al 23, i la idea era que tots els actes fossin lúdics. Abans hi havia 150 o 200 actes de tot tipus i semblava la festa de les entitats. Els va agradar la proposta i vam quedar que cada any analitzaríem com anaven. La fórmula ens ha funcionat i l’assistència va començar a créixer.
Com us va afectar la pandèmia?
Ens va afectar molt. Les festes del 2020 encara es van poder celebrar i van ser un èxit, però ara hem estat dos anys sense poder-les fer al 100%. Per això enguany volem donar una empenta especial, de cara a consolidar-les del tot i que romanguin dins del calendari vilafranquí quan nosaltres deixem d’organitzar-les.
Quanta gent participeu en l’organització de les festes?
El nucli dur som dotze o tretze Raimons, però a l’hora de fer les activitats podem arribar a ser 24 o 25 persones.
Quin és el pressupost?
El cost de les festes és d’uns 18.000 euros. Tenim un conveni amb l’ajuntament, que hi posa la subvenció necessària i nosaltres la gestionem.
I tots els actes són gratuïts?
El nostre objectiu era que tots ho fossin, però hi ha algun que és impossible de fer-lo així, com el Sopar del Bitllet, que fem pagar 5 euros. Tot i així perdem diners. Quan es va instaurar era el Sopar de l’euro, i es feia amb la col·laboració de les botigues, però ara en comptes d’embotits oferim una fideuà.
L’any passat va actuar el Raimundo Amador a Vilafranca. Feia temps que intentàveu que vingués.
Sí, va ser un concert molt especial, perquè ell és una persona molt senzilla i propera. Ens ho vam passar molt bé i va venir gent de tot arreu, així que vam quedar molt contents. Va ser una experiència molt xula, que recordarem durant molt de temps.
És un dels Raimons més famosos que heu tingut per les festes.
Sí, des del 1989 cada any portem un Raimon de fora de Vilafranca, famós o no, però aquest és el que més èxit ha tingut fins ara.
Aquest any el plat fort de les festes és la Salseta del Poble Sec.
Sí. Tenim moltes esperances que la gent que recorda les èpoques en què portàvem la Salseta vingui. L’any que va venir més gent a veure-la van ser 1.700 persones a la zona esportiva, però eren altres èpoques. Aquest any la portarem al Casal, que esperem omplir amb la seva tornada. L’important és que la gent que vingui s’ho passi bé i després parlin de les festes.
Els actes que organitzeu són per a totes les edats?
Sí, fem una tarda de màgia per als més petits, havaneres per als més grans, la Salseta per a tot tipus de públic, drill (rap) per als més joves, i tot tipus d’actuacions musicals.
Olga Aibar Toro