Des de fa uns anys, Sant Fe del Penedès viu de forma especial cada 1 de maig. Amb la Fira de la Via Augusta, els seus carrers s’omplen de visitants que gaudeixen de degustacions de vins i caves locals i productes artesans, tasten les delícies d’una food truck de cuina catalana i una creperia, i passegen per un mercat d’artesania. Enguany des de l’Ajuntament, promotor d’aquesta iniciativa, esperen consolidar una proposta que des del primer any va ser ben rebuda per a molts. De tot plegat, n’hem parlat amb la regidora de Comunicació i Participació, Joventut, i Cultura, Isabel Boada, que ens ha desvetllat les novetats d’aquesta quarta edició.
La Fira de la Via Augusta vol ser un pol d'atracció de visitants al poble, però també vol donar a conèixer els productes locals. Què ha suposat per al municipi després de tres edicions?
Doncs per a nosaltres és un gran aparador dels nostres productes, principalment, per als cinc elaboradors de vins i caves que tenim al poble: Forns Raventós, Jané Santacana, Moy Riviere, Giró Ribot i Martí Serdà.
D’altra banda, també volem oferir una oportunitat a artesans agroalimentaris del municipi i de la resta de la vegueria Penedès perquè mostrin els seus productes. Des del primer dia hem aconseguit omplir el màxim d’espai que tenim amb una varietat de productes molt àmplia. Els visitants podran trobar parades de formatges, embotits, pa, xocolates, mel, carquinyolis, verdures, aviram, herbes, olis, licors, galetes, melmelades i molt més.
A la fira, a més, hi haurà un mercat d’artesania. Quantes parades hi haurà?
Una dotzena, com les altres edicions, ja que l’espai és limitat. Els visitants hi trobaran parades de ceràmica, teules pintades, bijuteria, jocs, sabons...
Gran part de la fira està adreçada a un públic familiar amb activitats per als més menuts. Quines són les activitats que tenen més demanda?
Cada any tenim programades diferents activitats infantils gratuïtes. D’entre totes elles té molt d’èxit la caravana de burrets, que fan passejades pel poble, i els “cavallitos”, que són accionats manualment, però també s’omplen de canalla els jocs gegants tradicionals de carrer i els jocs de fira com el del conill, del neuler i de la granota.
A més, els més menuts podran participar, juntament amb les seves famílies, en un espectacle de bombolles de sabó durant tot el matí a partir de les 11h.
El trialista Marcel Justribó serà l'encarregat d'oferir l'espectacle central de la fira, amb demostracions de trial a la zona dels Pins de Cal Ferret. Per quin motiu enguany heu optat pel motor?
Sempre intentem variar l’espectacle principal i buscar coses diferents, sota el paraigües familiar i juvenil. Així, crèiem que una demostració de trial de nivell com la que podrem veure el proper 1 de maig era un bon reclam perquè vingui molta gent.
Quines són les altres novetats que es presenten aquest any?
Estrenem una nova activitat relacionada amb el món del vi i del cava: la trobada d’intercanvi de plaques de cava. Es presentarà una ampolla de tiratge limitat, amb placa especial de la trobada, de les Caves Giró Ribot, que estan al poble. Es farà al Centre Cívic i qui vulgui, pot reservar ampolles al 667 699 092 (Cuqui).
Quants visitants s'esperen a la fira?
Esperem entre uns 5.000 i 7.000 visitants, tot i que, probablement, dependrà de la meteorologia que espero que ens acompanyi.
Any rere any la fira va creixent en atractiu. Quina és la línia a seguir treballant de cara el futur?
De moment volem mantenir el que tenim i consolidar-ho per a futures edicions. Ara bé, quan arribem la cinquena aprofitarem per fer un balanç, ja que així podrem veure amb més detall quina és l’acollida d’una fira que cada any se celebra el mateix dia, 1 de maig, però que cau en diferent dia de la setmana. Però és, precisament, aquesta característica el que la fa singular, ja que si fixem una data és més fàcil de recordar, tant per als visitants com per als paradistes.
Lídia Oñate