Federalistes d'Esquerres a l’Alt Penedès organitza un cicle de tres sessions sobre el federalisme que tindran lloc els dies 14, 16 i 21 de gener a les 19h a l’Escorxador de Vilafranca. Amb el títol de Federalisme. Ara i aquí, aniran a càrrec del doctor Xavier Arbós, jurista i Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona. Dos dels membres de l'associació, Jordi Junyent i Montse Sales, ens han parlat sobre el curs i sobre el federalisme.
Quan i com van nèixer Federalistes d'Esquerres?
Federalista és una associació es va crear el 2012 a Catalunya amb l'objectiu de divulgar el federalisme entre la societat i també com a grup de pressió als grups polítics. A les nostres comarques va néixer l'any 2015, a iniciativa del socialista Jaume Casanovas i Escussol, que va ser el primer alcalde de Vilanova i la Geltrú, president del Consell Comarcal del Garraf (de 1988 a 1991) i governador civil de Lleida (1992-1993) i de Barcelona (1993-1996) qui , en els darrers anys de la seva vida, va dedicar-se en cos i ànima al federalisme. Ell va crear el grup local, primer a Vilanova i la Geltrú, que va ser el nucli impulsor, i després el va estendre cap al Penedès.
I per què d'esquerres? Per què a altres països també hi ha federalistes de dretes.
Perquè a Catalunya els qui van crear l'associació van voler diferenciar-la com una opció d'esquerres. Federalistes d'Esquerres va créixer per ser el motor per impulsar el model federal a nivell espanyol. El president d'España Federal és el Nicolás Sartorius, exdirigent del Partit Comunista Espanyol i de Comissions Obreres. A Europa el moviment es diu Federalistes d'Europa. Potser en un futur , quan estigui més implantat, s'haurà de replantejar el fet de treure les etiquetes, però ara per ara, a Catalunya som d'esquerres.
Quins actes heu fet fins ara?
Al principi es van fer més accions a Vilanova i la Geltrú i l'any 2018 ja vam organitzar diversos actes al Penedès amb presentacions a Sant Sadurní i a Santa Margarida i els Monjos. A Vilafranca vam projectar la pel·lícula Federal, d'Albert Solé, vam organitzar presentacions de llibres, conferències, i ara farem un curs de tres sessions sobre el federalisme. L'estiu passat vam fer una trobada a Saifores de federalistes de l'Alt Penedès, Baix Penedès i el Garraf que va ser molt interessant.
Com serà aquest curs?
Les tres sessions aniran a càrrec del catedràtic d'en Xavier Arbós. La primera serà dimarts vinent sota el títol De què parlem quan parlem de federalisme?. La segona tindrà lloc el dijous 16 de gener i es titularà Els Estats federals com a concreció del federalisme, i la darrera, Una reforma federal per a Espanya, serà el 21 de gener. Les persones interessades a assistir-hi poden inscriure’s fins el 13 de gener a
No heu considerat de constituir-vos com a partit?
Federalistes d'Esquerres som una associació que promou la difusió del federalisme, però en cap moment ens plantegem convertir-nos en partit. El federalisme és obert a tots aquells que es consideren demòcrates, sigui quina sigui la seva ideologia. A les nostres comarques la majoria de la gent que hi estem som de l'òrbita progressista, d'esquerres. Però no es demana el carnet a ningú, l'únic és que defensi els valors del federalisme.
I quins són?
Jordi: Nosaltres creiem que els grans problemes de la humanitat són compartits i necessiten solucions federals: els seus valors ètics són amb els que s'han construït les societats modernes: igualtat, llibertat i fraternitat. Per a aconseguir-ho, treballem en xarxa amb grups federalistes dins i fora de Catalunya i Espanya , i participem activament en la difusió del debat federal.
Montse: Quan expliques la idea de que és el federalisme, la gent s'adona que ho és i no ho sabia. Federalisme no vol dir uniformitat. Alemanya és un país federal i cada land té les seves característiques, cultura, literatura, economia etc. Hi ha un professor que sempre explica que és com una comunitat de veïns: el federalisme és l'edifici i, cada federació o nació, és un pis. Cadascú a casa seva i fa el que vol, però les coses comunes pertanyen a l'Estat, en aquest cas, federal.
I ara l'edifici està trontollant o es mantè ferm?
Montse: L'edifici pot ser que tingui esquerdes, però la sortida digna sempre és el reconeixement propi de cada territori: economia, llengua, costums, literatura, etc.
Jordi: L’esperit del federalisme és el pacte, la diversitat i el respecte institucional. Hi ha d'haver unes regles del joc clares, amb uns drets i uns deures, governi qui governi. El nostre objectiu és que el ciutadà senti l’estat federal com a propi. Espanya no és un estat federal, però poc li falta. L'únic que caldria és renovar la Constitució i donar al Senat un marc d'actuació com el federal.
Afirma que només cal renovar la Constitució, quan aquest és un gran meló encara per encetar.
Jordi: Ara serà molt difícil poder fer aquest debat, mentre les coses no se serenin una mica. Però, competencialment, estem en un nivell com pot ser el d'Alemanya o fins i tot més avançat.
Montse: El nostre model de transplantaments, per exemple, és una manera federalista de funcionar. Els òrgans no es miren d'on provenen ni a on van, sinó que es distribueixen segons les necessitats.
Olga Aibar