Des de fa 42 anys existeix una entitat que vetlla per estudiar, promoure i difondre el patrimoni cultural, històric i científic del Penedès històric (l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf). Es tracta de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), una de les institucions més actives i que més esdeveniments promou de la comarca.
Aquesta setmana hem parlat amb la seva presidenta, Dolors Garcia, la qual fa un any que està al capdavant de l’entitat. Garcia és tècnica en relacions públiques i graduada en dret. A l’IEP, des que s’hi va adherir, ha treballat majoritàriament els aspectes relacionats amb l’art. Amb ella hem conversat sobre diversos aspectes de l’institut.
Com es va fundar l'IEP?
La història de l'institut és molt bonica. Es va fundar perquè un grup de persones consideraven que s'havia de poder fer una institució com aquesta de cara a la cultura del Penedès. L'origen del nom “Institut d'Estudis Penedesencs” sorgeix d'una expressió del Dr. Estalella, arran d'una exposició d'art itinerant que va tenir lloc el 1926. Estalella, en aquell moment, ja va manifestar que feia falta un institut d'estudis penedesencs i, anys més tard, el 1977, es va fundar amb el nom que ell havia proposat.
Quin és l'objectiu de l'IEP?
L'objectiu actual es manté igual que el proposat en la seva fundació. El que fem és simplificar, fixar, preservar i divulgar la cultura del Penedès. Això no vol dir que estiguem d'esquena a la resta de cultures, ni que només es faci cultura al Penedès i per al Penedès. També volem que es projecti cap enfora i també necessitem que ens arribin coses de fora. Si no, la cultura mor.
Com funciona l’institut?
La força de l'institut són els associats i associades perquè la majoria de tasques es fan de forma voluntària. Des de les persones que estem a la junta directiva cap avall tots som voluntaris. D’altra banda, en els projectes amb els quals comptem amb subvenció finalista, sempre contractem especialistes de diferents àrees per desenvolupar les investigacions o per participar en les jornades, congressos, etc. A aquestes persones se'ls abona la corresponent factura per la seva participació, però mai es contracta cap persona que formi part de la junta directiva. També es contracta la persona que porta la comptabilitat perquè cal que tot es faci de manera correcta.
Amb quants socis compteu en aquests moments?
Som uns 700 socis però arribem quasi a 900 perquè també hi ha entitats associades.
Quin és el perfil majoritari dels socis?
El que més els caracteritza és l'entusiasme i l'estima pel tema que tracten. Els nostres socis fan un treball de gran esforç i continuat, a canvi de poder veure els avenços que aconsegueixen en els temes que estan investigant.
El jovent també s’interessa per l’IEP?
Per alguna raó ens costa trobar les vies adequades per donar-nos a conèixer entre els joves. És un dels desitjos més potents que tenim. Les portes de l'institut estan obertes a tothom i qui ho desitgi pot fer-se soci a través del nostre web.
Ja fa un any que ets presidenta de l’IEP. Quina és la teva manera de treballar?
No sóc gens presidencialista a l'hora de treballar, m’agrada fer-ho en equip. Tinc la sort de comptar amb un molt bon equip a la junta directiva i amb molt bons equips dintre de les seccions. Intento, des de la meva posició, fer realitat els projectes dels socis, que és la part que a mi em correspon.
Quin és el procés que segueix una publicació des que es planteja fins que s’edita?
Els nostres llibres normalment sorgeixen de les Jornades d'Estudis. Primer establim un comitè, normalment científic, per buscar el tema sobre el qual giraran les jornades, quines seran les persones convidades i on es faran les activitats. Les jornades convoquen una sèrie d'especialistes, que presenten ponències o comunicacions en funció de la temàtica. Després, els participants escriuen articles sobre el que s’ha aportat i es conformen els llibres. Com que hi ha moltes aportacions diferents, fa que els llibres tinguin visions molt variades encara que hi hagi un tema comú.
S’organitzen anualment aquestes jornades?
Sí, però aquest any ens l’hem pres de descans perquè volíem analitzar internament quin futur volem donar a les jornades. L’any que ve les tornarem a organitzar i a finals d’aquest any sortirà el llibre de les passades jornades que van centrar-se en les muralles urbanes.
Quins projectes teniu ara mateix entre mans?
Diumenge hi haurà una visita cultural al Pla del Penedès, dirigida per un dels nostres associats; el dia 25 farem la xerrada L'art a les etiquetes del vi a Sant Pere de Ribes i el dia 30 presentarem la recerca Missa de pastors de la Llacuna, que és l’única que existeix a Catalunya. El 8 de desembre farem una caminada solidària per la Marató de TV3 i el dia 12 farem una taula rodona sobre el memorialisme. Fins a finals d’any però, organitzarem moltes més activitats.
Quins reptes de futur té l’IEP?
Més que fer grans declaracions de futur, cal preservar el que ja tenim, perquè això és molt important, i continuar fent la feina cada dia tal com ho estem fent ara. Hem de continuar fent xarxa i intentant que el màxim de projectes es facin realitat.
Lorena Del Amor