Foto: Fèlix Miró
L'alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, és el president de la Mancomunitat Penedès-Garraf des del 25 de juliol, fruit de l'acord de govern entre JxCat i PSC. Va ser escollit amb el suport de 25 dels 34 municipis que avui dia formen part de l'ens. Amb ell, retorna la presidència a la comarca de l'Alt Penedès, després dels quatre anys de l'alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet.
És el nou president de la Mancomunitat Penedès-Garraf arran d'un pacte entre Junts x Cat i el PSC. És el segon cop que la presidència l'ocupa l'alcalde d'un municipi petit.
Sempre s'intenta alternar la presidència entre els alcaldes de l'Alt Penedès i el Garraf. Històricament sempre l'assumien Vilanova i Vilafranca, però des que recau en el meu partit nosaltres vam canviar aquesta dinàmica, i fent que els municipis més petits també la poguessin presidir, perquè la Mancomunitat en formem tant municipis grans com petits. I aquesta legislatura l'assumeixo el repte i l'oportunitat de liderar-la.
El 9 de setembre es va aprovar el nou organigrama de govern i gestió, que té deu àrees presidides per set vicepresidents. Vostè, com a president, té assignades diverses àrees: Comunicació, Projectes Estratègics i Oficina Tècnica, Gestió Forestal i Energia, Portada d'Aigües, Laboratori i Prevenció de Drogodependències, un increment considerable de responsabilitats respecte als anteriors presidents.
La Mancomunitat ha fet un canvi molt gran en els darrers quatre anys perquè era una institució que s'ha hagut d'adaptar a tots els canvis normatius que hi ha hagut, que han estat considerables. Per tant, considero que l'anterior presidenta, la Rosa Huguet, va fer molta feina en els darrers quatre anys. Jo també soc una persona que s'implica molt i que ve a treballar de valent. Ara volem créixer i posar en marxa molts projectes, per això vam considerar necessàries una dedicació i implicació més grans per part de la presidència.
Recentment vau aprovar nous estatuts. Quins són els principals canvis respecte als anteriors?
El canvi més important és que permeten obrir els nostres serveis a tota la Vegueria Penedès. Fins ara només treballàvem a l'Alt Penedès i el Garraf, però ara també s'hi podran sumar els municipis del Baix Penedès i l'Anoia que ho vulguin. De moment, del Baix Penedès només hi és Sant Jaume dels Domenys, però esperem que, de mica en mica, es vagin afegint nous municipis perquè mancomunant serveis hi guanyem tots.
A quants habitants doneu servei?
Ara donem servei a 262.000 habitants i tenim un potencial de creixement de 215.000 més, això vol dir unes 477.000 persones, que són 1.900 km², més o menys el 6% del territori català. Aquest és un dels nostres grans reptes: posar la Mancomunitat a punt al servei del Gran Penedès.
Moltes persones no saben què feu exactament a la Mancomunitat.
Aquest és un dels nostres reptes, per això una de les coses que volem fer és explicar que fem, com està estructurada, quanta gent hi treballa, etc., per tal que tothom se la senti més seva. Cal obrir més les portes, perquè és una institució important i amb un potencial increïble, i que té com a objectiu abaratir els costos de diferents serveis als ciutadans.
Quins serveis presteu?
Tenim dos grans àmbits pel que representen els residus, que van des de la recollida fins a la seva gestió, i l'aigua, que va des de la portada d'aigües fins al sanejament d'aigües residuals. Aquests àmbits van acompanyats d'una gran tasca per part dels Servei d'Educació Ambiental, fent campanyes per fomentar l'ús responsable de l'aigua, i sobre com reciclar i reduir residus. També gestionen el Centre d'Acollida d'Animals Domèstics, per on l'any passat van passar més de 1.000 gossos i gats. La Mancomunitat assessora emprenedors mitjançant el Servei d'Iniciatives Econòmiques, promou els controls d'aigües i salut pública mitjançant el Servei de Laboratori, i tracta un tema tant sensible com les drogodependències mitjançant un servei específic. En darrer terme cal mencionar els serveis centrals, on hi ha la maquinaria que fa possible que tot funcioni i que acull un equip de professionals, amb una oficina tècnica, oficina gestió forestal i energia, un equip de secretaria i contractació, intervenció i Recursos Humans.
Quin és el pressupost de la Mancomunitat?
El pressupost per a aquest any és de 38 milions d'euros i tenim 15,5 milions d'euros en obres adjudicades i en execució. La intenció de la Mancomunitat és créixer, per tant, haurem de plantejar-nos moltes inversions per poder donar servei a tothom.
Com us financeu?
La majoria del finançamenprové de les quotes que paguen els ajuntaments pels serveis que ens contracten. A banda, rebem subvencions de diferents organismes com l'ACA per al servei de sanejament, o l'Agència de Residus de Catalunya per a la recollida i tractament.
Olga Aibar