Música, vi, cava i gastronomia. Aquesta és la formula d'èxit del Festival VinyaSons Ametller Origen, un festival que uneix música i vi amb escenaris exclusius, els cellers de diferents indrets de Catalunya. Aquest cap de setmana el festival dona el tret de sortida a la seva 7a edició: divendres 28 de juny amb el concert de Pavvla a Olivé Batllori i dissabte 29 amb la veu de Sara Terraza sonant a Finca Viladellops. Les novetats i l'aposta del festival per a aquesta nova edició ens les detalla el seu director artístic, Marius McGuinness.
Arriba la setena edició del festival VinyaSons Ametller Origen amb presència a 14 cellers d'arreu de Catalunya i per tant s'allarga la durada respecte a anys anteriors. Quina és la principal aposta d'enguany?
D'una banda intenta consolidar la presència en diverses denominacions d'origen, aquest any en concret apostant per l'Empordà amb tres cellers, dos dels quals participen per primer cop. També hem apostat per un tipus de celler de petit format, familiar en molts casos, que aporta un valor afegit a l'experiència pel públic, molt més propera i directa, i també per l'experiència musical més íntima.
Després de set edicions què fa del VinyaSons Ametller Origen un festival consolidat?
Suposo que el fet que hi hagi molts cellers nous que any rere any van incorporant-se al projecte és un bon símptoma, com també el fet que hi hagi públic que repeteixi any rere any i el suport que anem rebent de diverses empreses i institucions que també s'impliquen intensament amb el projecte.
Quines previsions té per a l'edició d'enguany?
Intentar que l'experiència gastronòmica millori encara més respecte a l'any passat, donant un salt de qualitat en les elaboracions i treballant més en detall tot el que fa referència als maridatges gastronòmics. També hem buscat crear una diversitat de públic més àmplia focalitzant una part de la comunicació cap a un públic més jove.
Com s'escull la relació celler-artista-gastronomia a l'hora de donar forma a la programació?
En primer lloc intentem que els cellers que participen al festival tinguin l'entorn adequat per fer-ho, i a partir d'aquí intentem adaptar l'artista més adient per aquest espai i, sobretot, per la tipologia de producte i de valors del celler. La gastronomia ve més tard i en aquesta edició hem creat una línia en que a partir d'un dels vins que ha proposat el celler, l'equip gastronòmic d'Ametller Origen ha creat una tapa que marida amb aquest vi. La resta del menú s'adapta també al producte dels cellers.
Així doncs, compten amb el suport d'Ametller Origen en la proposta gastronòmica i també amb el xef Héctor Marina. A què respon aquest tàndem?
Ametller Origen ha cregut en el projecte des de fa molt de temps i la seva implicació ha anat augmentant any rere any, i ha servit per donar un fort impuls i fer créixer el festival fins al punt on es troba ara. L'Héctor ha estat una aposta d'Ametller Origen i és un xef que creiem que encaixa a la perfecció amb el festival, per la seva experiència en esdeveniments d'aquest estil i per la seva creativitat.
Té pensat seguir ampliant l'horitzó del festival i obrir-se a més denominacions d'origen?
Des de la tercera edició vam fer un pas endavant cap a noves D.O., i és una aposta que volem continuar potenciant ja que hi ha moltíssims cellers pel territori que pensem que tenen el potencial de poder participar al VinyaSons Ametller Origen.
Quin és el fil conductor de l'edició d'enguany? Dues terceres parts dels artistes són dones joves. És una aposta personal del festival?
Volem ser coherents amb unes línies de programació concreta i apostar per nous talents: la veu femenina és una d'aquestes, així com l'aposta pels grups vocals a capella. També des dels inicis apostem per nous talents del jazz, aquest any el convidat és el trompetista Fèlix Rossy. Una altra aposta és intentar trobar un format artístic que s'adeqüi a cada entorn dins els valors i productes de cada celler.
Com ha evolucionat el públic del festival?
Intentem connectar amb un públic més jove, una aposta a llarg termini del festival. Creiem que és un format que, combinat amb els artistes adequats, pot connectar amb un públic d'entre els 26 i 32 anys que busqui noves experiències més enllà dels típics festivals més massificats o de gran format.
El VinyaSons Ametller Origen competeix en un escenari ple de festivals arreu del país. Què el fa especial? Quin és el seu tret diferencial?
El tipus de proposta del VinyaSons Ametller Origen és integral, una experiència 360º com es diu ara, ja que posa en valor no només la part musical de l'experiència típica d'un festival, sinó que l'amplia i complementa amb tota una vessant gastronòmica, enoturística i d'entorn natural.
El Festival VinyaSons Ametller Origen s'estrena aquest divendres 28 de juny amb el concert de Pavvla a Olivé Batllori i dissabte 29 amb la veu de Sara Terraza sonant a Finca Viladellops. Els concerts s'allargaran fins al 9 d'agost.