El Circ Raluy Legacy presenta avui dijous un nou espectacle a Sant Sadurní, #TheMagicFormula. Tant avui com demà, la sessió serà a les 18.30h, dissabte a les 17h i a les 19.30h, i diumenge a les 12h i a les 17h. La carpa i les més de 40 caravanes que conformen el circ s’instal·len al recinte firal (davant del CAP).
La Niedziela i l’Emily Raluy són la cinquena generació d’aquesta peculiar família. Totes dues van néixer a Tortosa, però senten que el seu “poble” és el circ, on han viscut sempre. De fet, la Niedziela només ha viscut en una casa, i tampoc era gens particular: va ser a l’edició de Gran Hermano 16, on va ser la tercera finalista.
Les dues germanes van participar en un altre programa de televisió, a Got Talent, durant la darrera edició, on van arribar a la final amb la seva actuació de patins. Hem parlat amb les televisives germanes Raluy per conèixer els secrets del nou espectacle i del circ. Passin i vegin.
El nou espectacle #TheMagicFormula incorpora els aspectes més innovadors del circ, però manté l’essència dels anys 30. Com ho aconseguiu?
Niedziela Raluy: Mantenim el look del circ dels anys 30, perquè l’espectador se senti com en un lloc màgic, però alhora hem d’actualitzar els números per no quedar-nos estancats. Els nostres acròbates acaben de sortir de les escoles de circ, i porten els números més actuals. D’altra banda, l’espectacle d’humor és més fi i murri que el d’abans. El típic pallasso que cau a l’aigua ja no fa gràcia a ningú, de manera que l'hem hagut d’actualitzar.
El circ és només per als nens petits?
NR: No, els nens s’ho passaran d’allò més bé veient el nostre circ, però realment els que ho gaudiran seran els adults, perquè entendran molt millor les bromes que s’hi fan, i en cap cas, s’entendrà com un espectacle infantil. La veritat és que la gent jove veu més guai anar al teatre o al cinema, però cada vegada més ens estem guanyant la fama de ser un circ per a totes les edats. De fet, com que molta gent repeteix per veure l’espectacle, hem hagut de fer una targeta VIP que permet veure de franc la funció si has visitat cinc cops el circ.
Quin és el feedback de la gent quan acaba de veure el show?
Emily Raluy: Moltes vegades ens diuen que s'han oblidat dels seus problemes perquè riuen molt, i hi ha molt d’humor i màgia, a més d’acrobàcies impressionants. Venir al Circ Raluy Legacy no és només veure un espectacle, sinó que és viure una experiència. S’hi viu un ambient màgic des que entres al recinte fins que marxes.
L’espectacle #TheMagicFormula és un homenatge al vostre avi, per què?
ER: El nostre avi és Luis Raluy, que a part d’haver dedicat tota la seva vida al circ, és un físic i matemàtic autodidacte que ha creat noves fórmules que abans no existien, com la progressió dels nombres primers. Mai ha estat a cap universitat, sinó que a tots els països que ha visitat s’ha documentat sobre diversos temes que li interessaven. Ell és el responsable que el Circ Raluy Legacy sigui on és avui en dia, i és qui té la fórmula de l’èxit. Hem volgut enllaçar així les seves dues passions.
Quanta gent forma el circ?
ER: Som 8 persones de la família Raluy, i uns 25 artistes més. Tot i això, en el conjunt del circ som unes 50 persones.
Quantes hores entreneu al dia?
ER: Actualment entrenem durant una hora l’espectacle que fem ara a l’escenari per polir petits errors o inseguretats. Tot i això, durant dues o tres hores preparem l’actuació que estem creant per l’espectacle de l’any vinent.
Ja prepareu el nou espectacle?
ER: Sí, el nostre circ normalment visita sempre els mateixos llocs de Catalunya, i volem presentar-hi noves produccions. Normalment els artistes externs els anem canviant, però nosaltres, els artistes de la família, ens quedem, i necessitem temps i pràctica per preparar nous números. Tot i això, a nosaltres ens agrada variar, perquè a l’any fem 600 espectacles iguals, i al final, tenim ganes de canviar.
Com vau començar en aquest món?
ER: Nosaltres pràcticament hem nascut al circ.Des de sempre hem vist als nostres pares actuar, i això va fer que ens sorgissin les ganes de provar diferents disciplines. Hem fet monocicle, patins, i hem fet un espectacle caminant sobre d’una corda. Tenim la sort que sempre ens ha agradat aquest món, i li hem posat molta passió i moltes hores d’entrenament.
Com ha estat viure en un circ?
NR: Molt normal. Al matí, en comptes d’anar a treballar, entrenes o vas al gimnàs. El circ és com un petit poble, on cada persona fa la seva vida a la seva caravana, i no és veritat que sempre estiguem junts a totes hores.
ER: El més estrany és quan anàvem a l'escola. Normalment t’ofereixen tenir una escola al circ, però la meva mare va voler que anéssim a escoles normals per relacionar-nos amb més gent. Així que hem estat a totes les escoles de les ciutats que hem visitat. Podem dir que hem estudiat a més de 300 escoles i instituts de tot el món.
Diríeu que el circ és un lloc masclista?
NR: El Circ Raluy Legacy és un dels únics dirigits per dues dones. Nosaltres dues hem fet dos números que tradicionalment sempre s’han fet amb nois, el de monocicles i el de patins. Així que no crec que ho sigui, igual que la societat, el circ també ha evolucionat.
Lorena Del Amor