Les cooperatives Nou Verd i Nou Set, presidides per Xavier Vallès i Maria Vidal, consoliden la seva aliança per forjar el grup cooperatiu Entrem-hi, dirigit per Juli Silvestre.
Maria Vidal és la presidenta de Nou Set des de novembre de l'any passat. Fa deu anys que treballa com a tècnica d'inserció, forma part del Consell Rector de la cooperativa Nou Set des de fa quatre anys i en fa set que n’és sòcia. Xavier Vallès treballa per a Nou Verd des del 2006 com a psicòleg i formador per a persones amb problemes de salut mental i altres discapacitats. És soci de la cooperativa Nou Verd des del 2014.
Quan es va iniciar l'aliança de les dues cooperatives?
Xavier Vallès: Fa un any i mig Nou Verd va iniciar un pla estratègic i vam veure que calia vincular-lo amb Nou Set, perquè fa anys que treballem junts, però encara no hi havia una estructura de treball tècnic unificada. Per això vam aprofitar per començar a fer-ho com a grup cooperatiu Entrem-hi. Tot i que aquest procés va ser més lent, ara ja tenim els objectius del pla estratègic, i una sèrie de línies de treball que creiem que són importants per al futur de les dues cooperatives.
Quines són aquestes línies?
Maria Vidal: La primera és garantir la sostenibilitat econòmica i financera del grup Entrem-hi, maximitzant-ne l'impacte social. En aquest marc, cal ordenar els serveis i projectes que tenim, dedicar més esforços a la venda i visibilitat, i adaptar els llocs de feina a les persones. La segona és consolidar el Grup Cooperatiu Entrem-hi. Per això, hem d'organitzar-nos de manera més eficient, determinar el model jurídic i el model de soci, i fer que els serveis i les persones tinguin més autonomia. Dins d'aquest eix, es troba la creació d'una cooperativa de segon grau (grup Entrem-hi), format per les dues cooperatives: Nou Set i Nou Verd.
Això us donarà més força?
XV: Creiem que sí, perquè si actuem per separat, la feina es fa dues vegades. Al final, la nostra missió és ajudar la gent amb més vulnerabilitat, la que té més problemes per adaptar-se al món laboral. Amb la unió de les dues cooperatives, reforçarem tots els col·lectius, tant els que tenen un problema de salut mental, com els que estan en risc d'exclusió.
Què us diferencia d'altres col·lectius que treballen amb persones amb risc d'exclusió social?
XV: Una de les coses que ens diferencia és el fet de ser una cooperativa, la qual cosa ens permet una participació més àmplia de tots els treballadors i una democratització en la presa de decisions. Ens obliga a escoltar a tothom de l'empresa i a posar en mans de l'assemblea de socis les decisions més importants.
Quants treballadors sou actualment?
MV: A Nou Set som una cinquantena, però l'últim semestre de l'any passat érem més de cent. Tenim alguns projectes que tenen una durada determinada, de sis mesos o un any, i això fa que variï el número de treballadors.
XV: A Nou Verd fa un parell d'anys que estem al voltant del centenar, 51 dels quals som socis.
La idea és que siguin tots socis d’Entrem-hi?
XV: En el cas de Nou Verd, la idea és que tothom que està treballant aquí, tard o d’hora, es pugui fer soci, excepte el cas d’excepcions molt concretes d'algunes discapacitats en què es valori que el fet de ser socis puguin suposar-los més estrès, o una dificultat afegida. Ser soci suposa una participació en l'àmbit de la cooperativa: anar a les assemblees, informar-se de la situació actual de la cooperativa, tant a nivell econòmic, com social, com a nivell tècnic, i també participar en algunes comissions o, fins i tot, si se li requereix, estar al Consell Rector. En el cas de persones amb problemes de salut mental no hi ha d'haver cap problema perquè puguin participar-hi, al contrari, són gent que poden aportar molt.
Quanta gent forma part del Consell Rector?
XV: Cinc persones. Cada setmana fem una hora de consell rector conjunt, de les dues cooperatives, i una hora cadascuna amb el seu Consell Rector, perquè hi ha temes que hem de treballar conjuntament, mentre que altres són propis de cada cooperativa.
MV: En el cas de Nou Set, el model de participació dels socis és diferent. Pel fet de ser empresa d'inserció el personal que està en procés d'inserció està contractat a través de contractes temporals, ja que l'objectiu no és que es quedin a l'empresa d'inserció i es facin socis, sinó que puguin incorporar-se de nou al mercat laboral. Per això, som només deu socis. L'assemblea està formada per l'equip tècnic i, en algun cas, alguna persona que ve d'un procés d'inserció, però que ha pogut consolidar el seu lloc de treball.
Quanta gent ateneu?
Cada any atenem una mitjana de 70 o 80 persones, tant de Vilafranca com d'altres municipis. A Nou Set tenim tres serveis propis: consergeria, neteja i la botiga de roba amiga. Després tenim els projectes d'inclusió, que són aquells que fem arran de convenis amb ajuntaments, i que inclouen tasques de suport a les brigades municipals, feines de construcció, de rehabilitació d'edificis, de jardineria, adequar espais verds, consergeria, agents cívics, etc.
Olga Aibar