Joan Terrades Cuscó (Vilafranca, 1940) és l'actual president de les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran. Sastre de professió, va fer estudis de comerç i durant tota la vida ha dedicat hores a participar i organitzar activitats culturals, com la Coral de la Polifònica o la folklòrica del Casal. Vidu des de fa 12 anys, té 6 fills i 12 néts. Es va jubilar als 65 anys i ara es dedica plenament al voluntariat i a la cultura.
Què són, les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran?
Les Aules són un espai on les persones que es jubilen poden seguir adquirint coneixements i experiència, tinguin l'edat que tinguin; i també és un bon lloc on reunir-se i compartir. Cadascuna de les aules està adherida a una universitat catalana, i aquestes universitats són les encarregades d’aportar catedràtics i professors preparats per venir a fer les ponències.
On es troben els orígens del projecte de les Aules d’Extensió Universitària?
Les Aules per a la gent gran ja es feien a Barcelona fa uns 36 anys; és un moviment a nivell d'Europa i del món. Es buscava una solució per la gent que, quan es jubilava, quedava perduda. Qui havia estudiat no seguia; i qui no, no tenia oportunitat d'estudiar. I llavors es van voler fer conferències i tallers d'actualitat. Alguna gent de Vilafranca es desplaçava fins a Barcelona per anar a les conferències, fins que el 1991 el rector Fèlix Ràfols va animar la gent que anava a Barcelona a reunir-se a Vilafranca; i el 1992 ja es va crear la junta i es van començar les reunions. Primer les conferències es van fer al Museu, a l'auditori vell i al Palau Baltà, fins que amb el pas dels anys es va acabar decidint que es definiria el Fòrum com a seu.
Com va començar la seva relació amb les Aules?
En sentia a parlar molt bé i vaig voler assistir-hi. Amb el temps vaig entrar a la junta com a vocal, després com a secretari; i quan l'antiga presidenta va demanar relleu, vaig posar-m’hi jo.
Quines activitats s’organitzen des de les Aules?
Les classes que fem cada dues setmanes, tallers i seminaris de temes més concrets, i també fem sortides per Catalunya (museus, edificis històrics...) i organitzem excursions de llarga estada arreu d'Europa. Fa poc vam anar a Mataró a conèixer l'obra de Puig i Cadafalch i també vam visitar el Museu d'Història de Barcelona: intentem que aquestes sortides siguin trimestrals.
Quin seria l'objectiu principal de tota aquesta activitat formativa?
Jo sempre dic que les Aules són un lloc on s'informa, es forma i es fa amistat. La relació entre les persones que hi assistim és essencial, perquè ens retrobem a cada sessió, coneixem gent, ens fem amics, compartim experiències...
Com s'escullen els temes de les conferències?
Són l'oferta que ens proposen des de les universitats. La temàtica és molt diversa: ciència, filosofia, geografia i història, música, art, naturalesa, noves tecnologies... Així, fa molt bé a qui no hagi anat a la universitat, i qui hi ha anat pot posar-se al dia, perquè sempre intentem que siguin temes relacionats amb l'actualitat.
Amb els anys, cada vegada més gent s'ha anat interessant per les Aules gràcies al boca-orella. Aquest 2018 quantes persones s'hi han apuntat?
Actualment som 330 persones, i tenim una llista d'espera d'unes 25. Al Fòrum Berger Balaguer, on fem les conferències, només tenim 260 places, però ens hem mirat tots els locals de Vilafranca i de moment ens segueix semblant el més adequat. Si un dia vingués tothom no hi cabríem, però és el local més ampli i fix que hem pogut trobar. Malgrat el tema de l'aforament, és el local perfecte: cèntric, un edifici amb història, i molt ben equipat.
Les Aules necessiten pressupost per l'espai i per tots els tallers i conferències. Com us financeu?
Les persones que s'inscriuen abonen una quota de 50€ l'any; i amb això paguem les conferències, el lloguer del local, les despeses de material, neteja i correspondència... A més, l'Ajuntament ens dóna una petita ajuda econòmica i també ens ha cedit un espai a la plaça Penedès. Sempre que obrim inscripcions, cap el mes de setembre, acostumem a donar preferència a aquelles persones que ja han participat anteriorment a les Aules; i quan s’adjudiquen aquestes places obrim una convocatòria per convidar nous membres a formar-ne part.
Què busqueu aquest any?
Els historiadors sempre diuen que hem de posar la veritat sobre el terreny: intentem ser crítics i aprendre sempre noves perspectives. Abans estudiàvem més llengua i literatura catalana, però ara ja ho donem per suposat: cada any varien una mica els temes.
Teniu un llibre de l'historiador Joan Solé dels 25 anys d'història de l'entitat, que es van celebrar el 2016. Què us ha suposat aquesta publicació?
El llibre no és un treball molt exhaustiu perquè sinó seria llarguíssim, però serveix de referència i com a recull del nostre recorregut. És una manera de tenir un petit resum de tot el que hem fet i hem estat. De fet, al pròleg del llibre ja dic que, per al 50è aniversari, m'encantaria que es recollissin encara més dades i es fes un bon llibre.
Quins requisits hi ha per poder venir a les Aules?
Cap. Que estiguis jubilat, i que tinguis ganes de venir!
Joana Sadurní