Raimon Bové (Vilafranca, 1964) ha estat vinculat a l’Agrupació dels Raimons des de la seva fundació, cap al 1986. L’entitat, que també presideix des de llavors, reivindica l’ús del nom Raimon com a traducció fidedigna de Raimundo i no pas Ramon, tal com era tradició a Catalunya. Enguany és especial per als membres de l’entitat, ja que han estat els organitzadors de les festes que duen el seu nom: Festes de Sant Raimon (FSR). De tot plegat n’hem parlat amb el seu president.
Fa uns anys que costava trobar persones que volguessin formar part de la Coordinadora de les Festes de Sant Raimon. En quin moment entreu en acció i decidiu que vosaltres us en podíeu fer càrrec?
Des del departament de Cultura l’any passat ens van dir que els costava trobar gent per formar la Coordinadora i volien fer un canvi de sentit, tot i que encara no sabien quin. Llavors vam fer-los una contraproposta i proposar-nos com a organitzadors per donar una empenta a les Festes: concentrar-les en dos caps de setmana i fer més actes lúdics.
A diferència d'altres edicions, aquest any s'han prioritzat els actes lúdics en detriment dels culturals. Per quin motiu?
Les Festes de Sant Raimon, com bé diu el seu nom, són festes i els actes més culturals com xerrades, presentacions de llibres o conferències pensem que es poden fer tot l’any. No necessiten un marc festiu per fer-los. A més, vèiem que les festes estaven morint perquè hi havia força actes que no tenien gaire èxit de públic. Per tant, vam pensar que podíem fer actes lúdics perquè la gent s’animés a sortir més al gener. Hem buscat actes diversos per a diferents públics i àmbits.
L'entitat es va constituir el 1989, però molt abans ja s'organitzaven sopars de Raimons. Com va sorgir aquesta iniciativa i per què vau creure necessari institucionalitzar-la?
En un principi érem una colla d’amics, tres o quatre, que ens dèiem Raimon i sortíem a sopar per celebrar el nostre sant. Va ser un acte espontani i any rere any cadascú convidava altres nois que també es deien Raimon. En el sopar de 1987 vam decidir constituir-nos com a entitat i vam proposar que les Festes d’Hivern, que en principi s’havien de dir Festes de Sant Ramon, es diguessin Festes de Sant Raimon. A canvi, ens comprometíem a fer un acte cada any, que era el Ball de Raimons, amb la Salseta de Poble Sec.
Coneix altres entitats com la seva on els seus membres duguin el mateix nom?
A Vilafranca sabem que s’organitzen sopars d’Oriols, Jordis i Lluïsos, però poca cosa més.
Entre les novetats d'enguany destaca el retorn d'actes tradicionals com el Sopar de l'euro. Forma part de la idiosincràsia de les Festes de Sant Raimon?
Al llarg dels anys hi ha hagut una evolució de les Festes de Sant Raimon i alguns actes són més tradicionals que altres. Va haver-hi un any en què la Coordinadora es va inventar el Sopar de l’euro i va arrelar bastant. Nosaltres hi vam donar suport moral perquè ens agradava la idea i aquest any hem volgut recuperar-la per donar-li continuïtat.
Aquest 2018 també hi ha hagut un canvi en el calendari, ja que els actes es concentraran en els dos darrers caps de setmana de gener, en comptes de començar per la festivitat de Sant Raimon, el 7 de gener.
Està fet expressament. Cada any canviàvem la data del Ball dels Raimons per anar variant i vam observar que com més a prop de les festes de Nadal el fèiem menys gent venia. Per això, creiem que és millor deixar passar unes setmanes.
Si bé es recuperen i potencien actes tradicionals com el concurs d'estirar la corda, també en desapareixen d'altres que també estaven molt arrelats com el pregó. Per què no hi haurà pregoner de les Festes de Sant Raimon d’enguany?
Aquest any vam creure que no calia, però no ho descartem de cara a altres anys. No ho vèiem clar perquè quan es parla de pregó la gent ho identifica més amb la Festa Major i la nostra intenció no és fer una Festa Major petita.
Com a nous coordinadors també heu apostat per dinamitzar les xarxes socials, en especial la d'Instagram, on heu organitzat un concurs. En què consistirà i com pot participar-hi la gent?
Serà un concurs de fotografia. Els participants hauran de penjar una foto relacionada amb les Festes de Sant Raimon acompanyada de l’etiqueta #FSR18. S’hi pot participar fins l’últim dia de les festes i les tres fotografies que ens agradin més guanyaran un premi. El primer serà de 150 euros, el segon seran dues entrades per anar a un espectacle del Teatre Cal Bolet o l’Auditori de Vilafranca, entre febrer i juny, i el tercer consisteix en una visita guiada a la Ruta Modernista per a dues persones.
Una de les característiques de les Festes és la gratuïtat dels seus actes, que a vegades pot complicar l’organització. Quines han estat les majors dificultats?
Ens hem hagut de reunir molt, però dificultats com a tals no n’hem tingut. Hem anat fent i la veritat és que tothom ha posat de la seva part per poder fer aquestes festes. Suposo que l’any que ve serà diferent perquè ja ho tindrem més per mà.
De cara a altres anys voleu mantenir-vos com a organitzadors?
Passades les Festes, farem una valoració amb l’Ajuntament per veure com han anat. En principi, ens hem donat un marge de dos anys.
Quins altres projectes teniu en ment?
Han quedat coses al tinter com fer més actes lúdics, sobretot musicals, però no et puc desvetllar res més.
Lídia Oñate