el cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

Els petits elaboradors reivindiquen els caves Gran Reserva en un esdeveniment que se celebrarà dissabte a Olèrdola

El Conjunt Monumental d'Olèrdola acollirà dissabte l’esdeveniment Experiència Gran Reserva, dedicat al tast dels caves Gran Reserva elaborats per les petites i mitjanes empreses del nostre sector, concretament les inscrites als subcensos 3 i 4 del Consell Regulador del Cava. L’acte està organitzat per Pimecava amb el suport de l’Ajuntament d’Olèrdola. L’horari serà d’11 a 14.30h i de 16 a 19.30h. Estaran disponibles 120 referències de caves Gran Reserva, alguns dels quals novedosos. També hi haurà una oferta gastronòmica variada, per a que tothom qui o vulgui pugui maridar o fer un petit most amb petits platets de productes locals. Sobre aquest esdeveniment pioner a la comarca n’hem parlat amb el president de Pimecava, Xavier Nadal.

Pimecava va néixer el 8 de febrer de 2006 a Sant Sadurní d'Anoia. Representa un grup de 51 empreses familiars dedicades a l'elaboració i criança del cava, que no superen la producció d'1,5 milions d'ampolles a l'any. Són empreses que elaboren un producte de proximitat, que garanteix la qualitat, familiaritat, artesania i tradició.  Actualment té 49 cellers associats. Són caves familiars, de llarga tradició i amb una clara aposta per la qualitat.

Experiència gran reserva és una mostra pionera al sector, sobretot pel fet que la promouen les petites i mitjanes empreses del sector. Quin és l'objectiu principal d'aquesta primera edició?

Ampliar el coneixement dels caves Gran Reserva, potenciar el seu consum i reforçar la percepció de qualitat d'aquests vins escumosos amb criances en ampolla superiors als 30 mesos entre professionals i públic final. Donar a conèixer l'esforç i experiència que hi ha dins de cada ampolla.

Quantes empreses hi han apostat, d'entrada?

Serem una vintena de caves. Per a nosaltres és un excel·lent punt de partida!

El preu de l’entrada és de 18 euros, però s’han establert diversos descomptes.

Sí, els veïns del municipi tindran un descompte de 6 euros, i diverses botigues especialitzades i restaurants del territori repartiran vals de descompte també de 6 euros entre els seus clients.

A més, el tiquet d'entrada inclourà un val descompte de 3€ per l'adquisició de qualsevol cava Gran Reserva.

Durant l'esdeveniment es podran tastar caves novedosos i que encara no es troben ni al mercat. Ens pot avançar alguns d'ells?

Aquesta és una opció que ha proposat Pimecava, entitat organitzadora de l’Experiència Gran Reserva. Seran les mateixes caves les que ho desvetllaran el mateix dissabte a partir de les 11 hores.

El fet de poder parlar amb els elaboradors és un dels principals incentius de l’esdeveniment. Tanmateix, el vostre públic potencial està pensat més en professionals o en el públic final?

Aquesta experiència està enfocada tant al professional com al consumidor final. La presència dels elaboradors és un dels incentius, tant per l'elaborador com per al tastador. El gaudi dels grans vins s'aconsegueix compartint-los i coneixent la història de cada un d'ells, i què millor que fer-ho amb l’elaborador.

Per què s’ha triat el Conjunt Monumental d’Olèrdola com a seu de l’esdeveniment?

El Conjunt Monumental d'Olèrdola, és un dels enclavaments històrics més importants del Penedès. La seva situació estratègica, permet gaudir d'unes vistes del paisatge típic del Penedès -boscos mediterranis, vinya, camps de fruiters-, amb el mar de fons.

La intenció és portar els esdeveniments relacionats amb els Caves Premium de petit format al Penedès?

No, també hem de sortir fora. Aquest acte promocional el que pretén és donar a conèixer una especialitat del Penedès en una ubicació, el Castell d'Olèrdola, que aporta una màgia especial. En un país on el nombre de referències i tipus de vi es pràcticament inabastable, és important fer propostes promocionals amb la màxima especialització i originalitat. I això es el que proposem.

El sector cada cop aposta més pels Caves Premium. Es noten ja els seus efectes en el balanç econòmic de les empreses petites i mitjanes?

És l’especialitat de les petites caves, representades en el Consell Regulador en el subcensos 3 i 4. Aquestes, tot i representar un 10% de la producció anual de cava, elaboren el 23% dels caves Reserva i el 38% del caves Gran Reserva.

Es repetirà l’experiència sempre a finals d'octubre?

Pensem que és una molt bona data. De totes maneres, si després de celebrar aquesta experiència ens transmeten els cellers participants que n'hi ha de millors, la reconsideraríem.

Al mateix indret?

Sí. Considerem que és un lloc màgic, que aporta valor als nostres vins escumosos. A més a més, des del moment que li vàrem proposar a l’ajuntament d'Olèrdola el projecte, l'entesa i predisposició a sumar ha estat absoluta.

 

Olga Aibar

0
0
0
s2smodern

Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.
Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.

    Sebastià Bennasar va rebre dimecres 3 d'octubre el 4t Premi de Novel·la Celler de Lletres al Centre Cultural de Sant Sadurní d'Anoia, durant la inauguració del Cicle Biblioteques amb [ ... ]

Llegir més
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller

El doctor Bonaventura Clotet, una de les principals autoritats en la investigació i la lluita contra la Sida, va presentar dijous passat el nou vi  blanc SiVida de Casa Ametller, elaborat a la fin [ ... ]

Llegir més
La regidora de Turisme de Subirats, alcaldessa accidental fins el 22 d'octubre
La regidora de Turisme de Subirats, alcaldessa accidental fins el 22 d'octubre

La regidora de Turisme, Benestar Social, Participació Ciutadana i Gent Gran de l'Ajuntament de Subirats, Àngels Pinyol, va ser nomenada alcaldessa accidental el passat divendres. L’alcalde Pere  [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1010

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Lluc, Just, Trifònia

Divendres dia 19
Pau de la Creu, Laura

Dissabte dia 20
Andreu, Artemi, Irene

Diumenge dia 21
Úrsula, Caius, Celina

Dilluns dia 22
Marc, Nunila, Alòdia

Dimarts dia 23
Servand, Germà, Oda

Dimecres dia 24
Antoni-Maria Claret