Vilafranca comptarà amb la primera promoció d'habitatge cooperatiu. Es construiran 24 pisos que s'instal·laran al solar que connecta els carrers del Nord i Mas i Jornet, al barri de l'Espirall. El projecte ha estat impulsat per l'associació vilafranquina La Bastida i rep el suport de la promotora social Sostre Cívic, a part de l'Ajuntament de Vilafranca, que cedeix el solar durant els propers 75 anys.
La Mònica Ramoneda i el Marçal Agut, membres del grup impulsor de La Bastida-Pati del Gall ens han explicat tots els detalls sobre aquest projecte innovador i pioner al territori.
Com va sorgir l’associació La Bastida?
Mònica Ramoneda: L’any 2019 un grup del Casal Popular La Gueralda va començar a investigar i a interessar-se sobre l'habitatge cooperatiu. El 2021 el grup va agafar embranzida i des de llavors es van començar a fer visites a projectes ja en funcionament, es van iniciar converses amb l'ajuntament per intentar explicar el model, es van celebrar xerrades, etc. El punt àlgid va tenir lloc aquest any, abans de les eleccions municipals, quan vam aconseguir reunir tots els grups polítics i debatre sobre habitatge.
Què és l’habitatge cooperatiu?
Mònica: És un model d’habitatge on la vida comunitària, la part de pertànyer a un col·lectiu i la relació entre persones, pren un protagonisme molt bèstia. En un habitatge d'aquest tipus, cadascú té casa seva, però hi ha espais comunitaris on passen coses, tens la potestat de prendre decisions sobre el lloc on vius... Aquesta manera de viure recupera l'essència dels pobles d’abans on la veïna et cuida el nen quan ho necessites o l'altre veí t'ajuda amb qualsevol altra cosa.
Marçal Agut: L’habitatge cooperatiu també té una voluntat d’incidència política i és intentar posar l'habitatge com un dret i no com un privilegi. Hi ha moltes famílies que ens veiem excloses del mercat d'habitatge per economia o per altres condicions. A través de l’activisme polític volem trobar una solució per viure dignament.
És un projecte amb recorregut.
Marçal: Sí, i s’ha vist que l’habitatge cooperatiu pot arribar a condicionar els preus del lloguer. En els països on aquest model té força envergadura, es condicionen els preus del lloguer perquè la gent té més facilitats per accedir al mercat d’habitatge. Això ens interessa i volem seguir replicant el model.
Com és el projecte d’habitatge cooperatiu de Vilafranca?
Mònica: L'edifici té 24 pisos, dels quals 2 seran per a Serveis Socials i el 25% restant es reservaran per a joves de fins a 35 anys. La idea principal és guanyar espais fora del pis que siguin aprofitables pels veïns i les veïnes. Que aquests espais es dotin de vida, que hi passin coses i que s'integrin en el dia a dia.
Marçal: Pel que fa a la gestió, l’ajuntament cedeix el solar, la cooperativa Sostre Cívic actua com a promotora social i des de La Bastida fem acompanyament.
Quins són els espais comunitaris que es projecten ara mateix?
Marçal: Tot està en debat i s'està definint, però els que tenim pensats ara com ara són espais comuns per a rentadores; una sala polivalent gran amb cuina i lavabo, on es poden fer reunions o celebracions.
Mònica: A la planta baixa hem aconseguit fer el pàrquing per a vehicles i per a bicicletes. També hi ha “habitacions satèl·lits” per a convidats, però que poden obrir-se i integrar-se amb els corredors i crear espais per projectar pel·lícules o com a zona de jocs, per exemple. A dalt hi ha un pati descobert i una part coberta on es poden fer altres usos.
Quins preus tindran?
Mònica: Parlar de xifres concretes encara és difícil, perquè és d’hora, però sí que podem parlar de forquilles. Com que el projecte funciona com a cooperativa, primer s'ha de fer una aportació inicial, que es farà progressivament fins que s'acabi la construcció de l'edifici. La forquilla està entre els 20.000 i els 38.000 euros. És una aportació que si mai algú volgués marxar de l’edifici, la podran recuperar. Pel que fa a les quotes mensuals, com que hi ha diverses tipologies de pisos, d’1 a 4 habitacions, seran diferents, però es calcula que oscil·laran entre els 500 i els 900 euros aproximadament. Aquestes quotes no es poden equiparar al lloguer, perquè impliquen moltes coses com el dret d'ús de l'habitatge, el manteniment dels espais, pàrquing, la caixa de solidaritat per si mai algú ho necessita o si hi ha alguna incidència, etc.
Quins requisits cal complir?
Mònica: Cal ser sòcia de Sostre Cívic i, com que els pisos seran de Protecció Oficial, cal complir amb els requisits que aquests estableixen.
Marçal: Amb l’objectiu d’informar tothom, organitzem tres xerrades per explicar tots els detalls. La primera serà dilluns a les 19h a l’Escorxador. La següent serà telemàtica, el dia 14 a les 15h i la darrera tindrà lloc el dia 21 a les 19h, a l’Enològica.
Quins són els propers passos?
Mònica: El 7 de gener es tancarà el grup impulsor amb les persones que s’hagin interessat pel projecte i compleixin amb els requisits. A partir d’aquí, el grup impulsor treballarà per acabar de definir el projecte i els espais de l’edifici. Es preveu que el 2024 s’iniciïn les obres i a finals del 2026 s’entraria a viure. La part positiva és que hem rebut una subvenció europea dels fons Next Generation i això implicarà haver de complir amb els terminis establerts i no hauria d’haver-hi endarreriments.
Lorena Del Amor