L’Ajuntament de Vilafranca va obrir la setmana passada la convocatòria d’enguany de subvencions per a la rehabilitació i millora energètica d’habitatges i d’edificis d’habitatges de la ciutat i que inclou façanes, cobertes i tancaments.
Com a novetat d’aquest any, es podran beneficiar també de la convocatòria els locals del municipi ubicats a les plantes baixes i que estan destinats a activitat econòmica comercial i/o de serveis, ja siguin locals amb activitat o buits. També hi poden optar els locals d’entitats inscrites al registre municipal d’entitats que siguin propietàries del local on hi hagi la seu de l’activitat.
Sánchez va ser regidora entre els anys 1999 i 2011, i es va reincoporar a la corporació el 2019. Llicenciada en dret, és tècnica d’administració publica (cap de recursos humans). Va ser membre de la junta de l’associació de veïns de Sant Julià, Síndica de Greuges i administradora de la Festa Major de Vilafranca.
De quin import són les subvencions que impulsa l’Ajuntament i quines són les condicions per poder-hi accedir?
Les subvencions formen part del Pla Local d’Habitatge, amb l’objectiu d’afavorir tant la rehabilitació dels edificis com l’estalvi energètic de les llars. Són de fins un màxim del 30% del cost de l’actuació, i del 40% en el cas de comunitats de propietaris de tres o més habitatges. Es destinen a tots els elements que integren l’embolcall dels habitatges (finestres, balcons, sostres, façanes, etc.).
Amb quina partida compta la convocatòria?
Està dotada amb 120.000 euros.
Fins quan està oberta i qui hi pot accedir-hi?
Fins el 31 de desembre o fins esgotar el pressupost. Hi poden accedir tots els ciutadans i ciutadanes que ho destitgin, independentment que hagin obtingut ajudes anteriorment o que hagin sol·licitat altres subvencions a altres institucions.
Ja heu rebut alguna sol·licitud?
Sí, sobretot per part de particulars que volen canviar les finestres, les balconeres o els tancaments exteriors dels seus habitatges. Les comunitats de propietaris encara no s’hi han interessat, potser perquè és més difícil posar-se d’acord entre tots.
La ciutadania és conscient de l’estalvi que suposa la millora d’aquests tipus d’elements?
L’estalvi energètic és molt important, i cada cop en som més conscients, ja no només per una qüestió mediambiental, sinó per la pròpia economia familiar, perquè les factures de la llum i del gas són cada cop més altes. Per tant, tot el consum que es pugui reduir sempre serà ben rebut.
Quantes sol·licituds es van presentar en les dues primeres convocatòries?
Una setantena, i sempre s’ha esgotat la partida prevista.
Els ajuts s’han obert per primer cop als locals ubicats en plantes baixes destinats a activitat econòmica o de serveis, amb activitat o sense. Els locals que no estiguin en planta baixa no hi poden accedir?
En aquesta ocasió només estan adreçats a aquest tipus de locals. De cara a futures edicions, ja pensarem en obrir la convocatòria a altre tipus de locals per tal que també s’hi puguin beneficiar.
Quin és el criteri que s’aplica a l’hora de lliurar-los?
Per ordre d’arribada, un cop es registren a l’ajuntament i es valoren tècnicament que es compleixin els requisits. Enguany les subvencions les hem obert als establiments comercials perquè ajudar el comerç és una de les prioritats del govern municipal.
Dimarts al migdia vam realitzar una joranda informativa a l’edifici de l’Enològica a la qual hi van assistir una trentena de persones interessades.
Abans comentava que el comerç és una de les prioritats del govern municipal. Què s’hauria de fer per dotar-lo de més vida?
Els comerciants ho estan passant molt malament per la gran competència que suposa avui dia el comerç electrònic, entre altres motius. Per això s’han de fer canvis i repensar les mesures a seguir per intentar potenciar el comerç, perquè sense comerç no hi ha vida.Una ciutat sense comerç és una ciutat morta.
Com es podria evitar que hi hagin tants locals tancats o en lloguer?
Aquest sector és molt important per a la convivència i per a la seguretat, per tant, hem de generar dinamisme. Cal que passi més gent per la vila i fer més activitats. Ara hi ha molts comerços tancats els dissabtes a la tarda, quan és un bon moment comercial. També ens preocupa el mercat setmanal, que històricament sempre havia estat un referent per a la comarca i ara cada cop té menys parades.
Per quin motiu?
Hi ha molta gent que va als mercats de municipis veïns a comprar fruita o roba, quan aquí tenen les mateixes parades, un fet que no s’entèn. Per això creiem que cal evitar aquestes fuites.
Poques ciutats catalanes ofereixen subvencions d’aquest tipus, 100% municipals.
Sí, quan vam impulsar les primeres, ara fa tres anys, Vilafranca era de les poques ciutats catalanes que les posava en marxa.
En aquests moments desconec si continua així o si se n’han afegit d’altres.
On es pot consultar la informació per veure el detall de les ajudes?
Tota la informació es pot consultar a través de la seu electrònica de l’Ajuntament de Vilafranca (https://seu.vilafranca.cat).
També a través del servei de Medi Ambient, del correu
També voleu obrir els propers mesos una nova convocatòria d’ajuts a l’accessibilitat d’habitatges i locals comercials.
Sí, de cara a finals d’any volem impulsar una nova línia de subvencions que inclourà conceptes com l’accessibilitat en general, tant la instal·lació d’ascensors en edificis d’habitatges, com l’adaptació de locals comercials i de serveis en planta baixa o l’adequació dels locals en planta baixa a l’ordenança del paisatge urbà, entre altres.
Olga Aibar