el cargol

Magazín del Penedès

Economia

El Gran Penedès ha reduït l'atur en un 34% en els darrers cinc anys

Les tres comarques del Gran Penedès, en conjunt, han tancat 2017 amb una taxa d'atur del 13,81%, amb un total de 22.974 demandants d'ocupació. En relació amb 2016, les dades registrades suposen una reducció del 8,33%, amb una minoració de 2.087 aturats en el global dels darrers dotze mesos. La millora del mercat laboral es fa més explícita si tenim en compte el període 2012 / 2017, sempre a 31 de desembre. En aquest darrer quinquenni la demarcació del Gran Penedès ha reduït l'atur en un 34,07%.  En el cas de l'Alt Penedès ho ha fet en un 38,05%; el Garraf en un 36,38% i el Baix Penedès, en un 28,45%. 

2017 ha tancat en positiu, en termes generals, però dels 47 municipis que composen el Gran Penedès cal destacar sobre manera els casos del Montmell, amb un 28,85% de taxa d'atur; Bonastre (21,61%); Santa Oliva (19,86%); La Bisbal del Penedès (19,82%) i Pontons (19,41%). A banda d'aquests cinc, altres municipis de la geografia penedesenca mostren estadístiques molt per damunt de la mitjana catalana. 

Pel que fa a les tres capitals de comarca, El Vendrell finalitzava 2017 amb una taxa registral del 17,39%; Vilanova i la Geltrú, amb un 13,76%, i Vilafranca del Penedès, amb un 12,24%.

Des de la FEGP es valora favorablement l'estadística en termes evolutius però alhora posa en evidència la necessitat de perseverar en el foment de l'ocupació i la qualificació professional de les persones que es troben en situació d'atur. La indústria del Gran Penedès requereix persones preparades -amb perfils tècnics, sobretot- i no les troba a la nostra mateixa demarcació. També el sector serveis demanda tipologies curriculars gens estranyes però difícils d'aconseguir. 

Es demana un major esforç als ajuntaments per afavorir l'activitat empresarial i per potenciar la formació ocupacional. Només així es pot fomentar la millora de competències i l'ocupabilitat de les nostres comarques; com també es reduirien els tipus de contractes laborals en condicions gens idònies per als treballadors.

La Federació Empresarial del Gran Penedès celebra la iniciativa que es porta a terme al Garraf, pel que fa a la redacció d'un pacte comarcal per l'ocupació, i suggereix a tots els ajuntaments de les tres comarques que encetin espais d'aportació i consens per escometre amb major eficàcia la problemàtica de l'atur. També en aquest sentit, i molt particularment, la FEGP es posa a disposició del sector públic per treballar conjuntament.

0
0
0
s2smodern

Cicle de sopars a la fresca i música en viu a La Taba de Vilobí
Cicle de sopars a la fresca i música en viu a La Taba de Vilobí

Vilobí del Penedès oferirà un cicle de 3 concerts amb sopar a la fresca al restaurant La Taba. L’oferta constarà d’una proposta gastronòmica i cultural, propera i familiar amb una fusió de [ ... ]

Llegir més
S'obren les inscripcions pel segon club de lectura de la biblioteca de Sant Sadurní
S'obren les inscripcions pel segon club de lectura de la biblioteca de Sant Sadurní

La Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya oferirà a partir del mes de setembre el segon club de lectura de novel·la. Les trobades es faran habitualment el segon divendres de cada mes de 17h a 1 [ ... ]

Llegir més
Manu Guix actuarà divendres a la Múnia
Manu Guix actuarà divendres a la Múnia

Aquest divendres 13 de juliol la gira Després de tot de Manu Guix arriba a la Múnia. La gira promocional de l’últim disc de Manu Guix farà parada al municipi a les 11h a la plaça Nova d [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1005

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 13
Joan Crisòstom, Felip

Divendres dia 14
Crescenci, Eutimi, Ròsula

Dissabte dia 15
M.D. dels Dolors, Nicomedes

Diumenge dia 16
Corneli, Cebrià, Edita

Dilluns dia 17
Robert Bel·larmino, Coloma, Ariadna

Dimarts dia 18
Sofia, Irene, Ferriol

Dimecres dia 19
Gener, Maria de Cervelló