el cargol

Magazín del Penedès

Economia

El Gran Penedès ha reduït l'atur en un 34% en els darrers cinc anys

Les tres comarques del Gran Penedès, en conjunt, han tancat 2017 amb una taxa d'atur del 13,81%, amb un total de 22.974 demandants d'ocupació. En relació amb 2016, les dades registrades suposen una reducció del 8,33%, amb una minoració de 2.087 aturats en el global dels darrers dotze mesos. La millora del mercat laboral es fa més explícita si tenim en compte el període 2012 / 2017, sempre a 31 de desembre. En aquest darrer quinquenni la demarcació del Gran Penedès ha reduït l'atur en un 34,07%.  En el cas de l'Alt Penedès ho ha fet en un 38,05%; el Garraf en un 36,38% i el Baix Penedès, en un 28,45%. 

2017 ha tancat en positiu, en termes generals, però dels 47 municipis que composen el Gran Penedès cal destacar sobre manera els casos del Montmell, amb un 28,85% de taxa d'atur; Bonastre (21,61%); Santa Oliva (19,86%); La Bisbal del Penedès (19,82%) i Pontons (19,41%). A banda d'aquests cinc, altres municipis de la geografia penedesenca mostren estadístiques molt per damunt de la mitjana catalana. 

Pel que fa a les tres capitals de comarca, El Vendrell finalitzava 2017 amb una taxa registral del 17,39%; Vilanova i la Geltrú, amb un 13,76%, i Vilafranca del Penedès, amb un 12,24%.

Des de la FEGP es valora favorablement l'estadística en termes evolutius però alhora posa en evidència la necessitat de perseverar en el foment de l'ocupació i la qualificació professional de les persones que es troben en situació d'atur. La indústria del Gran Penedès requereix persones preparades -amb perfils tècnics, sobretot- i no les troba a la nostra mateixa demarcació. També el sector serveis demanda tipologies curriculars gens estranyes però difícils d'aconseguir. 

Es demana un major esforç als ajuntaments per afavorir l'activitat empresarial i per potenciar la formació ocupacional. Només així es pot fomentar la millora de competències i l'ocupabilitat de les nostres comarques; com també es reduirien els tipus de contractes laborals en condicions gens idònies per als treballadors.

La Federació Empresarial del Gran Penedès celebra la iniciativa que es porta a terme al Garraf, pel que fa a la redacció d'un pacte comarcal per l'ocupació, i suggereix a tots els ajuntaments de les tres comarques que encetin espais d'aportació i consens per escometre amb major eficàcia la problemàtica de l'atur. També en aquest sentit, i molt particularment, la FEGP es posa a disposició del sector públic per treballar conjuntament.

0
0
0
s2smodern

Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !En marxa la 28a Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès
En marxa la 28a Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès

El 14 d'octubre es va estrenar la primera obra de la Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès amb l’obra Dos embolics i una recomanació del grup Pa amb xocolata a Cal Rubió. Enguany, l'estren [ ... ]

Llegir més
Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.
Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.

    Sebastià Bennasar va rebre dimecres 3 d'octubre el 4t Premi de Novel·la Celler de Lletres al Centre Cultural de Sant Sadurní d'Anoia, durant la inauguració del Cicle Biblioteques amb [ ... ]

Llegir més
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller

El doctor Bonaventura Clotet, una de les principals autoritats en la investigació i la lluita contra la Sida, va presentar dijous passat el nou vi  blanc SiVida de Casa Ametller, elaborat a la fin [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1014

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 15
Eugeni, Leopold


Divendres dia 16
Margarida d’Escòcia, Edmon, Gertrudis


Dissabte dia 17
Gregori, Victorià, Iscle


Diumenge dia 18
Aureli, Romà


Dilluns dia 19
Crispí, Faust, Abdies


Dimarts dia 20
Octavi, Benigne, Silva


Dimecres dia 21
Gelasi, Honori, Esteve