Malgrat tot, és probable que el sector de la construcció continuï creixent a Catalunya

El sector de la construcció a Catalunya ha aconseguit mantenir un creixement constant malgrat la desacceleració econòmica causada per la crisi sanitària i l'actual guerra d'Ucraïna. Segons les xifres de l'any passat, el sector va experimentar un creixement del 3,9%, superant la mitjana espanyola del 2,3%, encara que per sota de la mitjana europea del 4,1%.

Per a enguany, es preveu un creixement del 2,5%, que serà impulsat principalment per l'obra civil i la rehabilitació. Encara que la situació continua sent complicada a causa de la normativa municipal que obliga a destinar un 30% dels projectes a habitatge de protecció, i a la falta de sòl disponible per a la construcció de nous habitatges, la qual cosa va provocar un enfonsament del 48% en els visats de projectes a Barcelona durant l'any passat.

Amb gran esforç, el sector de la construcció a Catalunya continua treballant amb la finalitat de continuar en la senda del creixement. Un dels aspectes que ha millorat és el de les taules salarials corresponents a l'any 2022 del conveni col·lectiu provincial de Barcelona, que han estat actualitzades amb un increment del 1,5% respecte a l'any anterior.

Com podem apreciar, la indústria de la construcció a Catalunya segueix en procés de creixement, malgrat les circumstàncies negatives. El sector està treballant amb la finalitat de superar les dificultats i continuar apostant en el futur.

 

El paper del lloguer de maquinària en la construcció

Les empreses constructores poden millorar la seva competitivitat en el mercat i optimitzar el pressupost i els terminis per al desenvolupament de les obres, gràcies a la possibilitat d'accedir a una àmplia varietat d'equips i eines a través del lloguer de maquinària. Aquest enfocament els permet utilitzar equips específics per a cada tasca sense necessitat de realitzar una forta inversió en la seva compra, la qual cosa facilita l'organització del treball i millora l'eficiència en l'ús dels recursos.

A més, el sector del lloguer de maquinària s'ha convertit en un suport fonamental per al creixement de la indústria de la construcció, oferint algunes de les màquines més demandades en projectes de diverses índoles. D'aquesta manera, les empreses constructores poden satisfer les necessitats del seu mercat, sense haver de preocupar-se per l'adquisició i manteniment d'equips costosos, entre altres importants avantatges.

 

Plataformes elevadores

Per a dur a terme treballs en altura, és imprescindible complir amb alts estàndards de seguretat. Per a això, les plataformes elevadores són una solució altament efectiva. Actualment, cap projecte que involucri l'elevació del personal per a aconseguir l'àrea de treball es pot realitzar sense elles.

El lloguer de plataformes elevadores a Barcelona és un dels més demandats del sector i que més ha crescut en els últims anys. Les empreses de lloguer es comprometen a oferir als seus clients maquinària d'última generació així com un manteniment rigorós, oferint qualitat i fiabilitat en les seves plataformes plataformes, la qual cosa permet la màxima productivitat possible en els llocs de construcció.

 

Maquinària de moviment de càrrega

El lloguer d'equips de maquinària de moviment de terra proporciona una solució flexible i econòmica per als projectes que requereixen d'excavadores, carregadors, buldòzers i altres equips essencials per a la preparació del terreny i la construcció d'estructures.

En optar pel lloguer de maquinària, les empreses poden adaptar la seva flota a les necessitats específiques de cada obra, reduir els costos de manteniment i emmagatzematge, i minimitzar la seva petjada de carboni al no haver d'adquirir equips nous. En definitiva, l'arrendament de maquinària de moviment de terra és una alternativa més sostenible en la gestió de projectes de construcció que augmenta l'eficiència en el lloc de treball.

 

Grues i elevadors de càrrega

El lloguer de grues i elevadors de càrrega és una pràctica habitual que permet realitzar l'elevació i trasllat de materials i equips pesats amb seguretat i eficiència. Aquests equips, com a grues mòbils, grues torre i manipuladors telescòpics, tenen una àmplia varietat d'usos en els llocs de construcció que permeten que els treballs es realitzin en menys temps i amb la major seguretat i eficiència.

 

Creixent amb innovació tecnològica

La introducció d'innovacions tecnològiques ha tingut un gran impacte en la indústria catalana, impulsant el seu desenvolupament i transformant els processos de construcció. La incorporació de tecnologies com la realitat virtual, el modelatge d'informació de construcció (*BIM), l'automatització i la impressió 3D ha augmentat l'eficiència i la productivitat en el lloc de treball, reduït els costos de producció i millorat la seguretat dels treballadors. Com a resultat, es poden construir estructures més complexes i sostenibles, la qual cosa ha generat noves i millors oportunitats en el mercat.

 

Robòtica i Impressió 3D

La robòtica i la impressió 3D són tendències que impulsen l'eficiència i la sustentabilitat en la construcció. La robòtica automatitza tasques, reduint errors humans i accelerant el procés. La impressió 3D permet construir habitatges en menys de 24 hores, de manera econòmica i sostenible. L'aplicació d'aquestes tecnologies segueix en avanç a tot el món, amb un potencial il·limitat en la construcció.

 

Realitat virtual i *BIM

La realitat virtual permet crear models immersius perquè els usuaris puguin experimentar el disseny de manera més realista. El modelatge d'informació (*BIM) permet la gestió i creació d'informació de construcció en un entorn virtual, millorant la coordinació i col·laboració entre equips de projecte i reduint errors en la construcció. En conjunt, totes dues eines milloren significativament l'eficiència en el disseny i gestió de projectes en diverses àrees, optimitzant la productivitat de la indústria.

 

Importància de la inversió pública

Els projectes de construcció d'infraestructura pública no residencial, que inclouen carreteres, edificis i sistemes de clavegueram, depenen en gran manera de la despesa pública. El govern treballa amb empreses privades de totes les grandàries per a dur a terme aquests projectes complexos i això es converteix en un potent motor generador d'ocupació i en una major demanda de matèries primeres, de productes manufacturats i de serveis afins.

La fi del cicle electoral va imprimir un fort impuls en l'obra pública a Catalunya. Segons dades proporcionades per la *Cambra de *Contractistes, la concessió de projectes s'ha incrementat un 34% en 2022, aconseguint un valor total de 3.964,5 milions d'euros.

Aquest creixement s'ha observat en totes les administracions públiques, amb un augment de l'11% en les licitacions municipals, que representen el 40% de l'activitat. Les licitacions relacionades amb la Generalitat han experimentat un augment del 67% i han representat un de cada tres projectes, mentre que les de l'Estat han crescut un 49%.

Però l'entitat ha reiterat la seva petició que les administracions de tots els nivells inverteixin un 2,2% del PIB català, independentment dels cicles electorals, tenint en compte que la mitjana durant els últims 10 anys de les licitacions anuals han representat només el 0,67% del PIB català.

 

Els Fons *Next *Generation

La *Cambra de *Contractistes també ha destacat la importància d'augmentar la coordinació entre el sector públic i privat per a obtenir més ajudes dels fons europeus *Next *Generation, sostenint en el 2022 només 324 projectes amb un valor total de 633 milions d'euros han rebut aquestes ajudes, la qual cosa representa a penes un augment del 16% respecte a l'any precedent.

Els Fons *Next *Generation exerceixen un paper fonamental per a mitigar els efectes de la crisi energètica, l'escassetat de subministraments i la inflació generalitzada. Es preveu que l'impacte d'aquests fons estimuli l'obra civil a Espanya amb un creixement de 6,8% fins a 2024.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com