Omplir Vilafranca de poesia durant la primera quinzena d’octubre per omplir un buit en l’oferta cultural vilafranquina. Aquest és el principal objectiu del festival “La vila en vers”, promogut i dirigit pel poeta vilafranquí Santi Borrell, i organitzat per La Cultural llibreria, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Vinseum, la Biblioteca Torras i Bages, Família Torres, Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca.
Entre el 4 i el 14 d’octubre, una onzena d’autors i autores catalans de diferents procedències, edats i estils, llegiran els seus poemes en el decurs de sis vetllades que començaran sempre a les vuit del vespre en diferents indrets de la Vila.
L’obrirà el dimarts 4 d’octubre al Vinseum, el poeta, assagista i traductor Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020. La segona vetllada del festival, el dijous 6 d’octubre, reunirà al celler de la Família Torres del carrer del Comerç, Santi Borrell i Jordi Llavina. La tercera serà el divendres 7 d’octubre, al claustre de Sant Francesc, i comptarà amb la vilafranquina Anna Gual, premi Miquel de Palol de poesia d’enguany pel seu poemari Les ocultacions; Raquel Santanera, premi Miquel Martí Pol de poesia al 2020, i la poeta i professora universitària Maria Sevilla, autora del poemari Plastilina (2021). Les presentarà la bloguera i activista cultural Anna Tomàs.
La Biblioteca Torras i Bages acollirà el dimarts 11 d’octubre la sessió protagonitzada per Anna Marzo i Jaume Pont, dues veus procedents de les terres de ponent. Marzo és autora i editora de la col·lecció de poesia La Suda de l’editorial Pagès, i activista cultural. El seu darrer treball és el poemari El rastre nival, publicat enguany. De la seva banda, Jaume Pont, poeta, crític i catedràtic universitari, és autor d’una llarga i premiada obra com a poeta i estudiós de la literatura. El seu títol més recent és Mirall de negranit, aparegut al 2020. Aquesta sessió serà presentada per l’escriptora vilanovina Teresa Costa-Gramunt.
El dijous 13 d’octubre, l’Escorxador reunirà el poeta, escriptor i traductor Jaume C. Pons Alorda i la poeta i traductora Núria Busquet en una vetllada que ells mateixos han titulat “De Walt Whitman a Louise Gluck” en referència als dos poetes nord-americans que els lectors catalans poden llegir gràcies a les seves traduccions.
La cloenda del festival tindrà lloc divendres 14 d’octubre, al Saló de Plens del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a càrrec de Francesc Parcerisas (Begues, 1944), poeta, crític literari, traductor i professor universitari. Autor d’una quinzena de poemaris, Parcerisas va publicar el seu primer llibre de poemes al 1967 i el darrer fins ara, al 2014 intitulat Seixanta-un poemes.
El director del festival, Santi Borrell, manifestava que “reivindiquem la poesia catalana perquè té passat, present, i sobretot molt de futur”, tot i que incidia en què “caldrà veure si les institucions la veuen de la mateixa manera”, en referència a la minsa presència de la poesia en l’àmbit cultural. Borrell assegurava que “podem millorar aquesta situació si posem amor i cooperació”.
En nom de La Cultural llibreria, Quim Jubert ha explicat que el festival “La vila en vers”, que recull el testimoni que va deixar la Kinzena Poetika, “aspira a tenir continuïtat i a convertir-se en una obligada cita anual de les lletres vilafranquines i penedesenques”.
En representació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Toni Romeu ha explicat que “estem encatants de col·laborar-hi i pensem que tant de bo aquest festival s’estengui a la resta de la comarca”.
Finalment, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha assegurat que el festival ha comptat amb el suport del consistori perquè “és un festival que val la pena. Calen més recursos per a la poesia, i tot i que sempre es pot fer més del que es fa, si es celebra una segona edició a Vilafranca ja esdevindrà una tradició”.