Cineclub Vilafranca ha iniciat un programa educatiu que portarà al Cinema Kubrick diferents escoles i instituts de l’Alt Penedès. L’objectiu és destacar el valor pedagògic de les pel·lícules, reflexionant i debatent al voltant dels temes que tracten. El projecte ha obtingut el suport dels ajuts d’Impuls pel territori de la Fundació Pinnae, amb un import de 15.000 euros. Els alumnes de les escoles i instituts que ho sol·licitin podran visionar els films proposats pel Cineclub al cinema Kubrick, en horari lectiu, els dijous al matí, i posteriorment debatre als seus centres dels temes proposats en un dossier pedagògic realitzat per l’entitat.
La primera pel·lícula, Ponyo y el acantilado, es va projectar el 15 de setembre per a 110 alumnes. La següent serà El petit príncep, una adaptació del llibre d'Antoine de Saint-Exupéry, que es projectarà aquest dijous a les 10.30h per a 240 alumnes de diferents escoles. Segons explicava Jaume Felipe, president de Cineclub Vilafranca: “L’objectiu és fer-los créixer com a espectadors i en esperit crític”. Felipe posava com a exemple que "quan jo anava a batxillerat vaig tenir l’oportunitat de veure dues pel·lícules, Vencedores y vencidos i Dersu Uzala, i vam poder debatre sobre els temes que tractaven, un fet que recordo especialment perquè em va impactar”.
Els films es projectaran cada quinze dies. N’hi haurà un per cada cicle escolar (inicial, mitjà, superior, ESO i batxillerat), fet que implicarà un total de 20 sessions al llarg del curs, quatre per cada cicle. Segons explicava Felipe: “Volíem que el preu no fos cap problema a l’hora de participar en aquest programa educatiu. Per això ens vam presentar a la convocatòria d’ajuts d’Impuls pel territori de la Fundació Pinnae, que ens va concedir una ajuda per al curs 2022-2023, fet que permetrà que el programa no tingui cap cost per als alumnes ni per a les escoles”. De cara a propers cursos es buscarà el finançament necessari.
El president de la Fundació Pinnae, Martí Solé, assegurava que “el projecte ens va semblar molt interessant, perquè les pel·lícules escollides motiven el debat, fet que és enriquidor, i són una altra manera d’entendre el cinema, més enllà de l’espectacle en si”. Solé afegia que “la gent jove mira les pel·lícules a la televisió, els ordinadors, les tablets i els mòbils, però el millor és fer-ho a una sala de cinema, a les fosques, i sense soroll per estar concentrat”.
Una de les responsables del projecte educatiu de Cineclub Vilafranca, Anna Magallón, explicava que “la llista de pel·lícules que hem seleccionat permet crear debat i activitats sobre diferents valors”. Entre elles es troben El club de los poetas muertos, Wonder, Especiales, El poder del perro, El león y el lobo, El viaje de Chihiro, o West Side Story. Segons el programador de Cineclub Vilafranca, Pablo Sancho, “s’han escollit per temàtiques, però si les escoles i instituts volen tractar un tema concret buscarem les més adients i en farem el dossier corresponent”. També apuntava que aquest projecte “encaixa amb la filosofia de l’actual junta de Cineclub, que volíem més Cineclub, i una de les potes és educar. Volem educar en el llenguatge audiovisual perquè els joves s’expressin correctament”, assegurava.
En aquest sentit, el president, Jaume Felipe, explicava que “també estem oferint xerrades als instituts a càrrec de professors i directors de cinema per tractar temes més tècnics sobre el cinema”.