DONES ARBRES I POESIA a cura de Margalida Capellà i Marta Pérez Sierra

  Sense tu arbre, no hi ha res... Muntsa Prat.

  Benvolguts lectors, avui us recomano un llibre joia, com aquells de l’Edat Mitjana que anaven cosits i portaven gemmes precioses i cobertes vellutades o de pell, i per no malmetre’ls, les dames els protegien amb un drap de lli per llegir-los.

  Així és aquest llibre que respon d’una banda al projecte pedagògic de l’Institut de Premià de Mar, encapçalat per la professora de grec i llatí, Margalida Capellà, i per l’altra  ha comptat amb l’impuls i la participació de la poeta Marta Pérez Sierra. Ambdues doncs, són les curadores d’aquest projecte que és un win, win  inaturable en molts sentits, perquè també ha comptat amb les il·lustracions del pintor mediterrani Joan Pasqual.

  Hi ha cent trenta poetes antologades, de totes les edats, també hi ha poetes clàssiques de la nostra literatura com: Abelló. Arderiu, Rodoreda, Raspall, i  també poetes de diferents llocs del PPCC. Un autèntic luxe que t’amara des de la primera línia.

  L’obra per mi té tres directrius bàsiques: Un cant a la VIDA (per la presència de dones que en són portadores) un cant a la NATURA (per la presència constant dels arbres) i a l’ART (pel trenat del vers que crea l’obra).

  Aquest col·lectiu de dones ens fan viatjar vers el món mític de l’arbre, des de la suposició cada cop més demostrada, de què entre ells es comuniquen: “...Serà ell l’escollit./ El descobridor de l’idioma dels arbres/ el lingüista vegetal. ( A. Gual), fins a la mitologia i la màgia d’aquest ésser que ha impregnat el món clàssic però també la mitologia nòrdica. El culte ancestral de l’arbre ha anat teixint els versos d’aquestes dones excepcionals que ens parlen en el recull.

  L’arbre en majúscules es descriu des de la seva poètica més íntima, però també des de la força de les arrels, que els i ens mantenen ferms pels camins de la vida. El tronc, un fil tibat, que creix vers la llum i que ens mostra l’eterna unió entre el terrenal i l’espiritual, però també un referent fàl·lic, que és ben present en els versos i en la sexualitat més simbòlica i més empoderada d’algunes autores: “...un pomer etern habita en aquella noia...” (M. Pérez Sierra). L’escorça que el protegeix i la saba que l’alimenta, que és la seva sang de vida suren en el versos. Les branques que s’engalanen amb les fulles i les copes que ens acaronen, ens aixopluguen, ens arreceren protegint-nos, com un úter matern.

  Aquestes poetes, tan potents, parlen d’arbres que viuen en el bosc, en els camins, en els carrers i les places de les ciutats, i tots aquests protagonistes confegeixen els versos d’aquestes meravelloses poetes, com si fossin un vitrall acolorit d’una església gòtica, o com les tessel·les d’un mosaic bizantí de Ravenna, il·luminades pel sol, creant un paisatge de paraules espectacular.

  La paraula és la que crea el boscatge impressionant junt amb les belles i evocadores il·lustracions de les pintures de J.Pasqual. La força del color que es desprèn dels versos fa de la llum una de les grans protagonistes del llibre, junt amb el color groc: M’ho promet la mimosa florida al febrer. (N.López).

  No podem passar per alt la presència de l’espiritualitat, essència d’aquestes creadores genials. És en el seu bosc de paraules que els arbres es descriuen com a testimonis eterns dels nostres sentiments i de les nostres vides i també esdevenen la via per retrobar-nos a nosaltres mateixes. Al seu costat el silenci, la solitud, la pau, la llibertat, la capacitat de conviure en el bé i en el mal, l’amor, l’estabilitat, etc. i tot això amb una comunió profunda amb ells i el lector que es retroba a si mateix en el propi aprenentatge del silenci.

  En la unió perpètua entre el cel i la terra, entre la vida i la mort, es mostra l’espiritualitat dels arbres i s’hi fa més present la nostra.

  L’obra està escrit amb una amalgama de versos diferents, on elles hi ballen embogides i empoderades amb la pròpia mètrica, des del vers curt, proper a la poesia popular, i el vers llarg, amic del decasíl·lab medieval. El vers lliure, l’estructura de falla, la prosa poètica, el cal·ligrama, els haikus,...un ventall magnífic, que s’acompanya de belles metàfores, imatges, sinestèsies que s’eleven en el vers com ho fan les copes més altes dels arbres vers la llum, la perfecció del poema. 

  L’arbre és en els versos d’elles, les poetes,  harmonia, elevació, existència, ciència, que ens evoca: L’arbre de la ciència de Llull, o l’arbor philosophica dels alquimistes. Pura alquímia és aquest llibre escrit en femení singular, ple de projectes, d’arbres, de natura, i també d’empoderament artístic de les poetes des del primer mot del llibre. El masculí de l’arbre i el femení de la poesia són doncs un únic tot en aquest llibre joia que heu de llegir sense més dilació.

  El malalt imaginari de Molière
  El malalt imaginari de Molière

  Celebrem els 400 anys del naixement de Jean-Baptiste Poquelin, més conegut com a Molière. El malalt imaginari va ser la seva darrera obra. Ell ja estava malalt i va morir mentre la interpretava. E [ ... ]

  Llegir més
  L'Auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol
  L'Auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol

  Parlo de la novel·la, que és un clàssic i un bon exemple del Modernisme costumista. SR utilitza la tècnica de l'auca per fragmentar la narració en diferents episodis, on explica la trajectòria [ ... ]

  Llegir més
  Nosaltres els Valencians de Joan Fuster
  Nosaltres els Valencians de Joan Fuster

  Celebrem els 100 anys del naixement i els 30 de la mort de J. Fuster. Amb aquest assaig emblemàtic dona un nou enfonc al País Valencià, proposant-ne una reconstrucció dins del marc dels territor [ ... ]

  Llegir més
  Cantates, Fugues i Colls de la Baralla de Guillem Viladot
  Cantates, Fugues i Colls de la Baralla de Guillem Viladot

  Hem de llegir GV, artista total, per posar al lloc que es mereix la poètica, l'art, l'escultura, el poema visual, etc., d'aquest genial autor. Ara Pagès editors presenta aquest llibre que l'autor  [ ... ]

  Llegir més
  La punyalada de Marian Vayreda
  La punyalada de Marian Vayreda

  Publicada l'any 1904, és un clàssic nostrat que s'emmarca dins del Realisme del s.XIX. És una bella història de bandolers i d'un triangle amorós, ambientada a les muntanyes de la Garrotxa. Hi t [ ... ]

  Llegir més


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  El grup de folk Filibusters presenta avui un EP
  El grup de folk Filibusters presenta avui un EP

  El grup de folk de Vilafranca del Penedès Filibusters presenta avui el seu nou EP, compost de sis temes, que són el reflex de temes que han anat tocant al llarg de molts anys.  El grup ha volgut [ ... ]

  Llegir més
  L’artista penedesenc Lucas Dalman llença nou single
  L’artista penedesenc Lucas Dalman llença nou single

  L'artista penedesenc Lucas Dalman ha llençat nou single titulat “Buscant el Sol”,  una cançó alegre i enèrgica per donar el tret de sortida a la temporada d'estiu. El single es va estrenar  [ ... ]

  Llegir més
  S’obre convocatòria per a formar part de l’orquestra dels Goigs de Sant Fèlix 2022
  S’obre convocatòria per a formar part de l’orquestra dels Goigs de Sant Fèlix 2022

  Els Administradors de la Festa Major 2022, el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i l’equip de direcció dels Goigs obren convocatòria per a músics i estudiants de música que vulg [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1200

  Penedès Guia

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 23
  Zenó, Josep, Agripina

  Divendres dia 24
  Joan Baptista

  Dissabte dia 25
  Pròsper, Guillem, Oròsia

  Diumenge dia 26
  Pelai, Joan, Pau, David, Perseveranda

  Dilluns dia 27
  Ciril, M.D. del Perpetu, Socors, Ladislau, Zoile

  Dimarts dia 28
  Ireneu, Pau I, Marcel·la

  Dimecres dia 29
  Pere, Pau, Maria, Cir

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com