Featured

Joan Melero: “A la Fundació Pinnae volem ser impulsors del voluntariat de la vegueria”

La Fundació Pinnae ha presentat recentment una innovadora plataforma digital de voluntariat. Aquesta eina forma part del Programa d'Impuls al Voluntariat, un projecte de gestió i estímul de la comunitat de persones solidàries i la seva participació en activitats que es desenvolupin a la Vegueria Penedès.  Ens ho explica el director, Joan Melero.

Com és i com funciona la plataforma?

La nova plataforma voluntariat.pinnae.cat és un entorn web on persones amb interès de ser voluntàries poden explorar diverses oportunitats d’ajuda, adaptades als seus interessos, habilitats i disponibilitat. És un aparador d’activitats i propostes tant per a la mateixa Fundació Pinnae com per a les entitats amb qui s’ha signat un acord de col·laboració, on hi publiquen les seves necessitats i projectes.

Com va sorgir la idea?

Feia més de dos anys que ho estàvem estudiant. Com a fundació de perfil social, educatiu i cultural de proximitat que som, sempre hem estat entitat de voluntariat. En tenir aquesta relació tan propera amb el territori vam veure projectes que requerien d'aquest voluntariat i que hi havia moltes carències.

Quin tipus de carències?

Moltes entitats no estaven complint amb les obligacions que marca la llei de voluntariat de Catalunya en relació al pla de voluntariat, el registre de les activitats o l'assegurança. Per això vam pensar en els nostres voluntaris, perquè poguessin fer voluntariat amb tercers i en les entitats, perquè poguessin fer-ho d'una forma endreçada, complint amb els criteris que s'exigeixin com a organitzadors d'activitats de voluntariat.

Quines van ser les primeres passes?

Ens vam adreçar al departament de Serveis Socials de la Generalitat i ens van animar a fer un pas endavant i a constituir-nos en entitat de primer nivell, com a impulsors de voluntariat més enllà de les nostres pròpies necessitats. També vam estar sondejant entitats i vam decidir fer una plataforma amb un model col·laboratiu.

Com funciona?

La plataforma permet buscar per territoris, per tipologia o per conceptes i en funció dels teus interessos o inquietuds pots anar-hi. Qualsevol persona interessada es pot apuntar a totes les crides obertes. Els particulars que vulguin fer voluntariat s'han de registrar a l'apartat del web Fes-te'n voluntari/a per apuntar-se a les activitats proposades. Cal tenir l'usuari validat, acceptar el full de compromís i estar donat d'alta a l'assegurança del voluntari/a.

Pel que fa a les entitats han d'enviar un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. per gestionar l'alta.

Quantes entitats hi participen actualment?

La majoria d'entitats disposen de menys de cent voluntaris i, per tant,  tenen problemes importants per desenvolupar el model de voluntariat. Estan treballant més des del cor que des del cap, des de l'amistat i la proximitat que des de la fredor de la normativa. Nosaltres el que volem és que les entitats compleixin amb el pla de voluntariat, amb els requeriments mínims de formació, i d'assegurança perquè qualsevol persona que faci de voluntari ho faci amb garanties i amb seguretat.

La formació la fa Pinnae?

La formació inicial a tots els que s'hi inscriuen a la plataforma la fa la fundació, així com l'assegurança d'accidents i la responsabilitat civil derivada de l'activitat de voluntariat que pugui fer una persona. Pel que fa a les entitats hem signat convenis perquè puguin penjar les seves crides, fins i tot les que estiguin fora del territori, però que realitzin alguna activitat aquí. També hem pensat en les administracions públiques i en qualsevol organisme de perfil públic perquè puguin fer el mateix en les curses populars i altres activitats que requereixin de la col·laboració ciutadana.

Es fa molt de voluntariat a la comarca?

El Penedès en general és un territori molt solidari i col·laboratiu. Nosaltres ens hem relacionat amb més d'un centenar d'entitats i al voltant d'un 60% han manifestat el seu interès a participar a la plataforma, tot i que tenen els seus canals també. Actualment tenim quinze acords subscrits, i en tenim una vintena més que estan a punt de fer-ho. Volem ser impulsors d'aquest voluntariat, ja no només per a nosaltres, sinó també per les entitats que hi ha al territori.

Quin és el perfil de les persones voluntàries?

Ens trobem persones grans que volen ocupar el seu temps i fer una activitat altruista a través del voluntariat i busquen una entitat de confiança. També tenim col·lectius joves que busquen experiències professionalitzadores. Ens estem trobant darrerament que les empreses estan demanant que en els currículums s'incorporin elements relacionats amb l'acció social, el voluntariat i l'altruisme. Nosaltres certifiquem cada activitat amb el nombre d'hores que es fan de voluntariat, si algú ho necessita.

Olga Aibar Toro

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Marc Aguilà (Redactor) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Jessica González
665 785 562
jessica@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
Rita Parera
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com


 

Membres de:
 
Grup El Cargol
 Amb la col·laboració de:

 

 C/ General Cortijo, 21A 08720 Vilafranca del Penedes - Barcelona 

Contactar - Avís legal - Copyright © 2023. Tots els drets reservats.