Featured

ENTREVISTA a Sílvia Domènech: “A Dones d’Empresa desitgem una societat igualitària i justa”

En el marc del 8M, el Dia Internacional de la Dona, hem entrevistat Sílvia Domènech, la qual juntament amb les seves companyes Anna Soler, Marisa Altés, Elena Trilla, Eva Santos, Carme Gatell i Vinyet Torner, és impulsora de l’associació Dones d’Empresa fundada l’any 2008. Actualment l’entitat comprèn prop de sis-centes associades del Gran Penedès de sectors ben diversos i de petites, mitjanes, grans empreses, microempreses i autònomes.

Amb quins objectius va néixer Dones d'Empresa?

Dones d'Empresa va néixer el 2008 amb l'objectiu prioritari de donar més visibilitat a la dona emprenedora, directiva, empresària i executiva. Amb la idea que aquesta pogués tenir un “espai” on poder establir sinergies, “fer xarxa”, mitjançant punts de trobada, informació i formació, estar al dia de les tendències empresarials, i nodrir-se de la “suma de mirades”. A Dones d’Empresa desitgem una societat igualitària, justa, i, en definitiva, avançar cap a l'excel·lència professional.

Des que va néixer el col·lectiu fins ara, ha canviat el panorama de la dona en el món empresarial?

Ha anat canviant a petits passos, no amb la rapidesa que voldríem. Tot i que encara en un percentatge molt baix (prop d'un 5%) el nombre de dones al capdavant d'una empresa, ocupant alts càrrecs directius s'ha anat incrementant des del 2008.

Quins són els entrebancs més habituals que pateixen les dones en el món empresarial?

El fet de “ser mare” pot ser un entrebanc si no es promou una política d'igualtat a les empreses que afavoreixi la conciliació i propiciï la corresponsabilitat de dones i homes en les tasques de cura i de la llar. La dona que té fills s'ho repensa molt més, i fins i tot acaba fent-se enrere en moltes ocasions, quan se li proposa un alt càrrec de direcció, per la poca viabilitat de compaginar la seva feina amb el seu dia a dia familiar. Junt amb aquest factor, l'escletxa salarial també contribueix al fet que la dona sigui qui acabi quedant-se a casa en cas d'haver d'escollir entre un dels dos sous de la parella, ja que acostuma a ser el més baix.

Segons un estudi d’Informa D&B, el 87% de les grans empreses incompleixen la Llei d'Igualtat. És a dir, que els consells d'administració no estan formats ni per un 40% de dones. Com s'expliquen aquest tipus de dades?

Aquestes dades s'expliquen perquè la Llei d'Igualtat de 2007 que s'ha anat “aplicant” durant tots aquests anys no estableix cap mena de sanció en cas de no complir-se. És el que en diríem “una llei tova”, per això les crítiques que ha rebut des que es va originar.

Quines mesures immediates creus que caldria prendre per aconseguir la paritat?

De moment, el Decret Llei de 2019 ha suposat canvis vers la llei del 2007, ampliant en un bon nombre les empreses que estan obligades a aplicar un Pla d'Igualtat. Això s'està fent de manera esgraonada, i evidentment, encara és molt aviat per veure resultats significatius, a més, amb el factor Covid-19 enmig. La regulació de tot plegat i l'obligació que tots els plans d'Igualtat quedin registrats, i el compliment dels punts que fan referència a no discriminació, al reconeixement de les tasques de cura, la corresponsabilitat i la igualtat d' oportunitats són un bon punt de partida.

Quines són les activitats habituals que celebra Dones d'Empresa anualment?

Al març, coincidint amb el naixement del col·lectiu, celebrem la Trobada Sopar Anual, tot i que enguany amb motiu de la Covid-19 l'hem posposat al juliol; el Congrés, organitzat per Dones d'Empresa, és un altre dels nostres actes puntals; l'Espai Dona, un parell de vegades a l'any; les trobades de networking, a les que anomenem Tens cinc minuts?; altres trobades monotemàtiques a les biblioteques, intervencions a les emissores del territori, i d'altres actes que van sorgint d'acord a les necessitats del moment. Recentment Dones d'Empresa va editar el llibre 21 Dones emprenedores del s.XXI, recull de les vides i inquietuds de vint-i-una de les “Grans Dones” que han anat passant pels nostres actes, l'import total del qual es destina com a donatiu a la Fundació Oncolliga.

Celebreu alguna activitat específica amb motiu del 8M?

Enguany, el dia 8 de març a les 12h, ens acompanyarà la Clara Prats en una trobada/col·loqui virtual.
També durant tota la setmana penjarem una composició a les xarxes en homenatge a les nostres associades, exemple de fortalesa i resiliència en aquests moments que ens ha tocat viure.

La Covid-19 ha afectat d'alguna manera a l'entitat o ha hagut de reinventar-se?

Des dels inicis de la Covid-19 vàrem veure que ens havíem d'adaptar a la situació, i continuar seguint amb el nostre calendari. Just el dia abans del congrés hi va haver un canvi de normatives, i vam haver de passar a un format virtual, suprimint els àpats, amb el públic a través de les pantalles, i amb algunes ponents in streaming. Realment, va ser tota una experiència que ens quedarà en el record.

Com es planteja el futur de Dones d'Empresa?

Seguim treballant per poder contribuir amb les nostres actuacions a avançar, junt amb altres associacions, vers la societat igualitària, sostenible i justa que tant desitgem, i en la qual arribi el moment que Dones d'Empresa ja no tingui raó de ser.

Lorena Del Amor

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Marc Aguilà (Redactor) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Jessica González
665 785 562
jessica@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
Rita Parera
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com


 

Membres de:
 
Grup El Cargol
 Amb la col·laboració de:

 

 C/ General Cortijo, 21A 08720 Vilafranca del Penedes - Barcelona 

Contactar - Avís legal - Copyright © 2023. Tots els drets reservats.