el cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

Entrevista a Francesc Olivella: “Fa molts anys que estic a la política; ja em tocava donar el relleu a altres”

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i alcalde de les Cabanyes, Francesc Olivella, deixarà els dos càrrecs el 9 de novembre, després d’una llarga trajectòria política de 22 i 18 anys, respectivament, al si de les dues institucions. Tanmateix, continuarà a la presidència comarcal del PDeCAT, i amb la seva feina habitual com a director de la DO Penedès.  Sobre els motius d’aquesta  decisió li hem preguntat aquesta mateixa setmana.

Abans, però, recordem algunes de les principals pinzellades de la seva trajectòria política. Olivella va entrar com a regidor de l’Ajuntament de les Cabanyes l’any 1995, i n’és l’alcalde des de 2007. Al Consell Comarcal de l’Alt Penedès va començar l’any 1999 com a conseller d’Agricultura, i des d’aleshores, ha exercit diversos càrrecs: vicepresident (2001-2003),  conseller (2003-2007), president (2007-2009); vicepresident adjunt a la Presidència (2009-2011), i president (des de 2011 fins a l’actualitat).

Què l’ha impulsat a deixar els dos càrrecs a mitja legislatura i no esperar a acabar-la?

 Fa molts anys que sóc a la política. Vaig començar amb 27 i ara en compliré 50, així que ja tocava donar el relleu a altres persones.  No hi ha ningú imprescindible. Tenim gent prou preparada, tant a l’equip municipal com al Consell Comarcal, i amb ganes, amb una altra filosofia i una manera diferent de veure les coses, que pot fer molta feina.  A més, no s’ha de ser en els càrrecs públics tota la vida, perquè, a la llarga, això es torna en contra i, per això, no he deixat mai la meva feina.

Però no deixa la presidència comarcal del PDeCAT. Per què?

Perquè fa poc més d’un any que sóc al capdavant i crec que he de continuar, almenys fins a les eleccions municipals.

Quin balanç fa dels seus anys de trajectòria al si del Consell Comarcal?

Quan vaig començar com a conseller, l’any 1999, es començava a treballar per obtenir la IGP Gall del Penedès, fet que hem aconseguit aquest any, 17 anys després, tot un repte. També es va aprovar el Pla Director Territorial de l’Alt Penedès, s’ha desenvolupat una extensa xarxa de camins comarcals, s’ha millorat el sistema i el pagament de les beques menjador, que ara es realitza cada 15 dies, s’ha potenciat l’escola de música, i s’ha millorat la relació entre els municipis de la comarca. Pel que fa a l’àmbit de la promoció econòmica, s’ha donat un gran impuls als productes de la terra i a l’enoturisme, entre moltes altres qüestions.

Vostè ha governat el Consell Comarcal amb representants de diversos partits, primer amb un pacte a tres (CiU, PSC, ERC), al qual posteriorment s’afegí el PP i  ICV, després amb ERC, i ara amb el PSC.

Sí, al llarg dels anys, les situacions polítiques han anat variant a nivell de país i també de la comarca, i els pactes entre els partits també. Aquesta varietat de situacions demostra que la voluntat d’entesa sempre ha estat per part de tots els partits per intentar tirar endavant els temes que podem gestionar de la millor manera possible.

 Què destacaria de la seva gestió al capdavant de l’Ajuntament de les Cabanyes?

S’han fet moltes coses. El poble ha fet un canvi radical. Quan vaig entrar èrem 400 habitants i ara en som 1.000. Aleshores no hi havia escola ni llar d’infants. Ara en tenim i també un centre cultural i un ajuntament nou. També hem canviat les canonades d’aigua,  tenim fibra òptica, i un camp de gespa artificial, entre moltes altres coses.

Qui assumirà el relleu a l’alcaldia?

L’Agustí Vallverdú, que era el número 2 de la llista i l’Ezequiel Martí entrarà com a nou regidor en el meu lloc.

I a la presidència del Consell Comarcal?

L’alcalde de Guardiola de Font-rubí, Xavier Lluch, que mantindrà la direcció de l’àrea de Plans Transversals, mentre que la de Territori l’assumirà l’alcalde de Gelida, Lluís Valls. L’alcalde de Vilobí, Francesc Edo, continuarà al capdavant de la presidència del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès, i   el cap de llista del PDeCAT d’Avinyonet del Penedès, Cèsar Herráiz, entrarà com a nou conseller comarcal.

Quins projectes queden pendents d’aquí fins al final de la legislatura?

Queda Pla de camins per desenvolupar i la senyalització de la Via Augusta, que està en fase de licitació. El Pla territorial parcial del Penedès té les línies marcades, però falta saber què passarà, si es podrà desplegar i quan.

Vostè renunciarà a la presidència en el ple del 9 de novembre, un dia significatiu a nivell català...

Sí, per això plego en aquesta data,  posterior  al referèndum, perquè si s’hagués d’assumir alguna responsabilitat al respecte, la vull assumir jo, no els que vinguin al darrere. Fa uns tres mesos que preparo la meva renúncia i el relleu als càrrecs públics que tinc, així que no venia d’unes setmanes més. Volia deixar-ho tot ben lligat. Estic tranquil perquè deixo les dues institucions  sanejades econòmicament després d’haver viscut anys molt complicats.

Creu que el referèndum es podrà celebrar l’1 d’octubre amb normalitat?

Espero que sí. 

Què opina de la pressió que denuncien els alcaldes per donar-ne suport?

No crec que sigui  veritat. Jo, almenys, no m’he sentit gents pressionat. El president Puigdemont diu que la ciutadania l’ha interpel·lat a ell que posi les urnes i que, per això, també cal interpel·lar els alcaldes sobre aquesta qüestió. 

No tem les conseqüències?

Totes les decisions tenen riscos i s’han d’assumir. Escòcia i el Quebec han votat. Per què no nosaltres? Si el problema és que s’incompleix la llei, doncs que la canviïn.

Olga Aibar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

0
0
0
s2smodern

Olèrdola destinarà 80.000€ a la proposta presentada abans del dia 2 que tingui més vots ciutadans...
Olèrdola destinarà 80.000€ a la proposta presentada abans del dia 2 que tingui més vots ciutadans

  Els veïns empadronats a Olèrdola majors de 18 anys ja poden proposar projectes per a invertir els 80.000 euros de la partida de pressupostos participatius de l’Ajuntament d’Olèrdola d’a [ ... ]

Llegir més
Torna el Vermut Diabòlic a Vilafranca
Torna el Vermut Diabòlic a Vilafranca

Demà els Diables de Vilafranca organitzen el Vermut Diabòlic, acte ja consolidat a Vilafranca que portarà música electrònica a les 12.30h al parc de Sant Julià. Hi haurà vermut de la conegud [ ... ]

Llegir més
Vermut-reggae de presentació del Kingston Hits The Town vol. III
Vermut-reggae de presentació del Kingston Hits The Town vol. III

  Avui l'agrupació Kingston Hits the Town, que fomenta la cultura musical jamaicana a Vilafranca, farà un vermut amb reggae i una Sound Sistem per presentar el Kingston Hits the Town vol.III, q [ ... ]

Llegir més
Visita teatralitzada al cementiri de Vilafranca
Visita teatralitzada al cementiri de Vilafranca

Avui a les 20.30 es fa una visita teatralitzada pel cementiri de Vilafranca, que consistirà en una visita guiada amb diferents personatges que introduiran la història del cementiri i de la ciutat. [ ... ]

Llegir més
"Permagel", d'Eva Baltasar, a Vilafranca

  El dimarts 3 d’abril a les 19.30h l’Eva Baltasar presentarà el seu llibre Permagel a l’Escorxador de Vilafranca, acompanyada de Jordi Llavina. Permagel, que narra la història en primera p [ ... ]

Llegir més
Talen les branques d’un gran pi situat al costat del col·legi Mas i Parera de Vilafranca
Talen les branques d’un gran pi situat al costat del col·legi Mas i Parera de Vilafranca

Un grup d’operaris està tallant aquest matí les branques d’un dels pins que es troben al costat del col·legi Mas i Perera de Vilafranca, després que un caigués fa unes setmanes a sobre del  [ ... ]

Llegir més

El Cargol 984

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 19
Divina Misericòrdia, Vicenç

Divendres dia 20
Sulpici, Oda

Dissabte dia 21
Anselm, Silví

Diumenge dia 22
Caius, Soter, Agapit I

Dilluns dia 23
Jordi, Gerard, Adalbert

Dimarts dia 24
Fidel, Gregori, Benet, Pere Ermengol

Dimecres dia 25
Marc, Ània, Calixta

El santoral de l'any>