el cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

Entrevista a Francesc Olivella: “Fa molts anys que estic a la política; ja em tocava donar el relleu a altres”

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i alcalde de les Cabanyes, Francesc Olivella, deixarà els dos càrrecs el 9 de novembre, després d’una llarga trajectòria política de 22 i 18 anys, respectivament, al si de les dues institucions. Tanmateix, continuarà a la presidència comarcal del PDeCAT, i amb la seva feina habitual com a director de la DO Penedès.  Sobre els motius d’aquesta  decisió li hem preguntat aquesta mateixa setmana.

Abans, però, recordem algunes de les principals pinzellades de la seva trajectòria política. Olivella va entrar com a regidor de l’Ajuntament de les Cabanyes l’any 1995, i n’és l’alcalde des de 2007. Al Consell Comarcal de l’Alt Penedès va començar l’any 1999 com a conseller d’Agricultura, i des d’aleshores, ha exercit diversos càrrecs: vicepresident (2001-2003),  conseller (2003-2007), president (2007-2009); vicepresident adjunt a la Presidència (2009-2011), i president (des de 2011 fins a l’actualitat).

Què l’ha impulsat a deixar els dos càrrecs a mitja legislatura i no esperar a acabar-la?

 Fa molts anys que sóc a la política. Vaig començar amb 27 i ara en compliré 50, així que ja tocava donar el relleu a altres persones.  No hi ha ningú imprescindible. Tenim gent prou preparada, tant a l’equip municipal com al Consell Comarcal, i amb ganes, amb una altra filosofia i una manera diferent de veure les coses, que pot fer molta feina.  A més, no s’ha de ser en els càrrecs públics tota la vida, perquè, a la llarga, això es torna en contra i, per això, no he deixat mai la meva feina.

Però no deixa la presidència comarcal del PDeCAT. Per què?

Perquè fa poc més d’un any que sóc al capdavant i crec que he de continuar, almenys fins a les eleccions municipals.

Quin balanç fa dels seus anys de trajectòria al si del Consell Comarcal?

Quan vaig començar com a conseller, l’any 1999, es començava a treballar per obtenir la IGP Gall del Penedès, fet que hem aconseguit aquest any, 17 anys després, tot un repte. També es va aprovar el Pla Director Territorial de l’Alt Penedès, s’ha desenvolupat una extensa xarxa de camins comarcals, s’ha millorat el sistema i el pagament de les beques menjador, que ara es realitza cada 15 dies, s’ha potenciat l’escola de música, i s’ha millorat la relació entre els municipis de la comarca. Pel que fa a l’àmbit de la promoció econòmica, s’ha donat un gran impuls als productes de la terra i a l’enoturisme, entre moltes altres qüestions.

Vostè ha governat el Consell Comarcal amb representants de diversos partits, primer amb un pacte a tres (CiU, PSC, ERC), al qual posteriorment s’afegí el PP i  ICV, després amb ERC, i ara amb el PSC.

Sí, al llarg dels anys, les situacions polítiques han anat variant a nivell de país i també de la comarca, i els pactes entre els partits també. Aquesta varietat de situacions demostra que la voluntat d’entesa sempre ha estat per part de tots els partits per intentar tirar endavant els temes que podem gestionar de la millor manera possible.

 Què destacaria de la seva gestió al capdavant de l’Ajuntament de les Cabanyes?

S’han fet moltes coses. El poble ha fet un canvi radical. Quan vaig entrar èrem 400 habitants i ara en som 1.000. Aleshores no hi havia escola ni llar d’infants. Ara en tenim i també un centre cultural i un ajuntament nou. També hem canviat les canonades d’aigua,  tenim fibra òptica, i un camp de gespa artificial, entre moltes altres coses.

Qui assumirà el relleu a l’alcaldia?

L’Agustí Vallverdú, que era el número 2 de la llista i l’Ezequiel Martí entrarà com a nou regidor en el meu lloc.

I a la presidència del Consell Comarcal?

L’alcalde de Guardiola de Font-rubí, Xavier Lluch, que mantindrà la direcció de l’àrea de Plans Transversals, mentre que la de Territori l’assumirà l’alcalde de Gelida, Lluís Valls. L’alcalde de Vilobí, Francesc Edo, continuarà al capdavant de la presidència del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès, i   el cap de llista del PDeCAT d’Avinyonet del Penedès, Cèsar Herráiz, entrarà com a nou conseller comarcal.

Quins projectes queden pendents d’aquí fins al final de la legislatura?

Queda Pla de camins per desenvolupar i la senyalització de la Via Augusta, que està en fase de licitació. El Pla territorial parcial del Penedès té les línies marcades, però falta saber què passarà, si es podrà desplegar i quan.

Vostè renunciarà a la presidència en el ple del 9 de novembre, un dia significatiu a nivell català...

Sí, per això plego en aquesta data,  posterior  al referèndum, perquè si s’hagués d’assumir alguna responsabilitat al respecte, la vull assumir jo, no els que vinguin al darrere. Fa uns tres mesos que preparo la meva renúncia i el relleu als càrrecs públics que tinc, així que no venia d’unes setmanes més. Volia deixar-ho tot ben lligat. Estic tranquil perquè deixo les dues institucions  sanejades econòmicament després d’haver viscut anys molt complicats.

Creu que el referèndum es podrà celebrar l’1 d’octubre amb normalitat?

Espero que sí. 

Què opina de la pressió que denuncien els alcaldes per donar-ne suport?

No crec que sigui  veritat. Jo, almenys, no m’he sentit gents pressionat. El president Puigdemont diu que la ciutadania l’ha interpel·lat a ell que posi les urnes i que, per això, també cal interpel·lar els alcaldes sobre aquesta qüestió. 

No tem les conseqüències?

Totes les decisions tenen riscos i s’han d’assumir. Escòcia i el Quebec han votat. Per què no nosaltres? Si el problema és que s’incompleix la llei, doncs que la canviïn.

Olga Aibar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

0
0
0
s2sdefault

El rubinenc Martí Càlix, elegit secretari nacional de finances de les JERC
El rubinenc Martí Càlix, elegit secretari nacional de finances de les JERC

Martí Càlix (1996) va ser escollit secretari nacional de finances de les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC), el passat dia 13 al consell nacional que la institució va celebrar a Vilassar  [ ... ]

Llegir més
Comerç del Foix lliura els premis de la panera

L'associació Comerç del Foix va repartir gratuïtament unes 100.000 butlletes per la mega panera als clients que efectuaven les compres de Nadal als establiments de la seva associació. Els premis,  [ ... ]

Llegir més
Dilluns es tallarà el vial que connecta el carrer del Camp de Moja amb la carretera de Vilafranca

Dilluns de la setmana que ve es preveu que resti tallat a la circulació el vial que connecta el carrer del Camp de Moja fins la carretera de Vilafranca. Aquest vial és un dels itinerar [ ... ]

Llegir més
El Casal Popular de Vilafranca acollirà el segon Mercat d'intercanvi de roba
El Casal Popular de Vilafranca acollirà el segon Mercat d'intercanvi de roba

La Bresca, el grup de consum conscient del Casal Popular de Vilafranca, organitza aquest dissabte, de 10 a 13h, el segon mercat d'intercanvi de roba i complements al local del Casal.

Llegir més
S'obren les inscripcions a la desena Botifarunner de la Llacuna
S'obren les inscripcions a la desena Botifarunner de la Llacuna

La popular cursa de muntanya de la Llacuna, la Botifarunner, celebrarà el proper 25 de febrer la seva desena edició. Entre les novetats d’enguany destaca la realització de dues curses: la clàs [ ... ]

Llegir més
La targeta de Vilafranca Comerç oferirà descomptes per als usuaris del Complex Aquàtic de Vilafranca...

Tots els usuaris de la targeta de Vilafranca Comerç podran gaudir de descomptes especials en l’accés als serveis del Complex Aquàtic de Vilafranca. Això és possible gràcies a l’acord que Cen [ ... ]

Llegir més

El Cargol 971

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Volusià, Prisca, Margarida, Vicenta-Maria

Divendres dia 19
Canut, Màrius, Marta, Pia

Dissabte dia 20
Fabià, Sebastià

Diumenge dia 21
Fruitós, Agnès

Dilluns dia 22
Vicenç, Anastasi

Dimarts dia 23
Ildefons, Francesc Gil, Climent

Dimecres dia 24
Francesc, Felicià

El santoral de l'any>